Συρία: Ανθρωποκυνηγητό για τους «βασανιστές» των αλυσοδεμένων της «κόκκινης φυλακής» (Βίντεο)

Εν μέσω χάους στη Συρία, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έπληξαν με πάνω από 250 πυραύλους τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.
via Associated Press

Μετά την πτώση του Άσαντ και το άνοιγμα των φυλακών, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν εδώ και δεκαετίες, η διεθνείς κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες του βάναυσου καθεστώτος.

Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι ι αντικαθεστωτικοί που πλέον έχουν καταλάβει την εξουσία στη Συρία, ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα λίστα «των ανώτατων αξιωματούχων που ενέχονται σε βασανιστήρια σε βάρος του λαού».

«Θα προσφέρουμε αμοιβές σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες για τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας που ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου», υποσχέθηκε.

«Θα ασκήσουμε διώξεις στους εγκληματίες πολέμου και θα ζητήσουμε να εκδοθούν από τις χώρες όπου διέφυγαν ώστε να λάβουν τη δίκαιη τιμωρία τους», συνέχισε, ενώ λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πολλά πρώην στελέχη του κρατικού μηχανισμού του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέφυγαν στη Βηρυτό, όπου έχουν προστασία της Χεζμπολά, βασικού συμμάχου του ανατραπέντος συριακού καθεστώτος.

«Δεσμευόμαστε να δείξουμε ανοχή έναντι αυτών τα χέρια των οποίων δεν βουτήχτηκαν στο αίμα του συριακού λαού και δώσαμε αμνηστία σε όλους όσοι είχαν στρατευτεί υποχρεωτικά», ανέφερε ακόμη ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).

Συμμαχία αντικαθεστωτικών δυνάμεων με αιχμή του δόρατος τη ΧΤΣ πήραν την εξουσία στη Συρία προχθές Κυριακή, ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για πάνω από πέντε δεκαετίες.

Πάνω από 40 πτώματα

Μετά την πτώση του προέδρου Άσαντ, αντικαθεστωτικοί και πολίτες απελευθέρωσαν κρατούμενους, ειδικά στη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια, σύμβολο των ωμοτήτων του καθεστώτος.

Αντάρτες ανακοίνωσαν χθες ότι βρήκαν περίπου σαράντα πτώματα με εμφανή σημάδια βασανιστηρίων στο νεκροτομείο κέντρου υγείας κοντά στη Δαμασκό.

Σύροι αντικαθεστωτικοί ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Δευτέρα ότι βρήκαν περίπου σαράντα πτώματα με σημάδια από βασανιστήρια στο νεκροτομείο νοσοκομείου της Δαμασκού, σε νεκρικούς σάκους.

«Άνοιξα την πόρτα του νεκροτομείου με τα ίδια μου τα χέρια και είδα φρικιαστικό θέαμα: περίπου σαράντα πτώματα ήταν στοιβαγμένα εκεί με σημάδια από φρικιαστικά βασανιστήρια», είπε ο Μοχάμεντ αλ Χατζ, αντικαθεστωτικός από τον νότο, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό.

Στην κατοχή του AFP περιήλθαν δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που ο κ. Χατζ είπε πως τραβήχτηκαν από τον ίδιο και δείχνουν πτώματα με προφανή σημάδια βασανιστηρίων: βγαλμένα μάτια, βγαλμένα δόντια, κηλίδες αίματος, εκχυμώσεις.

Το οπτικό υλικό από το νοσοκομείο στη Χαράστα εικονίζει επίσης κομμάτι υφάσματος με οστά, καθώς και ανθρώπινο θώρακα σε αποσύνθεση.
Πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε λευκές πλαστικές σακούλες ή τυλιχτεί σε κομμάτια υφάσματος, κάποια με σημάδια αίματος, με αριθμούς και ενίοτε ονόματα.

Πολλά από τα θύματα έμοιαζαν να σκοτώθηκαν πρόσφατα.

Αντικαθεστωτικοί με αιχμή του δόρατος τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) πήραν την εξουσία στη Συρία προχθές Κυριακή, ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για πάνω από πέντε δεκαετίες.

