Συνωστισμένοι στο λιμάνι εν μέσω πανδημίας

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και του αρχηγείου του Λιμενικού.
.
.
Eurokinissi

Λίγο πριν τη μέση του καλοκαιριού και την κορύφωση της τουριστική κίνησης και ενώ οι πρώτες ουρές έχουν αρχίσει να σχηματίζονται μπροστά από τους καταπέλτες των πλοίων, η αβεβαιότητα για την επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να είναι μόνη βεβαιότητα. Η πανδημία, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η διστακτικότητα μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί δημιουργεί ένα καλοκαιρινό σκηνικό καθόλου ειδυλλιακό.

Τα 14 κρούσματα κορονοϊού σε νεαρούς επιβάτες πλοίου οι οποίοι επέστρεφαν από την Ίο υπενθύμισε ότι και οι φετινές διακοπές δεν θα είναι ανέμελες.

Για το δύσκολο έργο του λιμενικού, το πόσο διαβλητό είναι το σύστημα υγειονομικού ελέγχου για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, αλλά και για την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς, μίλησε στη HuffPost Greece ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και του αρχηγείου του Λιμενικού, Αντιπλοίαρχος Νίκος Κοκκάλας.

«Τα self test ας μην γελιόμαστε είναι διαβλητά. Δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητά τους, αμφισβητούμε εάν το έχει κάνει αυτός που το παρουσιάζει. Γι′ αυτό και καταργήθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών» λέει ο κ. Κοκκάλας εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που αφορούν όσους μετακινούνται σε καθημερινή βάση για λόγους εργασίας μεταξύ νησιών της ίδιας περιφέρειας, ανήλικους από 12 μέχρι 17 ετών (εφόσον δεν έχουν ανοίξει ακόμη κάποιες πλατφόρμες για εμβολιασμό) και για επιβάτες που μετακινούνται σε κάποιες πορθμειακές γραμμές.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά, όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης.

«Από νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο τέτοιο πιστοποιητικό, παρά μόνο συμπληρώνετε τη δήλωση υγείας. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιο τέστ απλά θα συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας» δηλώνει ο κ. Κοκκάλας και εύλογα θέτουμε το ερώτημα.

- Αν όμως κάποιος έχει κολλήσει τον ιό στο νησί και δεν το ξέρει, είναι ασυμπωματικός, τότε τι γίνεται;

«Αυτό δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω» δηλώνει, ενώ σε ερώτησή μας κατά πόσο διαβλητό είναι το rapid test απαντά, ότι στο rapid test χρειάζεται η έγγραφη βεβαίωση την οποία παρέχει είτε η δομή υγείας, είτε το εργαστήριο στο οποίο έχει απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων υπήρξε πρόβλημα, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα έκαναν εξέταση στον ΕΟΔΥ, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ειδικότερα στο Σύνταγμα και ως γνωστόν ο ΕΟΔΥ ενημερώνει για το αποτέλεσμα μέσω SMS. Ο νομοθέτης είχε προβλέψει έγγραφη βεβαίωση αλλά η αγανάκτηση των πολιτών ήταν δίκαιη και έτσι το αποδεχθήκαμε.

Προς τον κ. Κοκκάλα εκφράσαμε τον προβληματισμό μας και για την εγκυρότητα του Rapid test και συγκεκριμένα για τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορεί να βεβαιώσει κάποιος την ταυτοπροσωπία με τον παραλήπτη του SMS.

«Πράγματι μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά μπορεί να γίνει και έλεγχος ταυτοπροσωπίας την ώρα που θα πάει κάποιος για να κάνει την εξέταση. Όμως είναι κρίμα να σκεφτεί κάποιος έτσι. Ας σκεφτεί όχι μόνο την υγεία των άλλων, αλλά και την δική του. Μπορεί να πάει σε ένα νησί το οποίο έχει ένα μικρό κέντρο υγείας και να του εμφανιστούν συμπτώματα και εκεί να μην μπορούν να ανταποκριθούν για την ανάρρωσή του. Επικαλούμαι την ατομική ευθύνη του καθενός. Δεν μπορεί να είναι πάντα κάποιος από το λιμενικό ή από το πλήρωμα του πλοίου να τρέχει να δει εάν είσαι εσύ όντως».

Ο κ. Κοκκάλας ενημέρωσε πως από το μεσημέρι της 8/7/2021, θα υπάρχουν στο λιμάνι του Πειραιά κλιμάκια του ΕΟΔΥ όπου θα διενεργούν Rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά. Το ίδιο θα γίνει ορισμένες ημέρες της εβδομάδας και στο λιμάνι της Ραφήνας.

«Επιστρέφετε από τις διακοπές σας και δεν είστε σίγουροι; Είναι μόνο λίγα λεπτά κάντε το τεστ πριν δείτε τους δικούς σας ανθρώπους. Επαναλαμβάνω είναι και ζήτημα ατομικής ευθύνης.» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας.

- Όμως έχετε να αντιμετωπίσετε πολλά, όσο και εάν επικαλείστε την ατομική ευθύνη. Ας πούμε ένα ακόμη παράδειγμα: συγκεκριμένα, την περίπτωση που είχαμε προ ημερών με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελεχθούν. Υπάρχουν βέβαια κάποιες εφαρμογές στα έξυπνα κινητά που σκανάρουν το QR code. Κάναμε μια επίδειξη στο Υπουργείο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού όλα τα στοιχεία. Τα πληρώματα των πλοίων μπορούν να το κάνουν αυτό με το κινητό τους. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό καθολικά.

Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα γιατί απαιτεί την ελεγκτική αρχή, που είναι τα στελέχη του λιμενικού, τον έλεγχο που θα γίνει από τα πληρώματα των πλοίων, τον έλεγχο που θα γίνει εν πλω, γιατί οι λιμενικοί πλέον κάνουν τα ταξίδια κανονικά και θα κάνουν ελέγχους μέσα στο πλοίο, εάν οι επιβάτες στους εσωτερικούς χώρους φοράνε μάσκα, μπορεί να κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας και των βεβαιώσεων που έχουν οι επιβάτες, όλα αυτά θα γίνουν αλλά δεν μπορούν να γίνουν καθολικά, σας το τονίζω».

Ρωτάμε για το πως θα γίνει η διαχείριση του συνωστισμού στα λιμάνια δεδομένου ότι ήδη παρατηρούνται ουρές και δεν έχει ακόμη κορυφωθεί η τουριστική κίνηση.

«Οι μεγάλες ουρές οφείλονται όχι μόνο στους ελέγχους αλλά και στον όγκο των επιβατών. Τα πλοία τώρα ταξιδεύουν με 85% πρωτόκολλο αλλά και πάλι υπάρχει πρόβλημα γιατί οι περισσότερο προσέρχονται στο λιμάνι 40 -45 λεπτά πριν τον απόπλου του πλοίου. Για να ελεγχθούν τα εισιτήρια και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, ας πούμε για τουλάχιστον 1.000 επιβάτες, θα χρειαστούν 40 -45 λεπτά. Αναπόφευκτα θα υπάρξει συνωστισμός και μιλάμε για το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά, φανταστείτε κάποια άλλα λιμάνια, όπως αυτό της Σαντορίνης όπου με 2.000 άτομα γεμίζει . Δεν επιρρίπτω ευθύνες στον κόσμο που θέλει να πάει να κάνει τις διακοπές του, απλά είναι πολύς ο κόσμος που θέλει να ταξιδέψει.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο Ναυτιλίας και του αρχηγείου του Λιμενικού, ο Αντιπλοίαρχος Νίκος Κοκκάλας απευθύνει έκκληση μέσω της HuffPost:

«Ελάτε τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα.

Προμηθευτείτε εισιτήρια ηλεκτρονικά, μην πηγαίνετε στα εκδοτήρια γιατί εκεί γίνεται όλος ο συνωστισμός, εκεί είναι που σπρώχνεται ο ένας με τον άλλο και χάνεται ο έλεγχος από το φόβο μην χάσουν το καράβι. Μην πάτε να πάρετε τα εισιτήριά σας τελευταία στιγμή.

Την άλλη εβδομάδα θα είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, όλο και περισσότερος κόσμος θα φεύγει. Ακόμη και εάν όλα τα πλοία ταξίδευαν με πρωτόκολλο 50% θα βλέπατε πάλι το ίδιο.

Επαναλαμβάνω μην έρχεστε στο λιμάνι την τελευταία στιγμή».

- Αυτό από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο για τη διασπορά του ιού;

«Κοιτάξτε εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση στους καταπέλτες των πλοίων. Ο συγχρωτισμός είναι έξω. Δεν υπάρχει συνωστισμός μέσα στο πλοίο. Όμως στην αποβίβαση από τα πλοία, ενώ δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για να υπάρχει αποχώρηση σταδιακά και με τάξη, ο κόσμος κατεβαίνει μπουλούκι. Δεν έχουμε αυταπάτες, είναι μια δύσκολη κατάσταση» τονίζει ο Αντιπλοίαρχος Νίκος Κοκκάλας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας καταλήγει λέγοντας πως χρειάζεται σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε σχέση με πέρυσι, όσον αφορά τη συμμόρφωση του με τα μέτρα, φέτος είναι διαφορετικά. «Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων ήταν όλοι τους πολύ ενημερωμένοι περίπου δέκα άτομα είχαν λάθος χαρτιά. Ο κόσμος φοράει τη μάσκα του, προσέχει. Όσον αφορά τις πιο νεαρές ηλικίες, αυτές είναι πιο δύσκολο να συμμορφωθούν, έχουν και άγνοια κινδύνου, όμως υπάρχουν και γι′ αυτούς δικλείδες ασφαλείας όταν επιστρέψουν από τις διακοπές τους. Όπως προείπα στο λιμάνι υπάρχει σημείο ελέγχου, ας κάνουν το τεστ πριν δουν τους δικούς τους ανθρώπους».

Εάν υποθέσουμε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που θα υποδήλωναν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τι σχέδια έχει το Υπουργείο;

«Μπορεί να έχουμε διάφορα σενάρια καθώς υποχρεούμαστε να είμαστε προετοιμασμένοι, όμως δεν έχουμε εισηγηθεί μέτρα όπως για παράδειγμα να κατέβει το πρωτόκολλο, ή να επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο οι εμβολιασμένοι.΄Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει γιατί ακολουθούμε τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Δημοφιλή