Ανάμεσα στα συμπληρώματα διατροφής που δρουν κατά της αϋπνίας, η μελατονίνη θεωρείται ο πιο φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, καθώς πρόκειται για μια ορμόνη που ούτως ή άλλως, ως έναν βαθμό, παράγεται φυσικά στον εγκέφαλό μας.
Πρόσφατα ωστόσο, οι ερευνητές εξέτασαν 25 διαφορετικές επωνυμίες συμπληρωμάτων μελατονίνης και διαπίστωσαν ότι οι 22 είχαν εσφαλμένη επισήμανση. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν το 90% των συμπληρωμάτων, δεν περιείχαν την ποσότητα μελατονίνης που αναγράφεται στη συσκευασία.
Αυτοί οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, ειδικά για γονείς που δίνουν στα παιδιά τους μελατονίνη για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν. Αρκετοί είναι όμως και οι ενήλικες που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής. Για τον λόγο αυτό, ζητήσαμε από έμπειρους γιατρούς να μοιραστούν στην HuffPost τις συμβουλές τους, για να διαπιστώσουμε αν το συμπλήρωμα της επιλογής μας λειτουργεί.
Επιλέγουμε προϊόντα που φέρουν την έγκριση ενός ανεξάρτητου τρίτου μέρους
Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων δεν δύναται να εγκρίνει συμπληρώματα διατροφής, η πιστοποίηση τρίτων, με πιο γνωστή την Φαρμακοποιία των ΗΠΑ (USP), δύναται να μας βεβαιώσει πως το συμπλήρωμά μας έχει υποβληθεί σε ένα σύνολο δοκιμών.
Η φαρμακοποιία των ΗΠΑ και άλλοι φορείς, διεξάγουν δοκιμές, προκειμένου να πιστοποιήσουν ότι το προϊόν περιέχει όλα όσα αναγράφονται στην ετικέτα, στις ποσότητες που ισχυρίζεται ο προμηθευτής.
Επενδύουμε σε προϊόντα που έχουν περάσει από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές
Ως καταναλωτές αναζητάμε συμπληρώματα που φέρουν την ένδειξη «κλινικά ελεγμένο». Ωστόσο, η δουλειά μας δεν τελειώνει εκεί. Πάντοτε πρέπει να δίνουμε προσοχή στα ψιλά γράμματα.
Η δοκιμή θα πρέπει να έχει διεξαχθεί σε ένα σχετικά μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών φύλων και εθνοτήτων. Συχνά ωστόσο, οι μελέτες, εξετάζουν κυρίως άνδρες, ενώ πολλές κλινικές δοκιμές διεξάγονται σε χώρες, στις οποίες ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν θυμίζουν σε τίποτα τα όσα ισχύουν εδώ.
Ελέγχουμε τα συστατικά για τυχόν αλλεργίες και πάντοτε τσεκάρουμε την ημερομηνία λήξης
Η σιγουριά σε ό,τι αφορά τα συστατικά που περιέχει το συμπλήρωμά μας, αποτελεί μόνο ένα από τα κομμάτια του παζλ. Προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι ένα συμπλήρωμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, έχει σημασία να ελέγξουμε για τυχόν αλλεργιογόνα και να δώσουμε βάση στην ημερομηνία λήξης.
Ειδικά εφόσον γνωρίζουμε πως έχουμε αλλεργία σε κάποιο συστατικό ή υποφέρουμε από άλλες ιατρικές παθήσεις, είναι σημαντικό να ελέγξουμε την ετικέτα του προϊόντος, για πιθανές αντενδείξεις.
Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε τη συνιστώμενη δόση. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ενός συμπληρώματος μπορεί να αποδειχθεί τρομερά επιβλαβής, ενώ η πρόσληψη μιας πολύ μικρής ποσότητας, ενδέχεται να μην επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τέλος, δεν παίρνουμε συμπληρώματα που έχουν λήξει, καθώς πέρα από αναποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι και εξαιρετικά ζημιογόνα.
Μια φιλική συμβουλή
Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να μας φανούν χρήσιμα για την κάλυψη τυχόν ελλείψεων, πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψιν ότι είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα από μια υγιεινή, ισορροπημένη δίαιτα.