Δεκάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες μέσα στο υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης, λόγω βλάβης που προέκυψε σε τρένο, το οποίο είχε ξεκινήσει από το Καλαί της Γαλλίας, προς το Φόλκεστοουν της Βρετανίας.
Σε φωτογραφίες και βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε επιβάτες οι οποίοι περπατούσαν κατά μήκος μιας ειδικής σήραγγας που αφορά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναφέρει το BBC.
Οι επιβάτες τελικά μεταφέρθηκαν σε εφεδρικό τρένο και κατάφεραν να φτάσουν στον σταθμό του Φόλκεστοουν στο Κεντ, με μεγάλη καθυστέρηση.
«Η σήραγγα έκτακτης ανάγκης ήταν τρομακτική», είπε η Σάρα Φέλοους, 37 ετών, επιβάτης και συνέχισε: «Ήταν σαν μια ταινία καταστροφής. Απλώς περπατούσες στην άβυσσο χωρίς να ξέρεις τι συνέβαινε. Υπήρχε μια γυναίκα που έκλαιγε στο τούνελ, μια άλλη γυναίκα έπαθε κρίση πανικού».
Άλλος επιβάτης ανέφερε πως «πολλοί άνθρωποι φρικάραν [...] ήμασταν κολλημένοι εκεί κάτω για τουλάχιστον πέντε ώρες».
Όπως έγινε γνωστό, το πρόβλημα στο τρένο που μετέφερε τους ανθρώπους δεν ήταν κάποια σοβαρή τεχνική βλάβη αλλά το ότι οι συναγερμοί του σταμάτησαν να λειτουργούν με αποτέλεσμα να χρειάζονται έρευνες για τα αίτια.
Η σήραγγα έχει διανοιχτεί κάτω από το στενό της Μάγχης στο ύψος του στενού του Ντόβερ και αποτελεί τη μοναδική χερσαία σύνδεση μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης.
Στο κατώτερό της σημείο βρίσκεται σε βάθος 75 μ. κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα και 115 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η σήραγγα διαθέτει το μεγαλύτερου μήκους τμήμα κάτω από νερό, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη σήραγγα παγκοσμίως, το οποίο ανέρχεται σε 37,9 χλμ., ενώ από άποψη συνολικού μήκους είναι η τρίτη στον Κόσμο.
Η σήραγγα συνδέει τα άκρα των γραμμών υψηλής ταχύτητας LGV Nord της Γαλλίας και της High Speed 1 της Αγγλίας. Το 2017, μέσω της σιδηροδρομικής αυτής σύνδεσης διακινήθηκαν 10,3 εκατομμύρια επιβάτες και 1,22 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων, ενώ οι συρμοί Shuttle μετέφεραν 10,4 εκατομμύρια επιβάτες, 2,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, 51.000 λεωφορεία και 1,6 εκατομμύρια φορτηγά (ισοδύναμα 21,3 εκατομμύρια τόνους φορτίου).
Συγκριτικά, μέσω του λιμένα του Ντόβερ διακινήθηκαν (δια θαλάσσης) 11,7 εκατομμύρια επιβάτες, 2,6 εκατομμύρια φορτηγά και 2,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα.