Εμφαση στη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, τόσο ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. όσο και ως ουσιαστικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια έδωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, τονίζοντας ωστόσο, μεταξύ άλλων, την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Ο Φιντάν από την πλευρά του ζήτησε από την Ε.Ε. να προσεγγίσει την Τουρκία «χωρίς προκαταλήψεις» και να προσφέρει «ένα νέο όραμα» για την ενταξιακή διαδικασία.
Με ανεβασμένο ηθικό ο Φιντάν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για ανανέωση των συζητήσεων σχετικά με την τελωνειακή ένωση και το καθεστώς θεώρησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ζητώντας παράλληλα την επανάληψη των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης.
«Οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν ότι η συνεργασία Τουρκίας-Ε.Ε. είναι σημαντική. Η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση χωρίς προκαταλήψεις προς την Τουρκία, κάτι που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», δήλωσε και τόνισε ότι η ταύτιση της εξωτερικής πολιτικής με «πολιτικές ταυτότητας» στην Ευρώπη για εσωτερικά πολιτικά οφέλη έχει αντικαταστήσει τη λογική προσέγγιση και έχει εμποδίσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, η χώρα έχει εκπληρώσει την πλειονότητα των κριτηρίων ένταξης.
Ο Χακάν Φιντάν, ερωτηθείς εξέφρασε την προσδοκία για μια «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ λέγοντας ότι η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη σημασία της χώρας για την περιφερειακή ασφάλεια και να προχωρήσουν σε βήματα που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.
Κάλας: Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας τόνισε πως, παρά τη στενή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η καινοτομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα προς επίλυση, όπως το Κυπριακό, η συμμόρφωση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης όσον αφορά στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Τα βήματα προς τα εμπρός σε αυτούς τους τομείς είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε», υπογράμμισε η Κάλας, σημειώνοντας ότι οι κοινοί στόχοι της Ε.Ε. και της Τουρκίας παρέχουν τα θεμέλια για έναν ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία υψηλού επιπέδου.
«Ο δρόμος για το μέλλον στη Συρία περνάει και από την Τουρκία»
«Αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει γιατί η εταιρική μας σχέση με την Τουρκία είναι σημαντική» ανέφερε και πρόσθεσε πως συζήτησε εκτενώς με τον Χακάν Φιντάν για τη Συρία, εστιάζοντας στις προκλήσεις αλλά και στις προοπτικές για την περιοχή μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
«Ο συριακός λαός χρειάζεται μια κυβέρνηση που να εκπροσωπεί τη Συρία σε όλη της την ποικιλομορφία. Αυτός είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και η ΕΕ είναι έτοιμη να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας ανάλογα με τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε πως «ο δρόμος για το μέλλον της Συρίας περνάει και από την Τουρκία».
Επαίνεσε την Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας ότι η επιστροφή τους στη Συρία εξαρτάται από τη σταθεροποίηση της χώρας.
Αναγνώρισε, όπως είπε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη Συρία και τόνισε τη σημασία καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αναφέροντας ότι το ISIS αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Τουρκία. Παράλληλα, κάλεσε για προσεκτικές ενέργειες στη βόρεια Συρία που θα λαμβάνουν υπόψη τη λεπτή ισορροπία ενός ελπιδοφόρου αλλά εύθραυστου μέλλοντος για τη χώρα.
«Μονόδρομος η λύση των δύο κρατών»
Η Κάλας αναφέρθηκε επίσης στη Γάζα, όπου χαρακτήρισε την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός ως ευκαιρία για να σπάσει ο κύκλος της βίας. «Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ειρήνη μακροπρόθεσμα», τόνισε, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση της Ε.Ε. και την ενίσχυση της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό, υπογραμμίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προς τα εμπρός.
«Θέλουμε μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία»
Η Κάλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ε.Ε. να στηρίξει τη χώρα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. έχει ήδη προσφέρει πάνω από 134 δισ. ευρώ, ενώ έχει εκπαιδεύσει 75.000 Ουκρανούς στρατιώτες και επιβάλει τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην ιστορία της. «Θέλουμε ειρήνη αλλά η ειρήνη πρέπει να είναι βιώσιμη και αυτός είναι ο στόχος μας», σημείωσε.