Συρρικνώνονται τα πουλιά του Αμαζονίου όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη

Τα περισσότερα είδη γίνονταν περίπου 2% ελαφρύτερα κάθε δεκαετία.
Anadolu Agency via Getty Images

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας στα πτηνά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έδειξαν ότι τα πουλιά έχουν μικρύνει σωματικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα παράδειγμα κλιματικής αλλαγής - ανθρώπινης ενέργειας παγκοσμίως - που επηρεάζει ένα θεμελιώδες πράγμα όπως το μέγεθος και το σχήμα αυτών των πτηνών στη μέση του Αμαζονίου, το σύμβολο της επίγειας βιοποικιλότητας», δήλωσε στο NBC News ο οικολόγος Βίτεκ Γίρινετς, βασικός συγγραφέας της μελέτης, η οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

Η έρευνα ανέλυσε μετρήσεις και ζυγίσεις από 77 διαφορετικά είδη πτηνών από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σχεδόν όλα τα είδη πουλιών έχουν χαμηλότερο βάρος όσο περνάει ο καιρός. Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα είδη γίνονταν περίπου 2% ελαφρύτερα κάθε δεκαετία, κάτι που είναι σημαντικό για τέτοια μικρά πλάσματα.

An Amazonian motmot, one of the birds featured in the study.
An Amazonian motmot, one of the birds featured in the study.
Ger Bosma via Getty Images

«Αυτά τα πουλιά δεν διαφέρουν τόσο σε μέγεθος. Οπότε όταν όλα στον πληθυσμό είναι μερικά γραμμάρια μικρότερα, είναι σημαντικό», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Φίλιπ Στούφερ, καθηγητής Βιολογίας της Διατήρησης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Ενώ το σώμα των πτηνών έχει γίνει μικρότερο με την πάροδο του χρόνου, τα φτερά τους έχουν μακρύνει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι μια προσαρμογή σε υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς τα μακρύτερα φτερά και το μικρότερο σώμα σημαίνουν ότι τα πουλιά πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια για να μετακινηθούν, βοηθώντας τα να παραμείνουν δροσερά.

Η εκ των συγγραφέων της μελέτης Μπρούνα Αμαράλ μετρά το μήκος των φτερών μιας antpitta που μοιάζει με τσίχλα, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Η εκ των συγγραφέων της μελέτης Μπρούνα Αμαράλ μετρά το μήκος των φτερών μιας antpitta που μοιάζει με τσίχλα, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Vitek Jirinec/Louisiana State University

«Το πιο εντυπωσιακό για μένα είναι ότι αυτό συμβαίνει στη μέση του πιο ανέπαφου τροπικού δάσους στον κόσμο», λέει ο Φίλιπ Στούφερ.

Οι ερευνητές εξέτασαν μη μεταναστευτικά πουλιά - πουλιά που ζουν μέσα στα όρια του τροπικού δάσους. Και τα πουλιά που μελέτησαν ζούσαν σε μια περιοχή ανέγγιχτη από απειλές όπως η αποψίλωση των δασών ή άλλη ανάπτυξη. Το μόνο πράγμα που άλλαξε σημαντικά γύρω τους ήταν το κλίμα. Οι υγρές εποχές έγιναν πιο υγρές ενώ οι ξηρές εποχές έγιναν πιο ξηρές και οι μέσες θερμοκρασίες αυξήθηκαν και στις δύο εποχές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα είδη πουλιών που ζουν σε υψηλότερα σημεία του δάσους - σε αντίθεση με αυτά που ζουν πιο κοντά στο έδαφος - είχαν μεγαλύτερες αλλαγές όσον αφορά τη σύσταση του σώματος.

Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι η αιτία, καθώς αυτά είναι τα είδη που εκτίθενται περισσότερο στη ζέστη. Είναι επίσης τα είδη που πετούν περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το κάνουν, θα ήταν το πιο σημαντικό για αυτά

Μια φωτογραφία πάνω από τον θόλο του τροπικού δάσους που τραβήχτηκε από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Βίτεκ Γίρινετς.
Μια φωτογραφία πάνω από τον θόλο του τροπικού δάσους που τραβήχτηκε από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Βίτεκ Γίρινετς.
Vitek Jirinec/Louisiana State University

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που υποδηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει παίξει ρόλο στο να μικραίνουν τα ζώα. Μια μελέτη του 2019 με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέλυσε τον μέσο όρο από τα μεγέθη 52 ειδών αποδημητικών πτηνών στη Βόρεια Αμερική από το 1978 έως το 2016. Όλα είχαν μικρότερο σώμα και μακρύτερα φτερά το 2016.

Και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα το 2021, διαπίστωσε ότι οι άκρως απειλούμενες δεξιές φάλαινες του Βορείου Ατλαντικού είναι, κατά μέσο όρο, περίπου 3 πόδια (0.9144 εκατοστά) μικρότερες από ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτό στο άγχος που προκαλείται από αιτίες που σχετίζονται με τον άνθρωπο - μεταξύ των οποίων η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, η οποία ανάγκασε τις φάλαινες να κολυμπήσουν πιο βόρεια για να φτάσουν στη λεία τους, σε παγωμένα νερά.

Δημοφιλή