Ο σταντ απ κωμικός, Αλέξανδρος Τιτκώβ και ο μουσικός Θωμάς Λάλος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), μιλώντας για την αστυνομική βία που δέχτηκαν την Τετάρτη 15 Ιουλίου στην πλατεία Βικτωρίας, το κυβερνητικό νομοσχέδιο που καταργεί κάθε μορφή αντίδρασης στα τεκταινόμενα και το μέλλον που δείχνει «σκοτεινό¬ μετά τις τόσες επιθέσεις από αστυνομικούς εναντίον πολιτών σε όλο τον κόσμο.
Μαζί με αυτούς μίλησαν τόσο οι συνήγοροί τους, Αντωνία Λεγάκη και Δημήτρης Μαντζούκας, όσο και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης.
Εκτός από συναδέλφους κωμικούς και μουσικούς, στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ελάχιστοι δημοσιογράφοι (ίσως γιατί η αστυνομική βία δεν βρίσκεται για κάποιο λόγο στην κορυφή της κοινωνικής ατζέντας), αλλά κι εκπρόσωποι πολιτικών και πολιτιστικών φορέων.
Θωμάς Λάλος: Αν τολμήσεις να αντισταθείς, θα έχεις παρόμοια μοίρα
Ο μουσικός που ήταν αυτός που παρενέβη όταν οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν τον Τιτκώβ, όπως δείχνουν και τα βίντεο που έχουν διαρρεύσει, αφού περιέγραψε με ενδελέχεια τα επεισόδια, όπως έγιναν, σχολίασε την εμμονική στάση της παρούσας κυβέρνησης απέναντι στις διαδηλώσεις και στα Εξάρχεια.
«Όσον αφορά την ίδια τη διαδήλωση, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ξεκάθαρα ότι εφόσον θέλει να δίνει στην ακροδεξιά την πλατεία, δεν θέλει πρόσφυγες και τα χότσποτ φροντίζει να είναι σε άθλια κατάσταση, αν τολμήσεις να αντισταθείς κι εσύ θα έχεις μια παρόμοια μοίρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Από όλη την κατάσταση, φαίνεται ότι αυτό που έγινε, εφαρμόζει στην πράξη το καινούριο νομοσχέδιο περί διαδηλώσεων. Από τη στιγμή που θες να διαμαρτυρηθείς, πλέον δεν θα το κάνεις. Και αν δείτε τα βίντε, δεν υπάρχει δείγμα μολότοφ και πετροπόλεμος. Μας φύτεψαν «κατηγορίες», συμπλήρωσε.
Για τα Εξάρχεια: «Εφόσον τολμάμε να διαμαρτυρόμαστε, για αυτούς είμαστε περιθωριακοί, αναρχικοί και σεσημασμένοι και για αυτό δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα στοχοποιημένα Εξάρχεια, ακόμα και αν είναι οι δουλειές μας εκεί». Σημειώνεται, ότι ο Θωμάς Λάλος συνεργάζεται ως μουσικός σε αρκετά στέκια των Εξαρχείων.
Το πιο ουσιαστικό σταντ απ κόμεντι του Τιτκώβ
Με το που πήρε το μικρόφωνο ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, το δωμάτιο ξέσπασε σε γέλια. Αφορμή στάθηκαν αστεία για «ασφαλίτες στο δωμάτιο», την «τέταρτη εξουσία του Διαφωτισμού που δεν σέβεται η ΝΔ» και για τους φασίστες που του λένε ότι πια δεν μπορεί να πάει στο Πακιστάν και να βοηθήσει πρόσφυγες, επειδή του απαγορεύεται η έξοδος από την χώρα.
«Ξύλο με τη μία στην Πατησίων, ανελέτητα, αλλά ευτυχώς από την πολλή αδρεναλίνη δεν κατάλαβα τίποτα. Το κατάλαβα την επόμενη ημέρα», είπε για το αποτρόπαιο περιστατικό.
«Έχουμε μια σύμπλευση σε αυτό. Από τη μία κυβερνητικές εντολές αλλά και του δημάρχου, που θέλει να ξηλώσει τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας για να μην κοιμούνται οι πρόσφυγες εκεί και από την άλλη οι φασίστες. Αυτό δεν λέγεται δημοκρατικό τόξο», συμπλήρωσε.
«Οι διαδηλώσεις είναι ένα δικαίωμα που το έχουμε κερδίσει εδώ και χρόνια, αλλά εδώ θέλουν να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα αυτό και δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Έχουμε μια νέα οικονομική κρίση και θέλουν να αποφύγουν αυτό που έγινε το 2011. Απανωτές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας».
«Τα Εξάρχεια νόμιζα ότι καθάρισαν, δεν μπορούμε να πάμε εκεί, μάλλον η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Να καθαρίσει να μπορούμε να πάμε. Δε μπορούμε να πάμε σε πολύ βασικά πράγματα όπως σε βιβλιοπωλεία, πάλι καλά που τελειώνω τη σχολή και δε χρειάζεται να πάω παράνομα να πάρω τα βιβλία της σχολής μου, πάλι καλά που δεν είναι εκεί η μόνιμη μας κατοικία, δε ξέρω τι θα γινόταν τότε» σχολιάζει για τους περιοριστικούς όρους ο Αλ. Τιτκώβ, ενώ υπογραμμίζει και τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί στους δύο η απόφαση της δικαιοσύνης να τους απαγορεύσει την είσοδο στα Εξάρχεια.
