Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν πρότεινε την διοργάνωση τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για τον τουρισμό, έναν τομέα που έχει πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ο τομέας αυτός, η συμβολή του οποίου τοποθετείται μεταξύ του 10 και του 11% του ΑΕΠ της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης, έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.
Την περασμένη Τετάρτη, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι χώρες του νότου της ευρωζώνης ―Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα― οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε Ευρωβουλευτές, ο Γάλλος Επίτροπος «πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο (αν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέπει) μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του τουρισμού».
Αυτή η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και τον Ιούνιο μέσω τηλεδιάσκεψης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Επιτρόπου.
Αυτή θα έχει ως στόχο «να σκεφτούμε από κοινού το μετά και να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για έναν ευρωπαϊκό τουρισμό βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό», διευκρίνισε ο Μπρετόν.
Στόχος της συνόδου αυτής είναι να συναντηθούν οι θεσμικοί παράγοντες, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές και οι παράγοντες της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου.
Ο Μπρετόν επέμεινε επίσης στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του τομέα, τις οποίες μπορεί να εποφθαλμιούν ξένοι επενδυτές.
Ο τομέας αυτός «θα πρέπει επίσης να προστατεύσει τον εαυτό του κυρίως από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης από μη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορεί να δουν στην σημερινή κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκούς θησαυρούς σε χαμηλή τιμή», προειδοποίησε ο Επίτροπος.
«Σε αυτό θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή μαζί με τα κράτη μέλη, προκειμένου τα εργαλεία μας επίβλεψης των ξένων επενδύσεων να βρίσκονται σε συναγερμό», κατέληξε ο ίδιος.
Θεοχάρης: Τουριστική περίοδος τριών μηνών, υγειονομικό διαβατήριο
Σε τουριστική περίοδο 3 μηνών φαίνεται πως βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός, τόνισε σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας, ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος , θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς φέτος. Βέβαια συμπλήρωσε, ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις και για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Προϋπόθεση των παραπάνω είναι φυσικά να μην υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοΪού.
Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανέφερε ο υπουργός προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», όπως είπε. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.
Ο υπουργός, αφού ανέφερε ότι ένα από τα μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς εφέτος κάνει λόγο και για πτώση κατά 50%, συμπλήρωσε ότι οι ελεύσεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης δεν αναμένονται στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, υπό το πρίσμα των «νέων πραγμάτων».
Ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων (Tour Operators) του εξωτερικού οι οποίο εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και περιμένουν πως θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε ξενοδοχεία κλπ. Τέλος στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού επισήμανε ότι έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυση του.
Ματαιώθηκε από τώρα το Oktoberfest
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ανακοίνωσε από τώρα ότι ματαιώνεται το φετινό Oκtoberfest - η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας στον κόσμο που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο - εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Ζούμε με τον κορονοϊό σημαίνει ζούμε προσεκτικά. Οσο δεν υπάρχει εμβόλιο, υπάρχει ευαισθησία. Καταλήξαμε ότι το ρίσκο είναι υπερβολικά υψηλό… Δεν ωφελούν οι ημι-εναλλακτικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σέντερ, ενώ ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ έκανε λόγο για «πικρό χάπι» και για μια συναισθηματικά και οικονομικά δύσκολη στιγμή.
Σημειώνςται ότι το «Oktoberfest» προσελκύει κάθε χρόνο μέχρι και έξι εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ τα έσοδα για το Μόναχο ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η φετινή διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου και είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί χωρίς επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά τελικά οι αρμόδιες αρχές επέλεξαν την ολική ακύρωση της.
«Τουριστικοί διάδρομοι» από την Κροατία
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των πιθανών μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων στον τουρισμό, αξίζει να σημειωθεί πως η Κροατία εξετάζει τις δυνατότητες έλευσης Τσέχων τουριστών το καλοκαίρι: Η πρωτοβουλία προέρχεται από τσέχους τουριστικούς πράκτορες και ονομάσθηκε «τουριστικοί διάδρομοι» προς την Κροατία.
Η πρόταση συζητείται μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών. Οι Τσέχοι τουρίστες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας που θα δείχνει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, θα έχουν την άδεια να μεταβούν στην Κροατία αεροπορικώς ή οδικώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κροατικών μέσων ενημέρωσης.
«Εξαρτώμαστε από τους ξένους τουρίστες που αντιπροσωπεύουν το 90% των εσόδων του τομέα», εξήγησε ο υπουργός Τουρισμού Γκάρι Καπέλι στο ραδιοφωνικό δίκτυο CHR.
Σύμφωνα με τα κροατικά μέσα ενημέρωσης, παρόμοια σχέδια ετοιμάζονται για τους Αυστριακούς και τους Ούγγρους τουρίστες.
Ωστόσο οι κροατικές αρχές προειδοποιούν τους παράγοντες του τουριστικού τομέα ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας, αφού οι τουρίστες που προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία δεν θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν την Κροατία.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)