Πλησιάζει ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, τα κούλουμα, και ο νους μου είναι σε χαρταετούς που αγγίζουν τον ήλιο, απλωμένα τραπεζομάντηλα στο γρασίδι με λογιών λογιών σαρακοστιανά φαγητά! Λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσιά, καλαμαράκια … με ότι έχει ο καθένας μας! Αυτό που λαχταράω εγώ περισσότερο τέτοια μέρα είναι η τραγανή σουσαμένια λαγάνα με σπιτική ταραμοσαλάτα!
Η αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα έχει τους λάτρεις της. Άλλοι την προτιμούν με ψωμί, άλλοι με πατάτα, με βελούδινη ή με ρουστίκ-χωριάτικη υφή, άσπρη ή ροζ, γενικώς ο καθένας λαχταρά τη δική του εκδοχή.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η επιλογή της ποιότητας του ταραμά. Στο εμπόριο διατίθενται δύο είδη ταραμά από άποψη απόχρωσης. Λευκός και έντονα βαθύ κόκκινος.
Ο γνήσιος ταραμάς είναι ανοιχτόχρωμος (υπόλευκος έως ανοιχτό καστανοκόκκινος) και παράγεται από 100% παστωμένα αυγά ψαριών όπως μπακαλιάρου, κυπρίνου ή τόνου. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιος σε βιταμίνες Α, D και επίσης περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο.
Είναι ακριβός, αλλά φτιάχνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα. Υπάρχουν σκευάσματα που μοιάζουν με το γνήσιο ταραμά, είναι πιο οικονομικά αλλά δεν είναι 100% περιεκτικότητας σε αβγά ψαριών. Αυτά πωλούνται με την ονομασία «ταραμοπολτός».
Ο κόκκινος ταραμάς, είναι πολύ πιο οικονομικός από όλους. Είναι σκεύασμα ψαριών, περιέχει χρωστικές ουσίες για να αποκτήσει την έντονη κόκκινη απόχρωση και είναι αμφίβολο εάν περιέχει αβγά ψαριών.
Για να φτιάξουμε νόστιμη και ποιοτική ταραμοσαλάτα επιλέγουμε γνήσιο ταραμά από 100% παστωμένα αβγά ψαριών. Το κόστος είναι μηδαμινό παρά το ότι η τιμή του ταραμά είναι ακριβή ανά κιλό αφού για τη συνταγή μας χρειαζόμαστε από 75 έως 100 γρ.
Αν προτιμάτε η ταραμοσαλάτα σας να έχει ροζ απόχρωση ακολουθήστε τα μυστικά της συνταγής με καλό ποιοτικό λευκό ταραμά χωρίς χρωστικές!
Μα πριν πάμε στη συνταγή κάτι τελευταίο για τους μερακλήδες. Στην κεντρική αγορά της Αθήνας θα βρείτε ταραμόγλωσσες. Είναι αβγά από μπακαλιάρο, ταραμάς δλδ, που δεν έχει αφαιρεθεί η εξωτερική μεμβράνη που συγκρατεί τα αβγά. Δεν είναι ευρέως γνωστές και είναι αρκετά ακριβές.
Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι έχουμε δει και ίσως έχουμε γευτεί ταραμόγλωσσες! Μιλάω για τα αβγά της θηλυκιάς καπνιστής ρέγγας! Η καπνιστή ρέγγα είναι έδεσμα που το βρίσκεις παντού, όλες τις εποχές του χρόνου και είναι οικονομική. Οι λάτρεις της ξέρουν ότι ο εκλεκτός μεζές της είναι τα αβγά της! Δοκιμάστε να φτιάξετε ταραμοσαλάτα με αβγά καπνιστής ρέγγας! Είναι γευστική αποκάλυψη!
Ας δούμε τώρα πως θα φτιάξουμε πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα που θα γλείφουμε και τα δάχτυλά μας!
Υλικά για ταραμοσαλάτα
75 έως 100 gr. γνήσιο ταραμά
2 λεμόνια
1 μέτριο κρεμμύδι
500 γρ. πατάτες
1 κομματάκι παντζάρι (προαιρετικά)
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο (προαιρετικά για την περίοδο της νηστείας χωρίς ελαιόλαδο)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ροδέλες για να βράσουν πιο γρήγορα. Τις βράζουμε μέχρι να λιώνουν.
Πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι μαζί με το χυμό από 2 μέτρια λεμόνια. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον ταραμά. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Εφόσον έχουν βράσει καλά οι πατάτες τις πολτοποιούμε στο multi όσο είναι ακόμη ζεστές μαζί με λίγο νερό από αυτό που έβρασαν. Προσθέτουμε τα 2/3 από τις πολτοποιημένες πατάτες στο μείγμα με τον ταραμά και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα με τα γούστα μας επιπλέον πατάτες. Μπορεί να χρειαστεί να ενισχύσουμε τη γεύση με λίγο λεμόνι ή πολτοποιημένο κρεμμύδι. Μετά από κάθε τι που προσθέτουμε ανακατεύουμε καλά και ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να φέρουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε.
Το ελαιόλαδο το προσθέτουμε στο τέλος. Σε περίπτωση άλαδης νηστείας δεν χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο. Εάν περισσέψει ταραμοσαλάτα της προσθέτουμε ελαιόλαδο την επόμενη μέρα μιας και δεν είναι νηστεία χωρίς ελαιόλαδο σύμφωνα με τη Χριστιανική θρησκεία.
TIPS: Μικρές πινελιές για την τέλεια ταραμοσαλάτα
Για να δώσετε ροζ απόχρωση στην ταραμοσαλάτα από γνήσιο ταραμά χρησιμοποιήστε για την παρασκευή του κόκκινα κρεμμύδια. Για πιο έντονο ροζ χρώμα έως κατακόκκινο χρησιμοποιήστε παντζάρι! Βράστε ένα μικρό κομματάκι παντζαριού μαζί με τις πατάτες. Πολτοποιήστε το και προσθέστε στην ταραμοσαλάτα σας όση ποσότητα θέλετε μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή απόχρωση.
Εάν προτιμάτε την ταραμοσαλάτα με ψωμί και όχι με πατάτες αντικαταστήστε τις πατάτες με ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού. Μουλιάστε το ψωμί σε νερό, στραγγίξτε το καλά και εκτελέστε τη συνταγή όπως με τις πατάτες.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενισχύσετε την ταραμοσαλάτα στο τέλος με επιπλέον ταραμά, φροντίστε να λιώσετε την ποσότητα του ταραμά που θέλετε με μερικές σταγόνες λεμόνι! Έτσι θα διαλυθεί ο ταραμάς και θα ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα πιο εύκολα, με ένα απλό ανακάτεμα.
Λιώσετε τις πατάτες πριν κρυώσουν γιατί μετά σφίγγουν. Για ευκολία χρησιμοποιήστε το multi συν ότι θα έχετε βελούδινο αποτέλεσμα. Εάν δεν θέλετε να έχει η πατατοσαλάτα σας κρεμώδη υφή λιώστε λίγη ποσότητα πατάτας με το πιρούνι.
Φροντίστε να μην σουρώσετε τις πατάτες πολύ καλά. Πρέπει να έχουν «λίγο» νεράκι. Επίσης φροντίστε να κρατήσετε το νερό που έβρασαν οι πατάτες για να το χρησιμοποιήσετε, ώστε να αραιώσετε την ταραμοσαλάτα, σε περίπτωση που σας βγει πολύ σφιχτή στο τέλος. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να βράσουμε τις πατάτες αφού πρώτα τις καθαρίσουμε από τα φλούδια.
Περίσσεψε ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε χρυσαφένιους, τραγανούς ταραμοκεφτέδες στο τσακ μπαμ! Προσθέστε στην ταραμοσαλάτα μάραθο για το άρωμα και λίγο χοντρό σιμιγδάλι για να μπορέσετε να τους πλάσετε σε μπαλάκια. Στη συνέχεια τους πανάρετε με χοντρό σιμιγδάλι και τους τηγανίζετε σε μπόλικο ηλιέλαιο!
Καλά Κούλουμα!!!!
Αναδημοσίευση από magiacook.gr