Aυξάνονται οι νεκροί καθώς η Τουρκία συνεχίζει την εισβολή της στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της βόρειας Συρίας.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για «εξουδετέρωση συνολικά 342 τρομοκρατών» από την έναρξη της επιχείρησης.Από πλευράς του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για τουλάχιστον 41 νεκρούς μαχητές των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), 34 νεκρούς υποστηριζόμενους από την Τουρκία μαχητές και 17 αμάχους νεκρούς. Η κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος κάνει λόγο για 11 επιβεβαιωμένους νεκρούς αμάχους και 28 σοβαρά τραυματίες, κυρίως στο Ρας αλ Αΐν και το Καμισλί- μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Τουρκία, δύο Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Επίσης, τουρκικές αρχές έκαναν λόγο για δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες από όλμους στην πόλη Σουρούτς, στα σύνορα με την Τουρκία, ανεβάζοντας, σύμφωνα με το Reuters, τον αριθμό των νεκρών αμάχων στην τουρκική πλευρά στους εννιά. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επίσης μετέδωσε πως τουλάχιστον τέσσερις μαχητές του «Συριακού Εθνικού Στρατού» (σύμμαχοι της Τουρκίας) σκοτώθηκαν σε ενέδρα Κούρδων ανταρτών.
Από πλευράς του, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κουρδική πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, κατά την οποία έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους άμαχοι. Στη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το «πρακτορείο ειδήσεων» Amaq της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το ISIS αναφέρει ότι στόχος της επίθεσης ήταν Kούρδοι μαχητές και ότι τζιχαντιστές μαχητές «πυροδότησαν παγιδευμένο σταθμευμένο αυτοκίνητο» κοντά σε κουρδική στρατιωτική θέση στο Καμισλί.
100.000 εκτοπισμένοι
Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, έγινε γνωστό από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».
Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ - ο πρόεδρος των οποίων άναψε το πράσινο φως για την τουρκική επιχείρηση ανακοινώνοντας την αναδίπλωση Αμερικανών στρατιωτικών που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία - έκρινε ότι η επιχείρηση δεν έχει ξεπεράσει ως τώρα τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Ρεπουμπλικάνος.
Ο Τραμπ έδωσε εξάλλου εντολή στην αμερικανική διπλωματία να αποπειραθεί να μεσολαβήσει για να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του.
Στη Νέα Υόρκη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την οποία δεν προέκυψε καμία απόφαση, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) απαίτησαν να «σταματήσει» η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας.
Από το βράδυ της Τετάρτης, η Αγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Αιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.
«Ανθρωπιστική καταστροφή»
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Αιν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30 χλμ, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).
Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Αγκυρα.
Η Τουρκία επιδιώκει με την επιχείρηση να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέρος των 3,6 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζουν στην επικράτειά της. Αντιμέτωπος με τις έντονες ευρωπαϊκές επικρίσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να άρει τις πύλες και να αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη.
Η επιχείρηση, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια συμμαχία ανταρτών που χρηματοδοτήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από την Αγκυρα, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή στη Συρία από το 2016.
Ανοιξε νέο μέτωπο στη σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
«Βοήθεια» στο Ισλαμικό Κράτος;
Προειδοποιώντας ότι «η μάχη εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά] υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος» των χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.
Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, Σύροι, Ιρακινοί καθώς και 2.500 ως 3.000 αλλοδαποί από περίπου 54 χώρες, κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των ημιαυτόνομων κουρδικών αρχών, τον Άμπντελ Καρίμ Ομαρ. Οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ.
Η Αγκυρα με την επιχείρησή της «διακινδυνεύει να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να «τερματίσει το ταχύτερο δυνατόν» την επίθεσή της.
(με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)