Συνεχίζεται ο «χορός» σεισμών στη Σαντορίνη - Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα περιοχή

Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί τις τελευταίες ώρες σε Σαντορίνη και στα κοντινά νησιά, πώς «ερμηνεύονται» από τους ειδικούς.
Φωτογραφία Αρχείου.
Φωτογραφία Αρχείου.
Catalin Daniel Ciolca via Getty Images

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, καθώς στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά έχουν καταγραφεί δεκάδες μικροσεισμοί.

Στις 15:29, καταγράφηκε σεισμός στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί στις 14:51 δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ.

Το πρωί του Σαββάτου, και συγκεκριμένα στις 12:16, το Γεωδυναμικό κατέγραψε σεισμό μεγέθους, 3,9 της κλίμακας Ρίχτερ, με τη δόνηση να καταγράφεται 25 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 15 χλμ.

Πρόκειται για μία αρκετά έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με αρκετές ασθενείς δονήσεις μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.

Σε ανάρτησή του νωρίτερα ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος νωρίτερα στην ΕΡΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως «όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».

Τσελέντης για τα ηφαίστεια στη Σαντορίνη: «Γνωρίζουμε ότι είναι ενεργά»

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά και έχουν δώσει ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν. Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line). Παρόμοια σεισμό – ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011 – 12, χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη».

«Προς το παρόν, δεν βλέπω πρόβλημα όπως ορθώς συμπαίρανε η πολύ έμπειρη επιτροπή που εξέτασε το φαινόμενο στην πολιτική προστασία. Βέβαια, η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950», ξεκαθάρισε, ενώ πρότεινε τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

– Ενημέρωση των κατοίκων των γειτονικών νησιών για τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν, στην περίπτωση που ενημερωθούν για τσουνάμι.

– Ενίσχυση του δικτύου ανίχνευσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή.

– Επειδή λίγο πριν και κατά την διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων έχουμε έκκληση υδρόθειου (στο παρελθόν υπήρχαν πολλά θύματα), να εγκατασταθούν συσκευές μέτρησης υδρόθειου.

– Να γίνονται επιπλέον παρατηρήσεις εκτός των σεισμολογικών, π.χ. δορυφορική μέτρηση μικρομετατωπίσεων, μέτρηση ραδωνίου, σεισμικό θόρυβο».

Στο «επίκεντρο» το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη αναφορικά με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, μετά την οποία οι ειδικοί ήταν καθησυχαστικοί. Όπως τονίζουν πάντως, η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Είναι πολλοί οι σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές Ιανουαρίου και κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 - 30 χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε και συνέχισε:

«Το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», σημείωσε.

Στη συνέχεια, τόνισε πως, «η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο. Πάντως, ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».

Δημοφιλή