Δύο άνθρωποι στην Κίνα νοσηλεύονται με μαύρη πανώλη, ανέφεραν οι αρχές της χώρας την Τρίτη.
Είναι η δεύτερη φορά που η ασθένεια - η ίδια που προκάλεσε τον αποκαλούμενο «Μαύρο Θάνατο» (1346 - 1353), μια από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ανθρώπινη ιστορία - εντοπίζεται στην περιοχή. Τον περασμένο Μάιο, ένα ζευγάρι από τη Μογγολία πέθανε από βουβωνική πανώλη μετά από κατανάλωση ωμού νεφρού μαρμότας, που αποτελεί τοπικό γιατροσόφι.
Οι δύο νέοι ασθενείς, από την κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας, διαγνώστηκαν με πνευμονική πανώλη από γιατρούς στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua. Αμφότεροι λαμβάνουν θεραπεία στην περιοχή Τσαογιάνγκ της κινεζικής πρωτεύουσας και οι αρχές έχουν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα ελέγχου.
Η πανώλη, που προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος ψύλλων και μολυσμένων ζώων, μπορεί να εκδηλωθεί σε τρεις διαφορετικές μορφές. Η βουβωνική προκαλεί διογκωμένους λεμφαδένες, ενώ η σηψαιμική προσβάλλει το αίμα και η πνευμονική μολύνει τους πνεύμονες.
Η πνευμονική - το είδος από το οποίο πάσχουν οι δύο Κινέζοι - είναι η πιο μολυσματική και καταστροφική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αν μείνει χωρίς θεραπεία, είναι πάντοτε θανατηφόρα.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι επιδημικές πανούκλες κατέστρεψαν την Ευρώπη, σκοτώνοντας περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους.
Από τότε, έχουν εφευρεθεί αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες μολύνσεις αν έχουν εντοπιστεί αρκετά νωρίς - αλλά η πανώλη δεν έχει φύγει. Στην πραγματικότητα, έχει επιστρέψει εσχάτως.
Από το 2010 έως το 2015, περισσότερες από 3.248 περιπτώσεις καταγράφηκαν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 584 θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι τρεις χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μαδαγασκάρη και το Περού.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπήρξαν μερικές δεκάδες περιπτώσεις πανώλης. Το 2015, δύο άνθρωποι στο Κολοράντο πέθαναν από την πανώλη και το προηγούμενο έτος υπήρξαν οκτώ αναφερόμενες περιπτώσεις στην πολιτεία.
Εχοντας προκαλέσει περίπου 50.000 κρούσματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, η πανώλη χαρακτηρίζεται τώρα από τον ΠΟΥ ως επανεμφανιζόμενη ασθένεια.