Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταπνίξει την εξέγερση εναντίον του, στο μέρος από όπου αυτή άρχισε, πάνω από επτά χρόνια πριν, καθώς οι αντικαθεστωτικοί αρχίζουν συνομιλίες με τους Ρώσους συμμάχους του σχετικά με την απόσυρσή τους από την πόλη της Ντεράα ή την αποδοχή από πλευράς τους της κυριαρχίας της κυβέρνησης.
Κυβερνητικές δυνάμεις, με ρωσική υποστήριξη, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντεράα στην εκστρατεία που άρχισε τον προηγούμενο μήνα, και τη Δευτέρα περικύκλωσαν ελεγχόμενα από τους αντάρτες τμήματα της πόλης, καταλαμβάνοντας παράλληλα την έκταση κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία, που ήταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Ο Άσαντ, που κάποια στιγμή είχε φτάσει στο σημείο να ελέγχει μόλις ένα μικρό τμήμα της Συρίας, τώρα ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, χάρη στην κρίσιμης σημασίας βοήθεια των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων του.
Στη Ντεράα έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Άσαντ, που εξελίχθηκαν σε έναν πόλεμο ο οποίος εκτιμάται ότι έχει μέχρι τώρα κοστίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ έχει εκτοπίσει πάνω από 11 εκατομμύρια από τις εστίες τους, με περίπου 5,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και πολλούς ακόμα στην Ευρώπη.
Οι αντικαθεστωτικοί στη Ντεράα ήταν να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματικούς την Τρίτη, δήλωσε εκπρόσωπός τους, ο Αμπού Σαϊμά. Οι συνομιλίες ήταν να λάβουν χώρα στην πόλη Μπούσρα αλ Σαμ. Κάποιοι επιζητούν εκκένωσή τους σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στα βόρεια, ενώ άλλοι διαπραγματεύονται παραμονή τους ως τοπική δύναμη ασφαλείας, όπως ανέφερε.
«Σήμερα υπάρχει μια συνάντηση με τους Ρώσους για τον αναγκαστικό εκτοπισμό» σημείωσε σε γραπτό μήνυμα, αναφερόμενος στην αναμενόμενη εκκένωση ενός απροσδιόριστου ακόμα αριθμού ανταρτών σε περιοχές της αντιπολίτευσης στα βορειοδυτικά, στα σύνορα με την Τουρκία.
Καθώς ο Άσαντ επιδιώκει «καθαρή» στρατιωτική νίκη, οι ελπίδες για ειρηνευτική συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης φαίνονται ελάχιστες. Ωστόσο, ο βορράς και μέρος της ανατολής παραμένουν εκτός του ελέγχου του, και η παρουσία αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές καθιστά πολύπλοκη υπόθεση το ενδεχόμενο περαιτέρω προελάσεων από τις δυνάμεις της Δαμασκού.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να προελαύνουν στην επαρχία Ντεράα τον προηγούμενο μήνα. Οι αντάρτες παραδόθηκαν γρήγορα σε κάποιες περιοχές, καθώς οι ΗΠΑ, που άλλοτε τους εξόπλιζαν, πληροφόρησαν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης πως δεν πρέπει να αναμένουν παρέμβασή τους.
Οι αντάρτες της Ντεράα συμφώνησαν σε μια ευρύτερη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία την Παρασκευή, και στην παράδοση της επαρχίας σε φάσεις. Οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις αργότερα πήραν τον έλεγχο του βασικού περάσματος προς την Ιορδανία, που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2015.
Τη δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις επέκτειναν τον έλεγχό τους κατά μήκος των συνόρων της Ντεράα με την Ιορδανία, μέχρι έναν θύλακα μαχητών που πρόσκεινται στο ISIS, αποκόπτοντας μια ζωτικής σημασίας δίοδο προς την Ιορδανία.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τον πόλεμο, ανέφερε πως ελικόπτερα του στρατού έριξαν φυλλάδια στην πόλη αλ Χαάρα, όπου αναγραφόταν πως «δεν υπάρχει χώρος για αντάρτες».
Η κυβερνητική προέλαση αναμένεται να στραφεί στη συνέχεια προς τις περιοχές της επαρχίας Κουνέιτρα, στα σύνορα με τα, ελεγχόμενα από το Ισραήλ, Υψώματα του Γκολάν.
Η επίθεση αυτή προκάλεσε τον μεγαλύτερο μεμονωμένο εκτοπισμό αμάχων στον πόλεμο, ξεριζώνοντας πάνω από 320.000 ανθρώπους. Μεγάλοι αριθμοί μετακινήθηκαν ξανά μέσα στις ημέρες από τότε που συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, με κάποιους να επιστρέφουν στα χωριά τους.