Συμφωνία για την πρώτη κατοικία: 130.000 όριο για δάνεια - Τα κριτήρια αναλυτικά

Δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο νέο νόμο.
FotografiaBasica via Getty Images

Στις 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία και στις 200.000 ευρώ εμπορική αξία ορίζεται το νέο όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση θα διαθέσει για τη διετία 2019-2020 κονδύλι 450εκατ ευρώ για την επιδότηση της δόσης των δανειοληπτών οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση . Η ρύθμιση απομένει να εγκριθεί από τους Θεσμούς και να ψηφιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Η συμφωνία με βάση την οποία οι δανειολήπτες θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση προβλέπει:

1) Το όριο της εμπορικής αξίας για την προστασία του ακινήτου είναι οι 200.000 ευρώ.

2) Το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστασία του ακινήτου είναι οι 250.000 ευρώ.

3)) Το ύψος των δανείων που μπορεί να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη καθορίζεται στις 130.000 ευρώ.

4)Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

5)Η ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» του δανείου για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

6)Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όλα τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγύηση πρώτη κατοικία

7)Η επιδότηση της δόσης του δανείου θα φτάνει έως και τα 25 χρόνια.

8) Η επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου για τις δόσεις των δανείων θα φτάσει τα 450 εκατ ευρώ.

9)Η ένταξη στη νέα ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ένταξης που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα περιλαμβάνει το 90% από το σύνολο των «κόκκινων δανείων» πρώτης κατοικίας.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο ώστε να ενταχθούν αναδρομικά στο νέο νόμο και υποθέσεις που εκκρεμούν από τον παλαιό νόμο Κατσέλη, καθώς έως και το τέλος του 2018 ο αριθμός έφτασε τις 170.000 υποθέσεις. Ειδικά στο τέλος του 2018 και το πρώτο δίμηνο του 2019, στο οποίο ισχύει η παράταση του υφιστάμενου νόμου, ο αριθμός των προσφυγών αυξήθηκε κατακόρυφα προκειμένου οι δανειολήπτες να προφυλαχθούν από πλειστηριασμούς, αλλά και το ενδεχόμενο ο νόμος να άλλαζε επι τα χείρω.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Το νέο πλαίσιο συμφωνήθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τραπεζών, εν μέσω πιέσεων από την πλευρά των Θεσμών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το σχέδιο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Η σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των CEOs των τραπεζών ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 χθες το απόγευμα και πρόθεση και των δύο πλευρών ήταν η συνάντηση να είναι αυτή που θα «κλειδώσει» και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από τους τραπεζίτες (Καραμούζης Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζών, Καραβίας CEO Eurobank, Μυλωνάς CEO Εθνικής τράπεζας, Μεγάλου CEO Πειραιώς, Ψάλτης CEO Alpha bank και Καλαντώνης μέλος της Ένωσης και αναπληρωτής CEO της Eurobank) και από την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επί του σχεδίου που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση και παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες στους τραπεζίτες. Οι παράμετροι του σχεδίου ικανοποιούσαν τη βασική απαίτηση των Θεσμών και των τραπεζών προκειμένου να αποκλειστούν από τη ρύθμιση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, γεγονός το οποίο βοήθησε ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία κυβέρνησης και τραπεζών.

Σημαντικός παράγοντας ήταν και το γεγονός ότι το τελικό σχέδιο ικανοποιεί και τις δύο πλευρές καθώς η κυβέρνηση κατάφερε να τεθεί το όριο για την πρώτη κατοικία σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (αρχική πρόταση των τραπεζών ήταν το όριο να μειωθεί στις 70.000 ευρώ), ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες μπορούν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από ένα σημαντικό αριθμό κόκκινων δανείων.

Στόχος ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τα οποία θα προστατεύονται, αλλά και το ύψος του υπολοίπου του δανείου μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την πίεση των Θεσμών, αλλά και τη πίεση του χρόνου, καθώς η παράταση του υφιστάμενου νόμου εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου, οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν κοινό τόπου και να οδηγηθούν σε τελική συμφωνία.

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δημοφιλή