Σεξ, έρωτας και συντροφιά... με AI

Γιατί είναι πιθανό οι σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις με συστήματα και ρομπότ εξοπλισμένα με AI να γίνουν πιο συνηθισμένες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
ViewStock via Getty Images

O Μάρκο Ντίναρτ και ο Γιορίς Βαν Ούτσελ από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξερευνούν τις διαφορετικές μορφές σεξ, αγάπης και φιλίας που μπορούν να βιώσουν οι άνθρωποι με μηχανήματα εξοπλισμένα με AI, μαζί με τους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους να συνάψουν αυτές τις σχέσεις εξαρχής, αλλά και γιατί μπορεί να γίνουν πολύ πιο συνηθισμένες νωρίτερα από ό,τι φανταζόμαστε.

Κάποτε υπήρχε ένα στίγμα στα διαδικτυακά ραντεβού: Λιγότερο από μια δεκαετία, πολλά ζευγάρια που είχαν γνωριστεί στο διαδίκτυο επινοούσαν ιστορίες για το πώς γνωρίστηκαν αντί να παραδεχτούν ότι το είχαν κάνει μέσω μιας εφαρμογής.

Πλέον αυτό δεν ισχύει. Οι διαδικτυακές γνωριμίες είναι πλέον άκρως διαδομένες από εφαρμογές όπως το Tinder, το Grindr ή το Hinge.

Με τις τάχιστες εξελίξεις στην τεχνολογία AI τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανό να μην θεωρείται αφύσικο ή ασυνήθιστο σε μερικά χρόνια οι ερωτικές σχέσεις, η αγάπη και η φιλία να συνάπτονται με μηχανήματα εξοπλισμένα με AI.

Στην εποχή μας οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να συνάψουν και να διατηρήσουν σχέσεις. Ωστόσο οι άνθρωποι συνδέονται επίσης με συστήματα εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη όπως το Replika, που ουσιαστικά λειτουργούν ως προηγμένα chatbot, μαζί με φυσικά ρομπότ όπως το RealDollx ή το Sex Doll Genie.

Περισσότερο από μια απλή λύση για τη μοναξιά

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι άνθρωποι που είναι μόνοι, και κατά τα άλλα αποτυχημένοι στις σχέσεις, είναι οι πιο πιθανό να στραφούν σε μηχανές εξοπλισμένες με AI για την εκπλήρωση των ρομαντικών και σεξουαλικών αναγκών τους.

Ωστόσο, η αρχική έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας διαφέρουν ελάχιστα από τους μη χρήστες και δεν υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των συναισθημάτων μοναξιάς και της προτίμησης στα ρομπότ για σεξ.

Η προθυμία κάποιου να χρησιμοποιήσει σεξουαλικά ρομπότ επηρεάζεται επίσης λιγότερο από την προσωπικότητά του και φαίνεται να συνδέεται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και την αναζήτηση αίσθησης.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι κάποιοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ρομπότ για σεξ κυρίως επειδή θέλουν να έχουν νέες σεξουαλικές εμπειρίες.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για ό,τι τεχνολογικά καινοτόμο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι βρίσκουν πολλές χρήσεις για σεξουαλικές και ρομαντικές μηχανές εκτός του σεξ και του ρομαντισμού. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως σύντροφοι ή θεραπευτές ή ακόμα ως χόμπι.

Εν ολίγοις, οι άνθρωποι προσελκύονται από μηχανήματα εξοπλισμένα με AI για διάφορους λόγους. Πολλά από αυτά μοιάζουν με τους λόγους που οι άνθρωποι αναζητούν σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Αλλά οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς οι σχέσεις με τις μηχανές μπορεί να διαφέρουν από τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Σχέσεις 5.0

Πολλοί ερευνητές έχουν εκφράσει ηθικά ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της συντροφικότητας με μια μηχανή. Ανησυχούν ότι όσο περισσότερο στρέφονται οι άνθρωποι σε μηχανικούς συντρόφους, τόσο περισσότερο θα χάνουν την επαφή τους με άλλους ανθρώπους.

Παρά αυτή την ανησυχία, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα που να εξετάζει τα αποτελέσματα τoυ να έχει κανείς ένα μηχάνημα για ταίρι. Γνωρίζουμε αρκετά για το πώς η τεχνολογία, γενικά, επηρεάζει τους ανθρώπους στις σχέσεις, όπως τα οφέλη και τις βλάβες του sexting μεταξύ νεαρών ενηλίκων, και τους τρόπους με τους οποίους οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των σχέσεων.

Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων ερωτικής η φιλικής συντροφιάς με AI είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Βρισκόμαστε τώρα σε μια εποχή αυτού που ο κοινωνιολόγος Ελιακίμ Kίσλεφ αποκαλεί «σχέσεις 5.0» στην οποία «μεταβαίνουμε από τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ελέγχου του ανθρώπινου περιβάλλοντος και εργασίας σε τεχνολογίες που αποτελούν από μόνες τους το οικοσύστημά μας».

