Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό βγήκε στη δημοσιότητα καθώς συνελήφθη δικηγόρος για ενδοοικογενειακή βία τη στιγμή που η σύζυγός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα.
Ο δικηγόρος οδηγήθηκε στον ανακριτή όπου και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, μετά από τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη καθώς φέρεται να ξυλοκόπησε την σύζυγό του.
Πιο αναλυτικά, για το επεισόδιο σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του πασίγνωστου δικηγόρου από το τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Ομόνοιας. Η 37χρονη σύζυγός του ωστόσο η οποία είναι επίσης δικηγόρος, δεν κατέθεσε μήνυση καθώς τόσο η ίδια όσο και ο φερόμενος ως θύτης ανέφεραν πως τα τραύματά της προέρχονται από πτώση σε σκάλα. Ο γιατρός ωστόσο που την εξέτασε διαπίστωσε πως τα τραύματα προέρχονται από χτυπήματα και αμέσως ειδοποίηση την Αστυνομία.
Θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι το πρωί της Δευτέρας, 14 Ιουνίου, όπου και θα μεταφερθεί στα δικαστήρια για την απολογία του.
Το χρονικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιήθηκε από ιατρό ιδιωτικής κλινικής στους Αμπελοκήπους για το επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας.
Κατά την άφιξη των αστυνομικών στην κλινική, το ζευγάρι ανέφερε πως η 37χρονη είχε πέσει απλά από τις σκάλες. Ωστόσο ο γιατρός επέμεινε στην αρχική του γνωμάτευση πως τα τραύματα προήλθαν από ανθρώπινη παρέμβαση και όχι από πτώση.
Το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης ενημέρωσε το Κέντρο της ΓΑΔΑ και το ζευγάρι μεταφέρθηκε στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας του Τμήματος Ομονοίας. Εκεί ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας και ζήτησε να σχηματιστεί δικογραφία. Ο γιατρός κατέθεσε ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι, ενώ οι δύο δικηγόροι επέμειναν ότι ήταν από πτώση, χωρίς να υποβληθεί μήνυση από κανέναν τους.
Μετά από αυτή τη διαδικασία, ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε και το πρωί της Κυριακής, 16 Ιουνίου, ο γνωστός δικηγόρος οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών.
Ο νόμος Φλωρίδη
Σε εφαρμογή της ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία γνωστός δικηγόρος
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αντικατέστησε το άρθρο 23 του νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας», υποχρεώνει του ιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές, όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία, ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.
Με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας, ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ. παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).
Ειδικότερα, το νέο όπως διαμορφώθηκε με το «νόμο Φλωρίδη» (5090/2024) ως εξής:
’Αρθρο 130
«’Αρθρο 23
Υποχρεώσεις των επαγγελματιών
1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδο-οικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.
2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβη-σαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.
3. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.
Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου, με το οποίο ζητάει άμεσα να διερευνήσει τα αναφερόμενα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, περί σύλληψης γνωστού δικηγόρου για «ενδοοικογενειακή βία» σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.
Ο κ. Κωνσταντίνου καλείται για να διαπιστώσει τυπικά, καθώς είναι πλέον γνωστά τα στοιχεία του, την ταυτότητα του δικηγόρου και εν συνεχεία να διενεργήσει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα προκειμένου να αποφασίσει αν θα κινήσει ή όχι πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.