Αύξηση κατά 36% σημείωσαν οι αναφορές πολιτών προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, σχετικά με τα στεγαστικά τους δάνεια.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, Λευτέρη Ζαγορίτη, που ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για την ετήσια έκθεση του 2016, οι αναφορές των πολιτών κατά των τραπεζών από 740 που ήταν το 2016 ξεπέρασαν τις 1.000 το 2017.
Όπως τόνισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, για όλες τις περιπτώσεις των οφειλετών που είχαν κηρυχθεί ως μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες, οι τράπεζες αποδέχθηκαν τελικά με την μεσολάβησή του ότι είναι συνεργάσιμοι. Ο κ. Ζαγορίτης επεσήμανε ακόμη ότι για τα κόκκινα δάνεια ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει εκφράσει συγκεκριμένη θέση, ζητώντας από τις τράπεζες να μην έχουν προσχηματική διάθεση απέναντι στους οφειλέτες που αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών, αλλά θα πρέπει να κάνουν ρεαλιστικές, βιώσιμες και ελαστικές προτάσεις.
«Για τα μεν καταναλωτικά δάνεια που δεν είναι ενυπόθηκα διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ πιο ελαστικές οι τράπεζες απέναντι στους δανειολήπτες γι αυτό και μειώθηκε ο όγκος των κόκκινων δανείων κατά 2 δισ ευρώ σε αντίθεση με τα ενυπόθηκα δάνεια για τα οποία δείχνουν πολύ μεγάλη δυσκολία να προχωρήσουν σε μία εξωδικαστική συμβιβαστική λύση» τόνισε.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ζαγορίτη ότι ύστερα από καταγγελίες πολιτών ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανακάλυψε ότι ιδιωτικές εταιρείες για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων δεν είχαν νόμιμη άδεια λειτουργίας.
«Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ανακαλύψαμε ότι κάποιοι πλήρωναν μέχρι και 1.800 ευρώ τον χρόνο για να φυλαχθούν βλαστοκύτταρα των παιδιών τους και ξαφνικά βρέθηκαν στον αέρα. Δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι δεν είχαν άδεια, όταν ασχοληθήκαμε» ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)