Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ισχυρή βούληση να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα

Τι συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.
Σε καλό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Σε καλό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Dimitris Papamitsos

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά, στο «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρόντες ήταν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Όπως σημειώνει σε ανακοινωση της η κυβέρνηση, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

«Πήγαμε ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους»

Όπως σημείωσαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μετά την συνάντηση, «πήγαμε ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους» ενώ πρόσθεσαν ότι «η Χάγη είναι ακόμη μακριά». Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα «η καλλιέργεια αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

Όσο για το αν συζητήθηκε το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσης του.

Σχετικά με το Κυπριακό, η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης πως οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών είναι μία άκρως αντιπαραγωγική συζήτηση. Μάλιστα αναφορά στο θέμα αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ.

Τέλος, στο θέμα του Μεταναστευτικού, έγινε σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν βάρκες στο Αιγαίο» και πως είναι αμοιβαία ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Μητσοτάκης: ”Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”

Για το περιεχόμενο της συνάντησης, ο Κυριακος Μητσοτακης, δήλωσε μετά το πέρας της:

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.»

Οι δύο αντιπροσωπείες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις
Οι δύο αντιπροσωπείες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις
Dimitris Papamitsos

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Μακάρι να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας»

«Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυποπυργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Την αποφασιστικότητα να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση και η τουρκική πλευρά η οποία αναφέρει επίσης το χρονοδιάγραμμα των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, τις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών: συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου· Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα. Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη»

(και με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή