Στην τελική ευθεία για την έναρξη της εφαρμογής ειδικού συστήματος παροχής δωρεάν υπηρεσιών τηλεϊατρικής στους πολίτες της Αττικής βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως ανακοινώθηκε από τον ΙΣΑ.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η εν λόγω δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή θα επιτρέπει στον πολίτη να έχει απευθείας οπτική επαφή μέσω βιντεοκλήσεις με γιατρούς για την παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Με ένα πάτημα κουμπιού δωρεάν στο σπίτι του ο πολίτης της Αττικής έρχεται σε επαφή με εξειδικευμένους γιατρούς του ΙΣΑ - Αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία και σε συνεργασία με την επιστημονική - ιατρική κοινότητα της Αθήνας συμβάλλουμε στο περιορισμό του κορονοϊού» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.
Στόχος της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι έτοιμη σε λίγες ώρες για δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου από την Τετάρτη να μπορεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, θα είναι η διαδικτυακή επικοινωνία ασθενών και ιατρών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
Με τον τρόπο αυτό, πολίτες που δεν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο, είτε επειδή έχουν ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μπορούν απευθείας με βιντεοκλήση να συνομιλούν με διάφορες ειδικότητες γιατρών (γενικής ιατρικής, παθολόγο, πνευμονολόγο, ψυχίατρο, παιδίατρο, κ.α). Με το τρόπο αυτό οι γιατροί που θα έχουν οπτική εικόνα του ασθενούς θα δίνουν τις πρώτες συμβουλές και συστάσεις για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον ιό.
Ο κ. Πατούλης, ο οποίος συντονίζει τις διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, δήλωσε: «Αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία και σε συνεργασία με την επιστημονική - ιατρική κοινότητα, συμβάλλουμε στην κατ’ οίκον εξέταση των πολιτών. Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς περιορίζονται οι μετακινήσεις των πολιτών και αποφορτίζονται τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, κανείς δεν περισσεύει. Ζητάμε από τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ να ενταχθούν στην εφαρμογή προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας. Μέσω του συστήματος “on call” τηλεϊατρικής, όπως άλλωστε έχουμε πράξει και με την υλοποίηση του Τηλεφωνικού Κέντρου Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορονοϊό 2142142000, συμβάλλουμε στη πράξη στο δραστικό περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Κοινός στόχος όλων μας ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού».