Με στοιχεία και αριθμούς η Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων στο Μάτι αποκρούει τους γενικούς ισχυρισμούς που αναπαράγονται κατά διαστήματα σε Μ.Μ.Ε., περί άναρχης δόμησης και αποκλεισμένου αιγιαλού.
«Το Μάτι δεν είναι δασικό», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι, ενώ κάνουν λόγο για «γεωμετρική και τακτική» ρυμοτομία, παραθέτοντας και σχετικές εναέριες φωτογραφίες, όπου διακρίνουνται 30 παράλληλοι και 10 κάθετοι δρόμοι.
Υπογραμμίζουν ακόμη, ότι οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι πολίτες δεν έλαβαν την παραμικρή ειδοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επισημαίνουν ότι ανάμεσα στα 800 καμένα οχήματα δεν υπήρξε ούτε ένα πυροσβεστικό, περιπολικό, ή ασθενοφόρο...
Ακολουθεί η ανακοίνωση.
«Ως περιοχή Μάτι Αττικής ορίζεται αποκλειστικά ο οικισμός που βρίσκεται στην παραλία του Ν. Ευβοϊκού, στο ύψος του 27ου χλμ. της Λ. Μαραθώνος, και περικλείεται από τις οδούς Μαραθώνος-Θέτιδος-Ποσειδώνος-Πανορμιτών Τήνου-Φυσιολατρών. Συνορεύει με το Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας και την Αμπελούπολη και γειτονεύει με τον Προβάλινθο, πάνω από τη Λεωφόρο Μαραθώνος.
Το Μάτι δεν είναι Δασικό. Την περιοχή αγόρασαν ιδιώτες το 1930 από την Μονή Πεντέλης ως ”μέγα αγρόκτημα”, όπως χαρακτηρίστηκε στο συμβόλαιο και όπως διακρίνεται στις αεροφωτογραφίες του 1945, με την ελάχιστη πευκόφυτη βλάστηση. Τα ψηλά πεύκα αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του ’50 και μετά, με πυκνότητα αντίστοιχη με εκείνη περιοχών εντός σχεδίου πόλεως, όπως ο Διόνυσος, η Εκάλη, η Πεντέλη, και πολλές άλλες. Αυτό έγινε κυρίως με φροντίδα των παραθεριστών, αλλά και των πάμπολλων και συνεχώς αυξανόμενων μόνιμων κατοίκων την τελευταία 20ετία.
Η ρυμοτομία του Ματιού είναι γεωμετρική και τακτική με 30 παράλληλους και 10 κάθετους μεταξύ τους δρόμους (τρείς κύριους και επτά δευτερεύοντες). Στον παραλιακό δρόμο μήκους 1,4 χλμ (οδός Ποσειδώνος), υπάρχουν 14 δρομίσκοι προς την ακτή συν 6 ελεύθερα σημεία, ήτοι 20 προσβάσεις (περίπου μια ανά 70μ). Δεν υπάρχει κανένα κλεισμένο, ή ιδιωτικό, τμήμα στην παραλία, ούτε και καμία ιδιωτική σκάλα.
Η πλειονότητα των κατοικιών και κτισμάτων που χτίστηκαν τις περασμένες έξι δεκαετίες διαθέτουν άδειες βάσει νομοθεσίας περί κοινοτικών οδών, περί τουριστικής ανάπτυξης (δεκαετία 1960), περί λυομένων (δεκαετία 1970) κ.ο.κ.
Στις 23 Ιουλίου 2018, το Μάτι παραδόθηκε στις φλόγες και απανθρακώθηκε, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τους γειτονικούς οικισμούς, εξ αιτίας μιας ταχύτατα εξαπλούμενης πυρκαγιάς που κατέληξε στην θάλασσα, για την οποία κάτοικοι και διερχόμενοι επισκέπτες δεν είχαν την παραμικρή προειδοποίηση από αρμόδιο φορέα (Πολιτική Προστασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική, Αστυνομία) ούτε προστασία και αρωγή κατά την διάρκειά της, αλλά και για πολλές ώρες μετά την υποχώρηση της πυρκαγιάς.
Πρέπει να τονιστεί ότι η διαδρομή πεζή από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη Θάλασσα είναι περίπου 15 λεπτά. Σημειώνουμε δε ότι -εν αντιθέσει με στοιχεία διεθνών στατιστικών για αντίστοιχα περιστατικά- ανάμεσα στα 800 καμένα οχήματα δεν υπήρξε ούτε ένα πυροσβεστικό, περιπολικό, ή ασθενοφόρο.
Σήμερα στο Μάτι, μετράμε 99 θύματα κατοίκους μόνο ενώ 7 στα 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, και η περιοχή παραμένει μη κατοικίσιμη. Αναμένουμε από όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας τις αυτονόητες και ταχείες ενέργειες για την απόλυτη και δίκαιη αποκατάσταση του οικισμού, καθώς και όλων των πληγέντων από την καταστροφή.
Η Πολιτεία, μέσω του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών, υποσχέθηκε ότι ο αποκατεστημένος οικισμός θα γίνει ”πρότυπος”, μοντέλο για την γενικότερη αναμόρφωση πολεοδομικών δυσλειτουργιών σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η συχνή παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων στο Μάτι, εκλαμβάνεται σαν ένα πρώτο δείγμα της σημασίας που αποδίδει το κράτος στην καταστροφή. Ευελπιστούμε στη συνέχιση των προσπαθειών όλων, ώστε σύντομα να έχουμε τα προσδοκώμενα από όλους αποτελέσματα.
Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι»