Τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν πάντα την αφορμή για να βγάλουμε από μέσα μας τον καλύτερο μας εαυτό. Ισως και έναν ερασιτέχνη αλλά δημιουργικό μάγειρα, προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, που θα μοιραστούν μαζί μας, τις όμορφες στιγμές των εορτών.
Η μαγειρική είναι βασικό κομμάτι της φιλοξενίας ενώ παράλληλα είναι και είδος τέχνης. Είναι γενναιόδωρη και συναισθηματική. Εχει ομορφιά και ευτυχία, έχει ελευθερία μαζί με δημιουργικότητα, έμπνευση και φαντασία. Ολα τους θεμελιώδη συναισθήματα της σαγηνευτικής της δύναμης. Συναισθήματα που παραμένουν αναλοίωτα, στην αναζήτηση για την τελοιότητα και την λαχτάρα που αυτή τροφοδοτεί.
Η HuffPost μοιράζεται με τους αναγνώστες της, συνταγές για γαλοπούλα και πάπια, από τους Δημήτρη Σκαρμούτσο και Εκτορα Μποτρίνι, συμβάλλοντας με τον τρόπο της, στην δημιουργία της πιο όμορφης και γιορτινής ατμόσφαιρας, στα σπίτια όλων όσων αποφασίσουν, να φιλοξενήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Φιλέτα πάπιας με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα μαρμελάδας Kράνμπερυ και Mύρτιλα
Χρόνος: 45 λεπτά Μερίδες: 2-4 Δυσκολία: 3
Υλικά
Για την πάπια:
- 25 γρ. βούτυρο
- 2 φιλέτα στήθος πάπιας
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Για την σάλτσα:
- 25 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. μαρμελάδα Κράνμπερυ και Μύρτιλα
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1/2 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό
- 1/4 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
Για τον πουρέ σελινόριζας
- 2 φλ. γάλα
- 2 φλ. νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 μεγάλη σελινόριζα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. βούτυρο τεμαχισμένο
Για την γαρνιτούρα
- 1 κ.γ. ροζ πιπέρι σε κόκκους
- 1/2 φλ. φρέσκα κράνμπερυ
- 2 με 3 κλωνάρια δεντρολίβανο
Διαδικασία
Για τα φιλέτα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Χαράζουμε την πάπια από την πλευρά του δέρματος, αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές, βάζουμε στο τηγάνι τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα φιλέτα στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
Λίγο πριν σερβίρουμε, κόβουμε την πάπια σε λεπτές φέτες.
Για την σάλτσα:
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 25 γρ. βούτυρο.
Προσθέτουμε τη μαρμελάδα Κράνμπερυ και Μύρτιλα, την σάλτσα σόγιας, το κρασί και τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα στην άκρη.
Για τον πουρέ σελινόριζας:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το νερό να βράσουν.
Ρίχνουμε το αλάτι, τα κομμάτια σελινόριζας, την πατάτα, το κρεμμύδι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, μέχρι να πάρουμε έναν πουρέ λείο και βελούδινο.
Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.
Μοιράζουμε τις φέτες πάπιας σε πιάτα συνοδεία πουρέ σελινόριζας.
Περιχύνουμε το κρέας και τον πουρέ με τη σάλτσα μαρμελάδας Κράνμπερυ και Μύρτιλα, πασπαλίζουμε με ροζ πιπέρι, γαρνίρουμε με φρέσκα κράνμπερυ και δεντρολίβανο και σερβίρουμε.
Γαλοπούλα με πάστα σκόρδου και σάλτσα μανιταριών
Χρόνος: 405 λεπτά Μερίδες: 12-14 Δυσκολία: 4
Υλικά
Για την πάστα σκόρδου:
- 6 μεγάλα κεφάλια σκόρδο, με την φλούδα τους, κομμένα 1 εκ. από πάνω
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Για την γαλοπούλα και την σάλτσα:
- 1 γαλοπούλα 8-9 κιλά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο
- 2 μεγάλα κλωνάρια σέλερι κομμένα
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο
- 2 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 7 φλ. ζωμό κότας
- 900 γρ. μανιτάρια χοντροκομμένα
- 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις δουλειές
Διαδικασία
Για την πάστα σκόρδου:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Τοποθετούμε τα σκόρδα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 80 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκόρδα, αλλά να μη ροδίσουν.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα σκόρδα στην άκρη να κρυώσουν για 45 λεπτά.
Πιέζουμε τις σκελίδες για να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
Βάζουμε 1 φλ. σκελίδες σκόρδου στον κάδο του μπλέντερ.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και πολτοποιούμε, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μικρό μπολ.
