Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη, και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας - Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.
Την ίδια ώρα, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα, όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge στο πλαίσιο της αποχώρησης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Στις 16 Οκτωβρίου 2019, αποχωρήσαμε από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της Lafarge, από την Ράκα και από την Τάκμπα», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς με ανάρτηση στο twitter.
ΟΗΕ: «Κίνδυνος διασποράς» φυλακισμένων τζιχαντιστών
Τo Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε, στο μεταξύ, την ανησυχία του σε πολύ σύντομη δήλωση, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς ωστόσο να ζητήσει τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ανάμεσά τους η Ρωσία, βασικός παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην βορειοανατολική Συρία, τονίζουν επίσης στο κείμενο αυτό «τη μεγάλη ανησυχία» τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.
«Ολοι συμφωνούμε» όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ανασυγκρότησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτικός πρεσβευτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το κείμενο που πρότεινε η Γαλλία και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος μιας συνεδρίασης τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι δεν περιέχει ούτε καταδίκη της τουρκικής επίθεσης, ούτε ζητεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά μια πρώτη συνεδρίαση για τη Συρία, ανταγωνιστικά κείμενα που προτείνονταν από τους Ευρωπαίους, μέλη του Συμβουλίου (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία) από τη μια πλευρά, και από τις ΗΠΑ από την άλλη, και ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επίθεσης, είχαν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα.
Εκτοτε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βελτίωσαν τον συντονισμό τους, δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον εκτοπισμό 160.000 και πλέον αμάχων και την αποχώρηση, προληπτικά, διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σ’έναν δοκιμαζόμενο λαό από έναν πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και μετρά περισσότερους από 370.000 νεκρούς.
Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
Οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία με σκοπό αυτοί να επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως το PYD/YPG (σ.σ. το κυριότερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας και η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού) «δεν δίστασε να κάνει μια απευθείας συμφωνία με το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας που έγινε στη Ράκα, εκατοντάδες τζιχαντιστές του Νταές αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία».
«Δεν άφησαν απλά ελεύθερους τους τρομοκράτες του Νταές στη βόρεια Συρία με αντάλλαγμα να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τους έδωσαν και χρήματα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Επιτιθέμενος στις χώρες που κατακρίνουν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο στόχος αυτών των χωρών είναι να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στη βόρεια Συρία.
«Κοιτάξτε τις χώρες, ειδικά τη Γαλλία, που αντιδρούν (ενάντια στην τουρκική επέμβαση), ο στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Για την αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία που επέβαλαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και για τις κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας «όποτε και αν αυτές έρθουν», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, «δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας».
«Πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών από τους Κούρδους
Ο διοικητής των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Εχουμε παγώσει όλες τις δραστηριότητές μας ενάντια στο Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο Αμπντί σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κουρδικό κανάλι Ronahi.
Οι SDF θα περιοριστούν σε «αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον του Νταές», πρόσθεσε. Παράλληλα ο Κούρδος στρατηγός ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έφερε αντίρρηση σε μια συμφωνία που κατέληξαν οι κουρδικές δυνάμεις και η συριακή κυβέρνηση για την προστασία της Συρίας από την τουρκική επίθεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα εγγυηθεί τη συμφωνία SDF-Δαμασκού. Ο στρατηγός Αμπντί υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση, ικανή να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κούρδων στη Συρία.
Οπως διευκρίνισε η συμφωνία απαιτεί από τις συριακές κυβερνήσεις δυνάμεις να αναπτυχθούν κατά μήκος όλων των βορειοανατολικών συνόρων με την Τουρκία και πως είναι λανθασμένες οι αναφορές ότι οι SDF παραδίδουν τον
Πηγή: ΑΠΕ