Σύνοδος Κορυφής: Θα ξυπνήσει άραγε η Ευρώπη;

Αναζητείται λύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας – Ποια τακτική θα ακολουθήσει η Ελλάδα
selensergen via Getty Images

Θα γεφυρωθεί τελικά το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου ή θα αποδειχθεί άκαρπη η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. λόγω του κορονοϊού; Η απάντηση θα δοθεί σε λίγες ώρες, με την ολοκλήρωση του Συνόδου Κορυφής που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι δύσκολα θα ληφθούν σήμερα οριστικές αποφάσεις από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες και ότι μετά την Σύνοδο δεν θα βγει κάποιο κείμενο κοινών συμπερασμάτων αλλά μία ανασκόπηση των προτάσεων από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν όμως ότι στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να βρεθεί η λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. ο οποίος μίλησε στο Reuters, οριστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την πανδημία δεν μπορεί να υπάρξει πριν από το καλοκαίρι καθώς διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών για το αν πρέπει να δοθεί βοήθεια μέσω επιδοτήσεων ή μέσω δανείων. Αυτή την στιγμή κράτη του ευρωπαϊκού βορρά δεν φαίνονται διατεθειμένα να συζητήσουν την πιθανότητα επιδοτήσεων, ενώ κράτη του νότου –κυρίως η Ιταλία- εμφανίζονται αρνητικά στο θέμα των δανείων.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει –και αυτή τη θέση θα εκφράσει στην Σύνοδο Κορυφής- ότι πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση των κρατών μελών που πλήττονται από τον κορονοϊό. Αυτό εξάλλου επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 21/4. Συγκεκριμένα, τέθηκε από τον Πρωθυπουργό η ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, στην προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ κρατών μελών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, χωρίς να διευκρινίζεται πως το συνολικό ποσό θα φθάσει στα 2 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης. Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

Δημοφιλή