Στην καρδιά του συστήματος εξουσίας που κληρονόμησε ο Άσαντ από τον πατέρα του Χάφεζ αλ Άσαντ ήταν δίκτυο φυλακών και κέντρων κράτησης που χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη κάθε διαφωνίας ή τη φυλάκιση ανθρώπων που παραβίαζαν τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Χιλιάδες άνθρωποι που ελπίζουν να βρουν δικούς τους που εξαφανίστηκαν στα κελιά του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί χθες βράδυ μπροστά στη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό.

Ο Μοχάμεντ αλ Χατζ διευκρίνισε πως αντικαθεστωτικοί ενημερώθηκαν από εργαζόμενο του νοσοκομείου για τα πτώματα.

«Ενημερώσαμε τη στρατιωτική διοίκηση για όσα βρήκαμε και συντονίσαμε τις ενέργειές με τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, που μετέφερε τα πτώματα σε νοσοκομείο της Δαμασκού ώστε να μπορέσουν να πάνε οικογένειες για να αναγνωρίσουν» τα θύματα, πρόσθεσε.

Ο Ντιάμπ Σερίγια, συνιδρυτής της ένωσης φυλακισθέντων και εξαφανισθέντων της φυλακής Σαϊντνάγια, είπε πως τα πτώματα πιθανότητα ανήκουν σε κρατούμενους στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης.

«Έκπληκτο» το Σ.Α του ΟΗΕ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσαν έκπληκτοι από την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τιρώντας προς το παρόν στάση αναμονής όσον αφορά τη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία.

Σε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών το Σ.Α, κατόπιν ρωσικού αιτήματος, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι «το Συμβούλιο, νομίζω, ήταν λίγο ως πολύ ενωμένο όσον αφορά την ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Όμως όλοι εξεπλάγησαν από τις εξελίξεις — όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου. Τώρα λοιπόν πρέπει να περιμένουμε» πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως το ΣΑ δεν είναι ακόμη έτοιμο να εκφραστεί γι’ αυτήν.

«Κανένας δεν περίμενε ότι οι συριακές δυνάμεις θα κατέρρεαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα», πλειοδότησε ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ.

«Όπως είπαν πολλοί κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων (...) η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και πιθανόν θα αλλάζει από μέρα σε μέρα για την ώρα. Επομένως πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχτεί», πρόσθεσε.

Παρ’ όλ’ αυτά, «σχεδόν όλοι μίλησαν για την ανάγκη να τύχουν σεβασμού η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (εξέφρασαν) ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση», συνέχισε, σημειώνοντας ακόμη πως το ΣΑ θα εργαστεί ώστε να προετοιμαστεί δήλωσή του, να «μιλήσει με μια φωνή».

«Θα δούμε αν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ενιαίο μήνυμα τις επόμενες ημέρες (...). Πολλοί περιμένουν να πάρει τον λόγο το Συμβούλιο», επέμεινε.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το ΣΑ είχε σε μεγάλο βαθμό παραλύσει για τον φάκελο· η Ρωσία ασκούσε συχνά το δικαίωμα βέτο της για να προστατεύει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ερωτηθέντες για το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί από τον κατάλογο κυρώσεων του ΟΗΕ η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), αιχμή του δόρατος της συμμαχίας ανταρτών που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Άσαντ, οι πρεσβευτές τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ ανέφεραν πως το Συμβούλιο δεν έθιξε το ζήτημα, προς το παρόν.

Το Ισραήλ «χτυπά» τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, που μετέδωσαν την πληροφορία αυτή λίγη ώρα αφού ΜΚΟ ανέφερε πως η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε κάπου 250 επιδρομές στη Συρία από προχθές Κυριακή, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν από προχθές τις κυριότερες εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων για να καταστρέψουν δυνατότητές τους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «κατέστρεψαν τις κυριότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία», εξαπολύοντας περί τους 250 αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη γειτονική χώρα αφότου πήραν τον έλεγχο στη Δαμασκό αντικαθεστωτικοί κι ανατράπηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε αεροδρόμια, ραντάρ, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, κέντρα έρευνας του στρατού, ενώ προκάλεσε ζημιές ή βύθισε σκάφη του συριακού πολεμικού ναυτικού, ενώ έπληξε επίσης μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Λαττάκειας, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Δημοφιλή