Σερ Ντέμης Χασάμπης: Από σχεδιαστής video games, κάτοχος βραβείου Νόμπελ

Ως διευθύνων σύμβουλος της μονάδας Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, γνωρίζει πολύ καλά τις παγίδες αλλά και τα οφέλη της.
Ο Demis Hassabis, Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind Technologies και προγραμματιστής του AlphaGO, συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στο Bletchley Park, στο Bletchley της Αγγλίας, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023. (Toby Melville/Pool Photo via AP, File)
Ο Demis Hassabis, Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind Technologies και προγραμματιστής του AlphaGO, συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στο Bletchley Park, στο Bletchley της Αγγλίας, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023. (Toby Melville/Pool Photo via AP, File)
via Associated Press

Ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής Σερ Ντέμης (Δημοσθένης) Χασάμπης (Demis Hassabis) τιμήθηκε με το 1/3 του βραβείου «για την πρόβλεψη της δομής της πρωτεΐνης».

Ο Βρετανός επιστήμονας έχει κυπριακή καταγωγή, από την πλευρά του πατέρα του, ενώ η μητέρα του είναι κινεζικής καταγωγής με προέλευση από την Σιγκαπούρη. Εκανε το μεγάλο ξεπέτεγμα στον κόσμο της τεχνολογίας σε ηλικία μόλις 17 ετών ως συν-σχεδιαστής του επιτυχημένου video game “Theme Park” του 1994, όπου οι παίκτες δημιουργούσαν και λειτουργούσαν οι ίδιοι πάρκα ψυχαγωγίας.

Ο Χασάμπης αποφοίτησε με άριστα στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη γνωστική νευροεπιστήμη και ήταν συνιδρυτής της νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, την οποία η Google αγόρασε για 400 εκατομμύρια λίρες το 2014.

“It’s unbelievably special, it hasn’t really sunk in. It's the big one really!”

2024 chemistry laureate Demis Hassabis was still overwhelmed by the news when we spoke to him today. In this interview moments after the prize announcement, he talks about his passion for science… pic.twitter.com/h6m38zxyOR

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024

Ο 48χρονος χρίστηκε τον περασμένο Μάρτιο ιππότης «για τις υπηρεσίες του στην τεχνητή νοημοσύνη» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παιδί -Θαύμα

Ο Χασάμπης γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1976 και αναδείχθηκε σε παιδί θαύμα σε διάφορους τομείς, ενώ έφτασε σε επίπεδο μετρ στο σκάκι όταν ήταν ακόμα έφηβος. Στη συνέχεια έγινε επικεφαλής προγραμματιστής στη θρυλική βρετανική εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Bullfrog Productions, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με άριστα στην Επιστήμη των Υπολογιστών και εργάστηκε σε διάφορους ρόλους σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και πληροφορικής πριν αποκτήσει διδακτορικό στη γνωστική νευροεπιστήμη από το University College του Λονδίνου (UCL).

Μαζί με τους Shane Legg και Mustafa Suleyman, τους οποίους η Microsoft προσέλαβε από την AI startup Inflection AI τον Μάρτιο, ο Hassabis ίδρυσε την DeepMind στο Λονδίνο το 2010.

Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, Google DeepMind, και τα επιτεύγματά της στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη και τον σχεδιασμό της δομής των πρωτεϊνών ώθησαν στην απονομή του Νόμπελ στον Hassabis και τον συνάδελφό του John Jumper, οι οποίοι μοιράζονται το μισό του βραβείου, ενώ το άλλο μισό πηγαίνει στον Αμερικανό ακαδημαϊκό David Baker.

Ο Hassabis ανέκαθεν εκθείαζε τα οφέλη του παιχνιδιού και το έχει περιγράψει ως «πέρασμα» προς την τεχνητή νοημοσύνη αφού ο ίδιος, ως παιδί-θαύμα στο σκάκι, άρχισε να ενδιαφέρεται για το πώς οι υπολογιστές μαθαίνουν να παίζουν το παιχνίδι.

«Νομίζω ότι αυτό άρχισε να γεννά στο μυαλό μου ιδέες σχετικά με το πώς μαθαίνει να παίζει σκάκι ο υπολογιστής και να μαθαίνω γι′ αυτό», δήλωσε στο BBC το 2020. «Πολλά παιδιά ξεκινούν παίζοντας παιχνίδια, όπως έκανα εγώ, και στη συνέχεια ασχολούνται με τον προγραμματισμό και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτό το απίστευτο εργαλείο, τον υπολογιστή, για να δημιουργήσουν πράγματα».

O Ντέμης Χασάμπης μιλά στο BBC για την τεχνητή νοημοσύνη

Η νεοσύστατη επιχείρησή του κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητές νοημοσύνες με κορυφαίες επιδόσεις σε παιχνίδια όπως το Go, το οποίο προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση εκείνη την εποχή, το σκάκι και το βιντεοπαιχνίδι Starcraft II.

Η τεχνογνωσία του Hassabis είναι περιζήτητη. Συμμετείχε σε συνάντηση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το 2020 για να συμβουλεύσει σχετικά με την αντίδρασή της στην Covid-19 και αποθεώθηκε από τον Ντόμινικ Κάμινγκς (σ.σ Πρώην Επικεφαλής Σύμβουλος του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου) , ενώ τον Ιούλιο ο πρώην πρωθυπουργός Tόνι Μπλερ του είπε ότι «συμβουλεύει τη νέα κυβέρνηση να μιλήσει μαζί σας».

Ως επικεφαλής της Google στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Hassabis βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας ”έκρηξης” αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο, με την Google να ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Meta, η OpenAI που αναπτύσσει το ChatGPT και η Microsoft για την επίτευξη περαιτέρω ανακαλύψεων.

Γνωρίζει πολύ καλά τις πιθανές παγίδες της ΤΝ - μιας τεχνολογίας που μπορεί να οριστεί χαλαρά ως συστήματα υπολογιστών που εκτελούν καθήκοντα που συνήθως συνδέονται με νοήμονα όντα - και πέρυσι υπέγραψε δήλωση με την οποία προειδοποιούσε ότι η απειλή εξαφάνισης από την ΤΝ θα πρέπει να θεωρείται κίνδυνος κοινωνικής κλίμακας, ισάξιος με τις πανδημίες και τον πυρηνικό πόλεμο.

Σε συνέντευξή του στον Guardian πριν από την εναρκτήρια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι, ο Hassabis δήλωσε ότι οι κίνδυνοι από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται εκτός ελέγχου είναι τόσο σοβαροί όσο και η κλιματική κρίση.

«Πρέπει να λάβουμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης εξίσου σοβαρά υπόψη με άλλες μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε. «Η διεθνής κοινότητα χρειάστηκε πάρα πολύ καιρό για να συντονίσει μια αποτελεσματική παγκόσμια απάντηση σε αυτή, και τώρα ζούμε με αυτές τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να αντέξουμε την ίδια καθυστέρηση με την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ωστόσο πιστεύει εξίσου σθεναρά στις θετικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι που το βραβείο Νόμπελ το αποδεικνύει περίτρανα. Επισημαίνει τη δουλειά του με το AlphaFold της DeepMind, το οποίο προβλέπει τη δομή των πρωτεϊνών με βάση τη χημική τους αλληλουχία, ως παράδειγμα της δύναμης της ΤΝ να κάνει καλό στον κόσμο.

«Προφανώς δεν ανήκω στο στρατόπεδο των απαισιόδοξων για την τεχνητή νοημοσύνη, διαφορετικά δεν θα εργαζόμουν πάνω σε αυτήν», δήλωσε πέρυσι.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή