Συρία: Προπαγάνδα στο Twitter με εικόνες «φιλεύσπλαχνων» Τούρκων στρατιωτών

Απόπειρα παρουσίασης των εισβολέων ως λυτρωτών.
Twitter

Καθώς οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βόρεια Συρία στις αρχές Οκτωβρίου οι υποστηρικτές της επίθεσης ξεκίνησαν μια διαφορετική διαδικτυακή εκστρατεία, επιχειρώντας να πείσουν για το πόσο «φιλεύσπλαχνοι» είναι οι Τούρκοι στρατιώτες απέναντι στον συριακό λαό.

Δεκάδες εικόνες που κατακλύζουν εσχάτως κυρίως το Twitter αλλά και το Instagram δείχνουν μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να αγκαλιάζουν μωρά, να ταΐζουν πεινασμένα μικρά παιδιά και να μεταφέρουν ηλικιωμένες γυναίκες, με τις αναρτήσεις αυτές να αποσπούν χιλιάδες likes και retweets.

Μόνο που οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες είτε δεν απεικονίζουν Τούρκους στρατιώτες είτε είναι πολύ παλιές ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ληφθεί σε μέρη της Συρίας που ουδεμία σχέση έχουν με την εισβολή - κάποιες μάλιστα φαίνεται να προέρχονται από άλλα μέρη του πλανήτη.

14 Ιούνιου 2015 - Τούρκος στρατιώτης προσφέρει νερό σε ένα προσφυγόπουλο στην τουρκική μεθοριακή περιοχή Ακστάκαλε.
14 Ιούνιου 2015 - Τούρκος στρατιώτης προσφέρει νερό σε ένα προσφυγόπουλο στην τουρκική μεθοριακή περιοχή Ακστάκαλε.
Associated Press
30 Ιουλίου 2010 - Πακιστανοί στρατιώτες βοηθούν ηλικιωμένη γυναίκα σε ένα χωριό που εκκενώνεται λόγω πλημμυρών.
30 Ιουλίου 2010 - Πακιστανοί στρατιώτες βοηθούν ηλικιωμένη γυναίκα σε ένα χωριό που εκκενώνεται λόγω πλημμυρών.
Associated Press

Η εν λόγω καμπάνια ακολουθεί ένα μοτίβο προπαγάνδας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επιδιώκει να επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη όταν διεγείρονται αμφιλεγόμενα διεθνή γεγονότα.

Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, το Twitter ανακοίνωσε ότι είχε αναστείλει περισσότερους από 200.000 λογαριασμούς που πιστεύεται ότι διαχειρίζονταν από το Πεκίνο, για να διασπείρει προπαγανδιστικές θέσεις με στόχο της φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ. Στο ίδιο μήκος κύματος, το YouTube διέγραψε περισσότερα από 200 βίντεο που πιστεύεται ότι αποτελούσαν μέρος μιας συντονισμένης παραπληροφόρησης επί των διαδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, οι εικόνες με τους «καλούς» Τούρκους στρατιώτες άρχισαν να κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, στην αντίπερα όχθη, χρήστες που τάσσονται υπέρ των Κούρδων επιχείρησαν να συνδέσουν εσφαλμένα την Τουρκία με τρομακτικές εικόνες στρατιωτικών επιθέσεων ή θυμάτων πολέμου.

Αλλά σε αντίθεση με τις φιλοκουρδικές εικόνες, οι ψευδείς και παραπλανητικές θέσεις που προωθούν οι Τούρκοι φάνηκε να ενορχηστρώνονται από ένα συντονισμένο δίκτυο λογαριασμών στο Twitter, το οποίο ενισχύει το περιεχόμενο μέσω των επίκαιρων hashtags και των retweets.

«Αυτός δεν είναι ο κανόνας της συνηθισμένης συμπεριφοράς στο Twitter», δήλωσε στο Associated Press ο Γκίντεον Μπλοκ, διευθύνων σύμβουλος της VineSight, μιας εταιρείας τεχνολογίας που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο

Η ανάλυσή του εξέτασε τη συχνότητα των tweets, τη χρήση φωτογραφικών αρχείων και τοποθεσιών έξι λογαριασμών Twitter, που προωθούσαν τις εικόνες αυτές, και εντόπισε όλα τα γνωρίσματα που σηματοδοτούν μια μη αυθεντική συμπεριφορά.

«Κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι αυτοί αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί είναι εκεί για να προωθήσουν περιεχόμενο», δήλωσε ο Μπλοκ.

Η προπαγάνδα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης είναι μια τακτική με αποδεδειγμένο ποσοστό επιτυχίας.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τη Συρία, όπου οι χρήστες έχουν στα χέρια τους παραπλανητικές εικόνες για να καταδικάσουν ή να επιδοκιμάσουν τις τουρκικές δυνάμεις.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρώην δήμαρχος της Αγκυρας και άλλοι χρήστες Twitter κοινοποίησαν βίντεο με μια υποτιθέμενη τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία.

Το βίντεο διαμοιράστηκε και προβλήθηκε χιλιάδες φορές ενώ μεταδόθηκε και από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC αλλά αποδείχθηκε ότι είχε ληφθεί σε μια στρατιωτική επίδειξη πυροβολικού στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεκάδες ψευδείς εικόνες που εξαπλώθηκαν με τη βοήθεια των hashtags δημιούργησαν μια ευνοϊκή προβολή της τουρκικής εισβολής. Τα tweets συνδέουν τις φωτογραφίες με τα hashtag όπως #TurkishArmyForThePeace και #TurkeyIsJustKillingTerrorists. Πολλά από τα tweets αυτά προέρχονταν από λογαριασμούς στη Μέση Ανατολή.

Η ίδια η Τουρκία, η οποία από την περασμένη εβδομάδα φυλάκισε 452 άτομα επειδή κατέκριναν την εισβολή στη βόρεια Συρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε επίσης μια αυστηρά ελεγχόμενη αφήγηση στο Twitter.

Μία από τις πιο διαδεδομένες φωτογραφίες δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Twitter από το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στις 6 Οκτωβρίου ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα ανοίξουν το δρόμο για μια αναμενόμενη τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Η εικόνα, που είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα από τις τουρκικές προπαγανδιστικές ιστοσελίδες, έδειχνε έναν γονατιστό Τούρκο στρατιώτη που κρατούσε το χέρι ενός μικρού κοριτσιού, με φόντο ένα στρατιωτικό όχημα στολισμένο με τουρκική σημαία.

Ερωτηθείσα για τις φωτογραφίες και τα hashtags που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση των εικόνων, η εκπρόσωπος Τύπου του Twitter, Λιζ Κέλι, δήλωσε ότι η τεχνολογική εταιρεία δεν έχει δει κανένα στοιχείο συντονισμένων εκστρατειών διαμοιρασμού ψευδών πληροφοριών σχετικά με την τουρκική επίθεση στην Συρία.

Δημοφιλή