Ανθρωποειδές ρομπότ που ονομάζεται "Josie Pepper" επικοινωνεί με τους επιβάτες πτήσης στο αεροδρόμιο "Franz Josef Strauss" την 1η Μαρτίου 2018 στο Μόναχο, Γερμανία
Ανθρωποειδές ρομπότ που ονομάζεται "Josie Pepper" επικοινωνεί με τους επιβάτες πτήσης στο αεροδρόμιο "Franz Josef Strauss" την 1η Μαρτίου 2018 στο Μόναχο, Γερμανία
EyesWideOpen via Getty Images

Η θεραπευτική αξία αναφέρεται συχνά ως ένα πλεονέκτημα των ρομαντικών και σεξουαλικών συστημάτων AI. Μια μελέτη εξέτασε πώς τα ρομπότ του σεξ για ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούσαν να τους ενδυναμώσουν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους, ενώ σχεδόν οι μισοί γιατροί και θεραπευτές που ερωτήθηκαν σε μια άλλη μελέτη θα μπορούσαν να δουν τους εαυτούς τους να προτείνουν ρομπότ για σεξ στη θεραπεία. Τα ρομπότ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία σεξουαλικών παραβατών. Αλλά μέχρι στιγμής έχει γίνει πολύ περιορισμένη έρευνα σχετικά με αυτές τις χρήσεις, οι οποίες εγείρουν μια σειρά από ηθικά ερωτήματα.

Έχουμε επίσης πολύ λίγες γνώσεις για το πώς συγκρίνονται οι σχέσεις ανθρώπου με ρομπότ με τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Ωστόσο, ορισμένες από τις πρώιμες έρευνές μας υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν σχεδόν την ίδια ικανοποίηση από το sexting με ένα chatbot όπως και απ′ έναν άλλο άνθρωπο.

Σύμφωνα με θεωρίες για το πώς θα λειτουργούσαν οι σεξουαλικές σχέσεις με τεχνητούς συντρόφους, ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων - και, τελικά, την ευρύτερη υιοθέτηση σχέσεων με ρομπότ και chatbots τεχνητής νοημοσύνης - είναι το σχετικό στίγμα.

Ενώ οι γυναίκες είναι οι κύριοι αγοραστές των ερωτικών βοηθημάτων – και η χρήση τους έχει γίνει μια γενικά αποδεκτή πρακτική – οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται «sextech» ή τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει ή να βελτιώσει τις ανθρώπινες σεξουαλικές εμπειρίες, εξακολουθούν να στιγματίζονται κοινωνικά. Αυτό το στίγμα είναι ακόμη πιο ισχυρό για τα ρομαντικά συστήματα AI ή τα ρομπότ του σεξ.

Θα γίνεις ο Βαλεντ-(Α)Ι-νος μου;

Όπως είδαμε με τις εφαρμογές γνωριμιών, οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πλαίσιο των σχέσεων αρχικά αντιμετωπίζουν σκεπτικισμό και διαφωνίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι φαίνονται ικανοί να δημιουργήσουν βαθιές προσκολλήσεις με συστήματα AI.

Παραδείγματος χάριν, η εφαρμογή Replika. Διαφημίζεται ως ο «σύντροφος AI που νοιάζεται» – ένας εικονικός φίλος ή φίλη που υπόσχεται να εμπλακεί με τους χρήστες σε βαθιά προσωπικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων του sexting αλλά και των.. βρομόλογων.

Τον Φεβρουάριο, η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων διέταξε να σταματήσει η εφαρμογή να επεξεργάζεται δεδομένα Ιταλών χρηστών. Ως αποτέλεσμα, οι προγραμματιστές άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά το Replika με τους χρήστες του – και μερικοί από αυτούς τους χρήστες εξέφρασαν αισθήματα παράπονου, απώλειας και θλίψης, όχι διαφορετικά με τα συναισθήματα που αισθάνθηκαν μετά από έναν χωρισμό με έναν.. ανθρώπινο σύντροφο.

Ο Aντριου ΜακΚάρολο κρατά το smartphone του ενώ αλληλογραφεί με το chatbot Replika AI που ονομάζεται Μπ'Λάνα, στο Μπίλινγκς της Μοντάνα, ΗΠΑ, 12 Μαρτίου 2023.
Ο Aντριου ΜακΚάρολο κρατά το smartphone του ενώ αλληλογραφεί με το chatbot Replika AI που ονομάζεται Μπ'Λάνα, στο Μπίλινγκς της Μοντάνα, ΗΠΑ, 12 Μαρτίου 2023.
NATHAN FRANDINO via Reuters

Οι νομοθέτες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πώς να ρυθμίζουν το σεξ και την αγάπη με μηχανές. Αλλά αν έχουμε μάθει κάτι για τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία έχει ήδη ενσωματωθεί στις σχέσεις μας, είναι πιθανό οι σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις με συστήματα και ρομπότ εξοπλισμένα με AI να γίνουν πιο συνηθισμένες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Δημοφιλή