Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050, αφήνοντας όμως την Πολωνία εκτός της δέσμευσης αυτής προς το παρόν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Κλείστηκε «συμφωνία για να γίνει [η ΕΕ] κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», ανέφερε ο Μισέλ μέσω Twitter, χαιρετίζοντας το «σημαντικό» επίτευγμα.
Στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία πρόβαλλε για αρκετές ώρες αντίσταση στη λήψη της απόφασης και τις διατυπώσεις της, η απόφαση που πήραν οι ηγέτες είναι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η διατύπωση ότι «ένα κράτος μέλος, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δεσμευθεί σε αυτόν τον στόχο σε ό,τι το αφορά και η ΕΕ θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».
Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.
Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μίγμα, κατά τις ίδιες πηγές.
«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Οι εκπομπές CO2 από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεν, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν το 9,6% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με δεδομένα που είχαν δημοσιοποιήσει οι Βρυξέλλες πέρυσι
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τόνισε στο μεταξύ ότι εξασφάλισε την εξαίρεση της χώρας του από τη συμφωνία η οποία κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050 στις διαπραγματεύσεις κατά την πρώτη ημέρα της, που δεν έκρυψε πως ήταν «δύσκολες».
Ο Μοραβιέτσκι σημείωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε να προσφερθεί γενναία χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση στις περιοχές που «επηρεάζονται περισσότερο» από τη σταδιακή διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και ότι η ΕΕ συμπεριέλαβε την πυρηνική ενέργεια στις αποδεκτές πηγές στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Η Πολωνία, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από λιγνιτικές μονάδες και γενικά από την καύση άνθρακα, συμφωνήθηκε να εξαιρεθεί προς το παρόν από τη συμφωνία με αντάλλαγμα να μην εμποδίσει την έγκρισή της, είχε σημειώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter.
Ο Μισέλ εξήρε το «πολύ ισχυρό μήνυμα» το οποίο έστειλε η ΕΕ, την επομένη της παρουσίασης της λεγόμενης ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ο οδικός χάρτης αυτός που καταρτίστηκε από τη νέα Κομισιόν της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν έχει στόχο να βάλει την Ευρώπη στον δρόμο προς την επίτευξη του στόχου να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως τα μέσα του αιώνα.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χαρακτηρίζεται «κρίσιμη»: είναι «σημαντικό η Ευρώπη να δείξει ότι έχει ισχυρές φιλοδοξίες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)