Συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα των δασμών Τραμπ

Η κυβέρνηση μελετά τρόπους αντίδρασης στα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ – Το βλέμμα στραμμένο και στις αγορές Κίνας και Ινδίας.
Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ η αντιμετώπιση των κινδύνων για την ελληνική οικονομία μετά την επιβολή των δασμών Τραμπ
Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ η αντιμετώπιση των κινδύνων για την ελληνική οικονομία μετά την επιβολή των δασμών Τραμπ
Eurokinissi

Με το νέο, ρευστό ακόμη, τοπίο που δημιουργεί το ξέσπασμα του παγκόσμιου εμπορικού «πολέμου» μετά την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ θα ασχοληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδριάζει σήμερα στις 10.00, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για ένα όργανο που συσταθεί το 2019, στο πλαίσιο του Επιτελικού Κράτους, αλλά είχε συνεδριάσει ελάχιστες φορές. Οι νέες συνθήκες όμως και η αναταραχή που έχει προκληθεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα οδήγησε την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση του.

Στόχος, ο καλύτερος συντονισμός σε θέματα οικονομίας και κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου και εννέα υπουργών, κεντρικό θέμα είναι αυτό των δασμών και των ελληνικών εξαγωγών και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει μία αξιολόγηση των νέων δεδομένων, θα αναλυθούν όλες οι εξελίξεις, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αν μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις για κάποια ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και θα αναζητηθεί ο τρόπος συμμετοχής της Ελλάδας στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θα παλέψουμε για να βγει η οικονομία μας όσο πιο αλώβητη γίνεται»

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε. Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό (6/4) κυριακάτικο μήνυμα του υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και διείσδυση σε νέες μεγάλες αγορές

Για τους άξονες παρεμβάσεων που μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει την ελληνική οικονομία, μίλησε πριν από λίγες ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης σε εκδήλωση του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί σε επτά παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο οικονομικό πεδίο, μεταξύ των οποίων ήταν και η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος, όπως είχε αποκαλύψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι η διείσδυση σε δυο πολύ μεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα, με απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και κίνητρα για εξαγωγές.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι μόνο το 5% των εξαγωγών της Ελλάδας κατευθύνεται στις ΗΠΑ –κάτι που σημαίνει ότι η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εμπορικές σχέσεις με την Αμερική είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλες χώρες- η κυβέρνηση στοχεύει σε άλλες αγορές και εμπορικές συνεργασίες προκειμένου να μειώσει την έκθεσή της χώρας σε διεθνείς οικονομικές διαταραχές.

Αναμένονται λοιπόν οι αποφάσεις που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα αλλά και ο τρόπος αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη νέα οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Τακτικές οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΟΙΠ

Σχετικά με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτό θα μετέχουν όλα τα «παραγωγικά υπουργεία»: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού.

Συνεδριάσεις πλέον θα γίνονται τακτικά και θα ασχολείται με θέματα στα οποία έχουν συναρμοδιότητα τα υπουργεία. Στόχος είναι η οικονομική κυβερνητική πολιτική να ασχοληθεί περισσότερο εκτός από τα μάκρο οικονομικά ζητήματα και με τα μίκρο οικονομικά ζητήματα όπως οι εξαγωγές, η ανταγωνιστικότητα, οι υποδομές.

Δημοφιλή