Έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες, μειωμένη κατανάλωση νερού και ελλιπής διατροφή είναι μερικά από τα σφάλματα στα οποία υποκύπτουμε κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε μια διάθεση για αποχή από όλα. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ όμορφο και αναζωογονητικό όταν ξεφεύγουμε από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, αυτό εξάλλου είναι και το νόημα των διακοπών, είναι όμως αρκετά δυσάρεστο όταν επιστρέφουμε κι ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος, ενώ η επιδερμίδα μας δείχνει θαμπή και μας αφήνει την αίσθηση του τραβήγματος. Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε άμεσα βαθιά ενυδάτωση και επαναφορά εκ των έσω.
Τα καλλυντικά προϊόντα που υπόσχονται ενυδάτωση είναι πολύ καλά για την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας μας, δεν μπορούν όμως να μας προσφέρουν την ενισχυμένη ενυδάτωση που χρειαζόμαστε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εσωτερικές στοιβάδες είναι αυτές που ευθύνονται σταδιακά για τις βαθιές ρυτίδες, οπότε η πρόληψη και η φροντίδα είναι σημαντικό να γίνεται με τη λήψη των κατάλληλων τροφών.
Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας έδωσε την επιστημονική της άποψη για τις τροφές που είναι σημαντικές, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, για το οργανισμό, την ανανέωση και τη λάμψη της επιδερμίδας μας.
Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό συστατικό για τον οργανισμό μας. Κι όμως συχνά παραμελούμε να πιούμε την απαραίτητη ποσότητα. «Μιλάμε για αφυδάτωση και δεν ξεκινάμε από το πιο βασικό, ανέξοδο και εύκολο στο να καταναλωθεί» επισημαίνει η κυρία Στρατουλάτ. Αυτή την περίοδο θα πρέπει να πιεστούμε και να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού που καταναλώνουμε. Όταν ο οργανισμός παρουσιάζει στοιχεία αφυδάτωσης, τα οκτώ ποτήρια που συνήθως προτείνονται δεν είναι αρκετά.
Σύμφωνα με την κυρία Στρατουλάτ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσουμε την κατανάλωση του νερού και να μας γίνει καθημερινή και απαραίτητη συνήθεια. Όπως η ίδια τονίζει τις συνήθειες τις αποκτούμε με την επανάληψη, οπότε ας θέσουμε έναν στόχο κάθε μέρα για την ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε. Ένα κοινό μυστικό για να πίνουμε πιο εύκολα νερό είναι να το αρωματίσουμε με διάφορα φυσικά βότανα, λαχανικά ή φρούτα. Ένα ματσάκι δυόσμου, μια φέτα από μάνγκο ή κομμάτια από αγγουράκι θα κάνουν θαύματα στη γεύση του νερού και θα το καταναλώσουμε ευκολότερα.
Στην ενυδάτωση και στην καλή εικόνα της επιδερμίδας μας βοηθούν πολύ το πράσινο και το λευκό τσάι. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε, η οποία εκτός από το γεγονός ότι ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, έχει ενυδατικές ιδιότητες και αποτρέπει την απώλεια υγρασίας. Το λευκό τσάι περιέχει βιταμίνη C, καθώς και σύμπλεγμα βιταμινών Β, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση της δερματικής κυκλοφορίας και στην καλύτερη όψη της επιδερμίδας. Όπως τονίζει η κυρία Στρατουλάτ, εκτός από το πράσινο και το λευκό τσάι, τα φυσικά ροφήματα είναι εξαιρετικά για την επαναφορά των απαραίτητων υγρών στο σώμα μας. Ροφήματα θαυματουργά για την ενυδάτωση θεωρούνται η τσουκνίδα, η σημύδα και η πικραλίδα. Η τσουκνίδα είναι κατάλληλη για αποτοξίνωση και επαναφορά της λάμψης, η σημύδα αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό του δέρματος, ενώ η πικραλίδα είναι από τα πλουσιότερα φυτά σε β καροτένιο, ένα συστατικό που προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες. Επίσης, περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Εκτός από τα ροφήματα, τονίζει η κυρία Στρατουλάτ, υπάρχουν αρκετές τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως είναι η βρώμη, τα μακαρόνια και το ρύζι, τις οποίες μπορούμε αυτό το διάστημα να τις καταναλώνουμε λίγο περισσότερο.
Φυσικά, γνωστές εξαιρετικές πηγές νερού είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία αυτή έχει το καρπούζι, το οποίο αποτελείται κατά 90% από νερό και παράλληλα έχει πολλές φυτικές ίνες, σημαντικές για τον οργανισμό μας. Εξαιρετικά ενυδατικά φρούτα θεωρούνται και τα ακτινίδιο, μανταρίνι και αχλάδι. Στα λαχανικά την πλουσιότερη ενυδάτωση χαρίζει το αγγούρι, ενώ ακολουθούν η ντομάτα και το καρότο.
Λέμε ναι στα φρούτα και στα λαχανικά, αλλά όπως τονίζει η κυρία Στρατουλάτ, όχι στους επεξεργασμένους χυμούς. Οι φυσικοί χυμοί είναι καλοί, αλλά αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο φρούτο ή στο χυμό του, η διατροφολόγος είναι απόλυτη. Το φυσικό φρούτο είναι πάντα καλύτερο κι από το χυμό του. Με την πολτοποίηση του φρούτου χάνονται πολλές σημαντικές βιταμίνες, αλλά και φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για τον οργανισμό μας.