Τζιχαντιστές αντεπιτέθηκαν την Πέμπτη σε μαχητές πιστούς στο καθεστώς της Δαμασκού σκοτώνοντας 21 εξ αυτών στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τους φονικούς βομβαρδισμούς τους, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Η έφοδος έγινε στα όρια του βόρειου τομέα της επαρχίας της Χάμας, που γειτονεύει με αυτή της Ιντλίμπ, από μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) και μικρότερων τζιχαντιστικών οργανώσεων, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τα τέλη Απριλίου, το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, του στενότερου συμμάχου του, βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά τομείς υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια.
Το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών στη Συρία βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στα χέρια της ΧΤΣ, που συνεχίζει να κατέχει περιοχές και στις άλλες τρεις επαρχίες της χώρας όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011.
Μετά την προέλαση των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που ανακατέλαβαν τομείς διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες, οι τζιχαντιστές «εξαπέλυσαν αντεπίθεση» και κατέλαβαν πολλούς λόφους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Τουλάχιστον 21 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε έφοδο στο χωριό Τζιμπίν, ενώ οι τζιχαντιστές υπέστησαν 14 απώλειες στις μάχες, κατά τον ίδιο.
Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, «τρομοκρατικές οργανώσεις εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον χωριών» στο βόρειο τμήμα της Χάμας με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές πολλά σπίτια.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός απώθησε επιθέσεις εναντίον των χωριών Ταλ Μάλεχ και Τζιμπίν.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στην Ιντλίμπ, όπου τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε.
Αν και η Δαμασκός δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την έναρξη επιχείρησης εναντίον της ΧΤΣ, εξαπολύει βομβαρδισμούς και διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις ανακτώντας εδάφη.
Πάνω από 300 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 24 νοσοκομεία και κλινικές, καθώς και 35 σχολεία, έχουν χτυπηθεί από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάνω από 270.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Μόσχα και η Άγκυρα — προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών — ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2018 την επίτευξη συμφωνίας που προέβλεπε τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», η οποία υποτίθεται θα διαχώριζε τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.
Ο πόλεμος στη Συρία από το 2011, ο οποίος σταδιακά μετατράπηκε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το καθεστώς του προέδρου Άσαντ έχει μπορέσει να ανακτήσει σχεδόν το 60% της συριακής επικράτειας.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)