Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup. Τι προβλέπει

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup. Τι προβλέπει
JOHN THYS via Getty Images

Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

Ειδικότερα, υπάρχει συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει μία περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος στα 10 χρόνια για τα δάνεια του EFSF (κοντά στα 100 δισ. ευρώ) και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «ιστορική» συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τις 16:00 ώρα Ελλάδας και διήρκεσαν μέχρι και τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, με ενδιάμεσα διαλείμματα για διμερείς και τριμερείς επαφές. Το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, με τη Γερμανία να προβάλει αντίσταση.

Οι εν λόγω αποφάσεις σημαίνουν μια σημαντική ελάφρυνση του κόστους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, και δημιουργούν ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο στη χώρα, τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της εξόδου της χώρας από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Real, βάσει της απόφασης, το ύψος της τελευταίας δόσης θα είναι 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει ελεύθερα αν θα αποπληρώσει και τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ με χρήση άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας περί τα 24,1 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις της και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και 2,2% ως το 2059, αλλά και να ολοκληρώσει εμβληματικά έργα όπως το κτηματολόγιο και οι σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα θα ελέγχεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2023 με αποστολές των θεσμών στις οποίες θα μετέχει κανονικά και το ΔΝΤ. Στη βάση αυτού του ελέγχου, η ευρωζώνη θα εκταμιεύει ετησίως περί το 1 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS/SMPs) και παρομοίως ο ESM θα απεμπολεί ετησίως το step - up των επιτοκίων.

Τα χρήματα αυτά θα έρχονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2018.

Σεντένο: Αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε

«Αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, στην συνέντευξη Τύπου. «Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης».

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. «Δώσαμε εντολή στον ΕΜΣ να εκταμιεύσει 15 δισ για την τελευταία δόση. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι 24 δισ για τους επόμενους 22 μήνες» είπε επίσης.

Με επιφυλάξεις η Λαγκάρντ

«Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μειώνουν τους κινδύνους για την Ελλάδα και βελτιώνουν τις προοπτικές χρέους της Ελλάδας» επεσήμανε σε μια φειδωλή θα λέγαμε δήλωση η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η ανησυχία του ταμείου είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Καταγράφουμε όμως, είπε, την πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων μας, την πρόθεσή τους να λάβουν μέτρα μακροπρόθεσμα, εάν κριθεί απαραίτητο.

«Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν νέα μέτρα ελάφρυνσης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια της επόμενης ανάλυσης του άρθρου 4 την επόμενη εβδομάδα από κοινού με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο ως προς την προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα. Η δέσμευση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει τη μεταμνημονιακή εποπτεία όπως στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», είπε. Ωστόσο διευκρίνισε: «Δεν έχουμε επιφυλάξεις σχετικά με τη βιωσιμότητα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεσοπρόθεσμα βιωσιμότητα. Εμείς μιλάμε για το 2060 για το πολύ μακροπρόθεσμο πλάνο και εκεί έχουμε κάποιες επιφυλάξεις. Αλλά λαμβάνουμε υπόψη τις δεσμεύσεις των εταίρων ότι θα λάβουν αποφάσεις όταν χρειαστεί».

Γιούνκερ: Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αντοχή τους

«Η συμφωνία στο Eurogroup χαράζει το δρόμο για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αντοχή τους και την αφοσίωση τους στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες τους δεν πήγαν χαμένες», έγραψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε

«Είναι μία στιγμή εξαιρετική, ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Μιλάμε για 8 χρόνια προσπαθειών και θυσιών που ολοκληρώνονται. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Μπαίνει τελεία σε μία υπαρξιακή κρίση για το κοινό νόμισμα. Ευτυχισμένη στιγμή. Στην πρώτη συμμετοχή μου σε συζήτηση για την Ελλάδα ήμουν ΥΠΟΙΚ και ο φόβος για Grexit ήταν υπαρκτός. Αυτή η δαμόκλειος σπάθη βρισκόταν πολύ κοντά μας το 2012 και το 2015. Επιτέλους οι φίλοι μας οι Έλληνες να ξαναβρούν την ελπίδα τους». Αυτά τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Όσο για την εποπτεία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι δεν θα είναι μια παρεμβατική εποπτεία, αλλά θα σέβεται τον ελληνικό λαό.

Ρέγκλινγκ: Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Δημοφιλή