![(AP Photo/Michel Euler)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67a9d6301600002500637334.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale)
Κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου συναντιούνται για τη σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, όπου αναμένονται δύσκολες διπλωματικές συνομιλίες καθώς «τιτάνες» του χώρου της τεχνολογίας αγωνίζονται για την κυριαρχία στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.
Αρχηγοί κρατών, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι και επιστήμονες από περίπου 100 χώρες συμμετέχουν στη διήμερη διεθνή σύνοδο από τη Δευτέρα. Μεταξύ των κορυφαίων συμμετεχόντων περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ζανγκ Γκουοκίνγκ.
«Ζούμε μια τεχνολογική και επιστημονική επανάσταση» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό France 2. H Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να αδράξουν την «ευκαιρία» επειδή η ΑΙ «θα μας επιτρέψει να ζούμε καλύτερα, να μαθαίνουμε καλύτερα, να δουλεύουμε καλύτερα, να φροντίζουμε καλύτερα και εναπόκειται σε εμάς να θέσουμε αυτή την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων».
Στο πλαίσιο της συνόδου κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Βανς για πρώτη φορά. Ο 40χρονος αντιπρόεδρος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Όυσα, και τα τρία τους παιδιά- Γιούαν, Βίβεκ, Μίραμπελ- στο ταξίδι στην Ευρώπη. Τους υποδέχτηκε τη Δευτέρα στη Γαλλία ο Μανουέλ Βαλς, υπουργός Υπερπόντιας Γαλλίας, και o Ντέιβιντ Μακόλεϊ της αμερικανικής πρεσβείας. Την Τρίτη ο Βανς θα έχει γεύμα εργασίας με τον Μακρόν, που θα περιλαμβάνει συζητήσεις για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Ο Βανς, όπως και ο πρόεδρος Τραμπ, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τις αμερικανικές δαπάνες σχετικά με την Ουκρανία και την προσέγγιση απομόνωσης του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να δώσει τέλος στον πόλεμο. Ακόμη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να παραστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα στη Συνδιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ευρωπαίοι ηγέτες παρατηρούν με προσοχή τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ όσον αφορά στην επιβολή δασμών στην ΕΕ, την προσάρτηση της Γροιλανδίας και τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων μετά το τέλος της σύγκρουσης Ισραήλ- Χαμάς- μια ιδέα την οποία έχουν απορρίψει συμμαχικές αραβικές χώρες.
Οι εξελίξεις στην ΑΙ
Η σύνοδος, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώνονται μεγάλοι «παίκτες» όπως η Google, η Microsoft και η OpenAI, έχει σκοπό να διευκολύνει τις εξελίξεις στην ΑΙ όσον αφορά σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και ο πολιτισμός. Αναμένεται να αρχίσει μια παγκόσμια σύμπραξη ιδιωτικού- δημόσιου τομέα ονόματι Current AI που θα υποστηρίζει μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες οι οποίες εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον.
Η σύνοδος στο Παρίσι «είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε τόσο ευρεία διεθνή συζήτηση σε ένα μέρος πάνω στο μέλλον της ΑΙ» είπε η Λίντα Γκρίφιν, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής στη Mozilla. «Τη βλέπω ως μια στιγμή που θα θέσει νόρμες» πρόσθεσε.
Ο Νικ Ράινερς, ανώτερος αναλυτής γεωτεχνολογίας στο Εurasia Group, σημείωσε ότι είναι ευκαιρία να διαμορφωθεί η διακυβέρνηση της ΑΙ σε μια νέα κατεύθυνση μέσω «απομάκρυνσης από αυτή τη συγκέντρωση ισχύος μεταξύ μιας χούφτας δρώντων του ιδιωτικού τομέα και δημιουργίας αυτής της ΑΙ δημοσίου συμφέροντος αντ’αυτού».
Ωστόσο παραμένει άγνωστο κατά πόσο οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι Γάλλοι διοργανωτές, από πλευράς τους, ελπίζουν ότι η σύνοδος θα οδηγήσει σε ανακοινώσεις μεγάλων επενδύσεων στην Ευρώπη. Η Γαλλία θα ανακοινώσει ιδιωτικές επενδύσεις στην ΑΙ συνολικής αξίας 109 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα έτη, είπε ο Μακρόν, παρουσιάζοντάς τες ως το αντίστοιχο του προγράμματος Stargate για τα data centers ΑΙ του Τραμπ.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνδιοργανώνει τη σύνοδο με τον Μακρόν, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για εμπλοκή περισσότερων διεθνών δρώντων στην ανάπτυξη της ΑΙ και αποφυγή μετατροπής της σε μια «μάχη» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, τόνισε την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση στην ΑΙ για να αποφευχθεί «η διαιώνιση ενός ψηφιακού χάσματος που υπάρχει ήδη ανά τον κόσμο».
Ο Μακρόν επίσης θα ταξιδέψει την Τετάρτη με τον Μόντι στη Μασσαλία για τα εγκαίνια ενός νέου ινδικού προξενείου και επίσκεψη στο κέντρο πυρηνικών ερευνών ITER. Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει εξελιχθεί σε αμυντικό εταίρο- κλειδί της Ινδίας, με συνομιλίες σε εξέλιξη για την αγορά 26 μαχητικών Rafale και τριών υποβρυχίων Scorpene.
Με πληροφορίες από Associated Press