Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η κ. Ζορμπά ζήτησε τη συμπαράσταση του Προέδρου στη δημιουργία ενός προγράμματος για τα παιδιά και τους νέους, σε σχέση με τον πολιτισμό και τις τέχνες, αλλά και την κουλτούρα της καθημερινής ζωής.
«Εάν δεν βελτιώσουμε τον τρόπο που ζούμε σε ένα πολυπολιτισμικό πια περιβάλλον θα συναντήσουμε δυσκολίες» σημείωσε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και απευθυνόμενη στον κ. Παυλόπουλο είπε: «Έχει πολλή σημασία για μας και υπολογίζω στην συμπαράστασή σας και στις πρωτοβουλίες που μπορείτε να πάρετε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πολιτισμού, από την πλευρά του, εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε ό,τι αφορά τα θέματα του Πολιτισμού και τόνισε ότι αυτή είναι δεδομένη από τον κάθε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του.
Παράλληλα, επισήμανε ότι όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού πρέπει να έχουν κατά νου, ιδίως σ′ αυτούς τους καιρούς, ότι μέσα στην κρίση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, ο ελληνικός πολιτισμός, ως πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχει ιδιαίτερη σημασία μέσα από τις αρχές και τις αξίες του, που πρέπει να τις υπερασπισθούμε. «’Αρα, καθένας που βρίσκεται στο υπουργείο Πολιτισμού στην Ελλάδα πρέπει να ξέρει ότι όταν υπερασπίζεται τον ελληνικό πολιτισμό, όπως είναι το χρέος του, ουσιαστικά υπερασπίζεται και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και μάλιστα, σε μια πολύ κρίσιμη ώρα, που τον έχει ανάγκη η Ευρώπη και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το πιστεύω αυτό βαθιά και νομίζω ότι είναι κοινή συνείδηση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό κάνει βεβαίως μεγαλύτερες τις ευθύνες μας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Η εθιμοτυπική επίσκεψη Ζορμπά στο ΚΑΣ
Για το θέμα του Υπερταμείου και τη μεταβίβαση ακινήτων, όπως μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι μίλησε γι’αυτό με τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος «δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ξέρει καλύτερα πως ό,τι προστατεύεται από το Σύνταγμα δεν έχει πρόβλημα. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η φασαρία θα ευνοήσει το να μπορέσει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο να φτάσει στους πολίτες. Γιατί ζήτημά μας δεν είναι να το έχει κλειστό το Υπουργείο. Το ζήτημά μας είναι εσείς κι εγώ που έχουμε ένα σπίτι, ένα ακίνητο κάπου, να μπορούμε να μπαίνουμε (σσ. στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο) και να το ελέγχουμε».
Θα γίνουν οι απαραίτητες πράξεις εάν κριθεί απαραίτητο
Σε ερώτηση εάν θα γίνουν κάποιες επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των μνημείων, όπως αυτές που ζητούν οι αρχαιολόγοι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η κ. Ζορμπά απάντησε ότι «χτες τους είδαμε και είπαμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στον βαθμό που παραμείνει μια δυσπιστία ενώ εξαιρούνται, να μπορέσουμε να θωρακίσουμε θεσμικά ακόμα καλύτερα. Γιατί κανείς δεν θέλει να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση. Είναι ολοφάνερο». Η ίδια τόνισε πως «δεν θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη μέσα στο ΥΠΠΟΑ» για το θέμα. «Ξέρουμε πώς γίνονται όλα αυτά τα πράγματα, όταν είναι κωδικοποιημένα, όταν είναι μια στιγμή που ζητάνε έναν κατάλογο ή οτιδήποτε» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «οι νομικοί θα εξετάσουν πάρα πολύ σοβαρά» την οποιαδήποτε επιπλέον προστασία, «αφού αναλυθούν οι κωδικοί».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η κ. Ζορμπά επισήμανε τη σημασία του ΚΑΣ, το οποίο χαρακτήρισε «ένα όργανο όχι μόνο με ιστορικότητα, αλλά και με μια διαρκή παρουσία και μάλιστα πανελλαδική». «Είναι ένα σημείο αναφοράς, οι καιροί αλλάζουν, αλλά είναι φανερό ότι αυτό που λέμε πολιτιστική κληρονομιά έχει ανάγκη από αυτόν τον άξονα, γύρω από τον οποίο γυρίζουν διάφορα θέματα» υπογράμμισε, κάνοντας -μεταξύ άλλων- λόγο για τις αυτεπιστασίες οι οποίες, όπως είπε, «είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση, που δεν πρέπει να απειληθούν». «Όταν έρχεται μια απόφαση από εσάς (σσ. τα μέλη του ΚΑΣ), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι η σωστή απόφαση» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)