Για την γαλοπούλα και την σάλτσα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στην πιο χαμηλή θέση.
Ξεπλένουμε την γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά και την στεγνώνουμε.
Ξεκινώντας από το τέλος του λαιμού, γλιστράμε το χέρι ανάμεσα στο δέρμα και στο στήθος της γαλοπούλας, ώστε να χαλαρώσει το δέρμα.
Τρίβουμε το ½ φλ. από την πάστα σκόρδου πάνω από το στήθος και κάτω από το δέρμα.
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα στο λαιμό και στις κύριες κοιλότητες.
Μαζεύουμε τις φτερούγες και δένουμε τα πόδια ελαφρά για να κρατήσουμε το σχήμα.
Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί.
Τρίβουμε ολόκληρη την γαλοπούλα εξωτερικά με τα 2/3 της υπόλοιπης πάστας σκόρδου.
Κρατάμε την υπόλοιπη πάστα για την σάλτσα.
Τοποθετούμε το κρεμμύδι, το σέλερυ, το καρότο στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα.
Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βράζουμε το κρασί για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλ. κρασί και 1 φλ ζωμό και ψήνουμε την γαλοπούλα για 1 ώρα.
Περιχύνουμε την γαλοπούλα με 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε την γαλοπούλα για 1 ώρα ακόμη.
Περιχύνουμε την γαλοπούλα με 1 φλ. κρασί και 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος και τα μπούτια της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 1 ώρα ακόμη.
Περιχύνουμε την γαλοπούλα με ½ φλ. ζωμό και ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο, για 1 ώρα και 10 λεπτά ακόμα, μέχρι το θερμόμετρο στα μπούτια να φτάνει στους 80 C.
Αφαιρούμε το ταψί με την γαλοπούλα από τον φούρνο, μεταφέρουμε την γαλοπούλα σε πιατέλα σερβιρίσματος και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Με την βοήθεια πιπέτας κουζίνας μεταφέρουμε τους χυμούς από την κοιλότητα της γαλοπούλας στο ταψί.
Ρίχνουμε τους χυμούς από το ταψί της γαλοπούλας σε ένα μπολ και ξύνουμε όλα τα υπολείμματα από το ταψί.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς και κρατάμε 3 κ.σ. λίπος.
Σουρώνουμε τους χυμούς σε μια μεγάλη κανάτα – δοσομετρητή.
Προσθέτουμε στους χυμούς το υπόλοιπο ( ½ φλ.) κρασί και αρκετό ζωμό, ώστε να πάρουμε 6 φλ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. από το λίπος της γαλοπούλας, που έχουμε κρατήσει, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε και την υπόλοιπη πάστα σκόρδου και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε σταδιακά τα 6 φλ. ζωμό και χτυπάμε με σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
Βράζουμε για 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε την γαλοπούλα με τη σάλτσα.
Εκτορας Μποτρίνι
Πάπια με σάλτσα πορτοκάλι
Μερίδες: 4 Δυσκολία: 2
Υλικά
- 800 γρ. γιλέτο πάπια
- Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 20 γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 150 γρ. ζωμό λαχανικών
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 30 γρ. βούτυρο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη με πολύ λίγο νερό.
Προσθέτουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι λιώνουμε το κορν φλάουρ μέσα στο ζωμό λαχανικών κρύο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το μείγμα με τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να ξεκινήσει να πήζει και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το πορτοκάλι.
Κρατάμε την σάλτσα ζεστή.
Ψήνουμε το φιλέτο πάπιας σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο αρχικά από τη μεριά του δέρματος και ύστερα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Βγάζουμε από τη φωτιά, λεπτοκόβουμε και ρίχνουμε επάνω τη ζεστή σάλτσα.
Φιλέτο γαλοπούλας με πεπεροντσίνο
Μερίδες: 4 Δυσκολία: 2
Υλικά
- 4 Φιλέτα γαλοπούλας
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 πεπεροντσίνο κόκκινα κομμένα σε ροδέλες
- 1 πιπεριά πράσινη κομμένη
- 4 ντομάτες κομμένες καρέ
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κ.γ. μαϊντανό τριμμένο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 50 γρ. βούτυρο
- Αλάτι
Διαδικασία
Μέσα στο μπλέντερ χτυπάμε το σκόρδο, το πεπεροντσίνο, το κρεμμύδι και τη ντομάτα να γίνουν αλοιφή.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει μία πηχτή σάλτσα.
Αλευρώνουμε την γαλοπούλα, την τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και την σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί και αλατίζουμε.
Μόλις είναι έτοιμη την κόβουμε σε λεπτές φέτες, ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το μαίντανό.