Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας

Η ελληνική πλευρά στοχεύει στην αναβάθμιση των σχέσεων με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
.
.
IEurokinissi

Στις 11:00 o Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία ιστορική επίσκεψη καθώς είναι η πρώτη Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι .

Η ελληνική πλευρά δίνει ξεχωριστή βαρύτητα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μόντι και τονίζεται ότι σηματοδοτεί την βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν και να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις -και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία- στο ανώτατο επίπεδο.

.
.
Eurokinissi

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και η στρατηγική συνεργασία με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Όπως σημειώνουν συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού, η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει την γεωπολιτική και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία -ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία λόγω του Brexit- αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι υπάρχει ευρύτατο πεδίο συνεργειών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας και εκτιμούν ότι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.

Έτσι, μπορεί στο άμεσο μέλλον να δούμε εντονότερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού αλλά και να ενισχυθεί η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη είναι ένας από τους στόχους της ελληνικής πλευράς. Σημειώνεται ότι σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για προσέλκυση Ινδών τουριστών καθώς η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Τις δυνατότητες για συνεργασία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες, θα διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων σε γεύμα, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Μόντι.

Μητσοτάκης: ”Οι ινδικές επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως μια σημαντική πύλη προς την Ευρώπη”

Για τις προοπτικές που μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ινδική εφημερίδα «Times of India»:

«Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, αυξήσαμε τις εμπορικές μας συναλλαγές σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αποτελεί ρεκόρ.

Οι ινδικές επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως μια σημαντική πύλη προς την Ευρώπη. Η GMR είναι ήδη στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας το νέο διεθνές αεροδρόμιο στην Κρήτη.

Θα παρότρυνα και άλλες ινδικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, τεχνολογία, κόμβους logistics, υποδομές, ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές, που αναδεικνύονται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη αναζητούν ευκαιρίες στην Ινδία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμακευτικών, της ναυτιλίας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Ινδούς τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

«Προσκαλώ τους Ινδούς να έρθουν στην Ελλάδα! Η χώρα μου δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, όμορφες παραλίες και ειδυλλιακά νησιά.

Σας παροτρύνω να έρθετε και να ανακαλύψετε ένα ευρύ φάσμα εκπληκτικών προορισμών για όλο το χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Προορισμοί που είναι εμπλουτισμένοι με αρχαία ιστορία, μοναδικό πολιτισμό και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά», σημείωσε στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοφιλή