Σενάρια... προθύμων βουλευτών μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σενάρια... προθύμων βουλευτών μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών
EUROKINISSI

Με τις διαδικασίες κύρωσης από το κοινοβούλιο των Σκοπίων να προχωρούν ομαλά, η μπάλα ως προς την υλοποίηση του δεσμευτικού πλαισίου που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών περνάει σταδιακά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Προκύπτει ωστόσο - έστω και χρονικά είναι ακόμα πρώιμο - ότι πρόκειται για μια αρκετά επώδυνη διαδικασία, από τη στιγμή όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές καλούνται να υπερασπιστούν μια συμφωνία, κάτω από ένα καθεστώς ασφυκτικής ψυχολογικής πίεσης, με τις αντιδράσεις και τις εναντίον τους διαμαρτυρίες να κλιμακώνονται, και τον κυβερνητικό τους εταίρο, τους ΑΝΕΛ, να δοκιμάζουν τις αντοχές της ίδιας της ύπαρξης τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκίνησε ήδη η ανάλυση όλων των πιθανών πολιτικών συσχετισμών, αλλά και οι ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στην πράξη μπορεί να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η επίμαχη συμφωνία, χωρίς να διαταραχθεί όχι μόνο η κυβερνητική συνοχή, αλλά η ίδια κυβερνητική θητεία...

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι μόλις χθες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρότεινε την έγκριση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ από ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών - χωρίς προφανώς τις ψήφους των βουλευτών του κόμματός του - όταν λίγη ώρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριπτε ξεκάθαρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, η αμφίσημη στάση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι από τη μια δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά καταψηφίζουν την συμφωνία για το Σκοπιανό, υποχρεώνει την κυβέρνηση αναζητήσει όλους τους πιθανούς και απίθανους αριθμητικούς συνδυασμούς για την υπερψήφισή της όταν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Με δεδομένη την εκπεφρασμένη θέση της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, είτε ζητήσουν απλή πλειοψηφία είτε ζητήσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών, το βάρος πέφτει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, από τη στιγμή όπου στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ρητά ότι: «Μόλις η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των Συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών, η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη παρούσα συμφωνία».

Η χθεσινή βεβαιότητα του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι θα υπάρξει μια άλλη πλειοψηφία στη Βουλή που θα την επικυρώσει, πέρα από μια προφανή δήλωση αισιοδοξίας, αποτελεί και το πρώτο βήμα για τις γέφυρες που επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση - κυρίως προς Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι - στην προσπάθεια αναζήτησης «προθύμων» βουλευτών εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στην πραγματικότητα το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει εμμέσως και συγκεκαλυμμένα όχι μόνο τα απαραίτητα «κουκιά» αυτής της ετερόκλητης ομάδας των προθύμων βουλευτών, αλλά και μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μετά την επικύρωση της συμφωνίας.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει αν στις αριθμητικές πράξεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου οι συσχετισμοί επιτρέπουν την υλοποίηση αυτού του σεναρίου και από την άλλη, αν πράγματι υπάρχουν οι περίφημοι «πρόθυμοι» βουλευτές, που θα στηρίξουν το κυβερνητικό εγχείρημα και ουσιαστικά θα παρατείνουν τον κυβερνητικό βίο της παρούσας κυβέρνησης, μέχρι την ολοκλήρωση τη τετραετίας.

Δημοφιλή