Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στον Λίβανο – Έκκληση του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει βίαιες ενέργειες όπως οι εκρήξεις φαινομενικά αθώων συσκευών, λέει ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Διασώστες μεταφέρουν ένα πτώμα στη σκηνή ενός πυραυλικού πλήγματος στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
Διασώστες μεταφέρουν ένα πτώμα στη σκηνή ενός πυραυλικού πλήγματος στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
via Associated Press

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή συνιστά ένα νέο σκληρό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας της, τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ΟΗΕ, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στον Λίβανο μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα αυτή, έκανε έκκληση για «αποκλιμάκωση» και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Ανησυχούμε πολύ για την αυξανόμενη κλιμάκωση γύρω από τη Γαλάζια Γραμμή, συμπεριλαμβανομένων και των φονικών πληγμάτων σήμερα στη Βηρυτό. Καλούμε όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση. Όλος ο κόσμος πρέπει να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση» τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλούν από μόνες τους, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός στρατός εξάλλου διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πρόθεση να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. «Δεν ενεργούμε με σκοπό (να προκαλέσουμε) μεγάλη κλιμάκωση στην περιοχή. Ενεργούμε σύμφωνα με τους προκαθορισμένους στόχους (του πολέμου) και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα, ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι από το «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό σκοτώθηκαν ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ο διοικητής της μονάδας Ραντουάν, καθώς και «δέκα διοικητές» της Χεζμπολάχ, που ήταν υπεύθυνοι για «τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος. Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι ο Ακίλ σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε μια συνεδρίαση με άλλους διοικητές της οργάνωσης.

«Η στόχευση μιας κατοικημένης, αστικής ζώνης, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν ανθρωπιστικό ή νομικό παράγοντα», είπε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει απόψε για να συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο.

via Associated Press

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει βίαιες ενέργειες όπως οι εκρήξεις φαινομενικά αθώων συσκευών, λέει ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, επέμεινε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

«Είναι έγκλημα πολέμου να διαπράττει κανείς βίαιες ενέργειες με στόχο να διασπείρει τον τρόμο μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση που οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, με αφορμή την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2.931.

Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αν συνεχιστεί η βία μεταξύ του Ισραήλ, της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, τότε «διατρέχουμε τον κίνδυνο να δούμε μια ανάφλεξη που θα μπορούσε να επισκιάσει ακόμη και την καταστροφή και τα δεινά των οποίων γίναμε μάρτυρες μέχρι στιγμής».

Ο Τουρκ επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς, υπ’ αυτές τις συνθήκες, τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι σύμφωνες με τις βασικές αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των μέτρων προφύλαξης κατά την επίθεση, όπως ορίζονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Τουρκ ζήτησε να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο και τόνισε ότι εκείνοι που διέταξαν και διέπραξαν τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος έχει κανόνες».

«Το να στοχεύεις ταυτόχρονα χιλιάδες άτομα, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις ποιος έχει στην κατοχή του τις εν λόγω συσκευές, το πού βρίσκονται τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε.

«ΟΙ επιθέσεις αυτές συνιστούν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου οι συσκευές επικοινωνίας μετατρέπονται σε όπλα (...) Αυτό δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή