Η Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία αναφορικά με τις ασταμάτητες και συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία συνάντησή τους, όπου οι ηγέτες συζήτησαν για πιθανές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πείσει την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες που διεξάγει παράνομο εντός της ελληνικής αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ορούτς Ρέις, που είχε αποσυρθεί από τα ελληνικά νερά τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε εκ νέου έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε σθεναρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στις νεότερες προκλήσεις που έκανε η Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Η Γαλλία και η Γερμανία έδωσαν νωρίτερα στην Τουρκία περιθώριο μιας εβδομάδας για να αναθεωρήσει τη στάση της και να σταματήσει τις προκλήσεις αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα ισχυρό τελεσίγραφο όπως θα ήθελαν η Αθήνα και η Λευκωσία.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στις 2 Οκτωβρίου να δώσουν περιθώριο στην Τουρκία έως τις αρχές Δεκεμβρίου προτού εξετάσουν τις οικονομικές κυρώσεις και η Γερμανία, η οποία μέχρι στιγμής ηγείτο των διπλωματικών συνομιλιών με την Αγκυρα, θέλει να δώσει στον διάλογο μια ευκαιρία λόγω των στενών εμπορικών δεσμών ΕΕ - Τουρκίας.
«Θα υπάρξει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ .
«Η Τουρκία παραμένει σταθερή στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά», τόνισε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.