Το «φυτεμένο» μπουκαλάκι
Ένα από τα βίντεο που κατέγραψε η δημοσιογράφος, Ελευθερία Κουμάντου, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν οι αστυνομικοί «φυτεύουν» πειστήρια εγκλήματος στους δύο συλληφθέντες. Στο βίντεο, εμφανίζεται αστυνομικός να κρατάει ένα μπουκαλάκι με κίτρινο υγρό, βάζοντάς το στη μηχανή του, μαζί με τα ξύλα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι σημαίες της οργάνωσης «Ροσινάντε».
«Υπήρχε αυτό το μπουκαλάκι με το κίτρινο υγρό. Εμείς αυτό το μπουκαλάκι δεν το είδαμε ποτέ. Κυκλοφόρησε όμως το βίντεο σε όλη την Ελλάδα και βγήκαν τα ανάλογα συμπεράσματα. Εκεί λοιπόν γιατί προφανώς αυτός ήταν ο στόχος, έγινε ένα βήμα πίσω, το μπουκαλάκι έμεινε ορφανό, βρέθηκε δήθεν στον δρόμο» υποστήριξε από την πλευρά της η Αντωνία Λεγάκη, αναφερόμενη στη σε μια ταινία με φυτίλι, που φαίνεται να έχει προστεθεί μετά:
«Προστέθηκαν επίσης στο μπουκαλάκι πράγματα που δεν φαίνεται να υπάρχουν στο βίντεο, δήθεν μία ταινία με φυτίλι το οποίο ήταν καμένο και σβησμένο, αυτό δεν φαίνεται στο βίντεο, επομένως είτε δεν είναι αυτό το μπουκαλάκι, άρα ποιο μπουκαλάκι είναι, είτε έχει προστεθεί ένα στοιχείο στο μπουκαλάκι για να φαίνεται ότι είναι εκρηκτική ύλη. Τι τελικά είναι κανείς δεν ξέρει. Αυτό όμως το μπουκαλάκι που η αστυνομία πλέον λέει ότι το βρήκε πάνω στην Πατησίων, ήταν αρκετό, κατ’εμέ ήταν το πρόσχημα, για κακουργηματική δίωξη των παιδιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο πραγματικός και ουσιαστικός στόχος των περιοριστικών όρων.»
Ο τρίτος συλληφθείς
Σύμφωνα με την πλευρά του 27χρονου Νάτσο από την Αργεντινή, στην μαρτυρική κατάθεση του αστυνομικού που τον συνέλαβε, ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι «τον εντόπισε μέσα σε πλήθος 100 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων πετούσαν πέτρες. Το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος δηλαδή είναι αυτή η εντελώς γενικόλογη κατάθεση και προφανώς ψευδής μαρτυρίας, η οποία προφανώς έχει ήδη καταρριφθεί από τα βίντεο».
«Θέλω επίσης να τονίσω» πρόσθεσε ο δικηγόρος, «ότι, παρά το γεγονός ότι και στην έκθεση σύλληψης και στην κατάθεση του αστυνομικού, γίνεται λόγος μόνο για πλημμελήματα, τελικά αυτός ο άνθρωπος καταλήγει να βαρύνεται με κακούργημα, αυτό της έκρηξης. Στην περίπτωση των άλλων δύο συλληφθέντων τουλάχιστον, οι αστυνομικές αρχές τήρησαν κάποια προσχήματα και είπαν ότι βρέθηκε κάπου ένα μπουκάλι. Στην περίπτωση του τρίτου συλληφθέντα δεν υπάρχει καν αυτή η αναφορά».
«Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο. Είναι λάθος όλα αυτά να θεωρηθούν μεμονωμένα γεγονότα. Είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα πολιτικών που έχουν ως στόχο τους να καμφθούν οι αντιστάσεις. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι τμήμα αυτών των πολιτικών. Είναι αντισυνταγματικό και ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα των πολιτικών. Βέβαια αυτό το βλέπουμε και στη δράση της αστυνομίας και κάποια στιγμή θα υπάρξουν και θύματα» ανέφερε, καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Μαντζούκας.
Το μήνυμα της δημοσιογράφου, Ελευθερίας Κουμάντου
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν ξεκινήσουν τις τοποθετήσεις τους οι δύο συλληφθέντες, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων απέναντι στη στοχοποίηση που υφίσταται η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου, η οποία απέστειλε γραπτό μήνυμα συμπαράστασης.
Μεταξύ άλλων, έγραψε:
«Η καταγραφή των γεγονότων και η δημοσιοποίησή τους είναι η δουλειά των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι δεν είμαστε μια μικρή ενεργή μειοψηφία., Αλλά ακόμη κι αν ήμασταμ, αν δεν υπήρχαν κάμερες δεν θα είχαμε δει πώς δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, πώς ξυλοκοπήθηκε ο Βασίλης Μάγγος, πώς έπεσαν ξανά αναίτια οι μηχανές της ομάδας Δράση στους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια την Πέμπτη 9 Ιουλίου» καταλήγει η δημοσιογράφος.