«Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Βρετανία αποτελεί επιδημικό φαινόμενο», είναι ο σοκαριστικός τίτλος του πρακτορείου Ρόιτερς - αλλά και το βασικό συμπέρασμα της μεγαλύτερης έρευνας που έγινε ποτέ στη χώρα.
Η «Ανεξάρτητη Έρευνα για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» ολοκληρώθηκε μετά από 6 (έξι!) χρόνια και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ώρες, προκαλώντας τεράστια αίσθηση στο Λονδίνο.
Το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλείται το κείμενο των συμπερασμάτων:
Η καθηγήτρια Αλέξις Τζέι, πρόεδρος του οργανισμού που έφερε εις πέρας ένα τεράστιο ερευνητικό έργο (είναι η μεγαλύτερη και ακριβότερη έρευνα του είδους που έγινε ποτέ στην Βρετανία), είπε ότι η κακοποίηση αφορούσε παιδιά, μωρά και νήπια και συχνά συνοδεύτηκε από ακραία βία και πράξεις σαδισμού, προκαλώντας σωματικό πόνο. Προσθέτει ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, όπου τα παιδιά θα κινδύνευουν αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα.
«Είναι άθλιο και εξευτελιστικό και οι συνέπειές του είναι συχνά ισόβιες για τα θύματα», τονίζει.
Η έρευνα αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία εγκληματικότητας του 2019, υπήρχαν 3,1 εκατομμύρια θύματα και επιζώντες κακοποίησης στην Αγγλία και την Ουαλία, ή περίπου το 7,5% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 75 ετών(!).
Η Τζέι είπε ότι σε οποιαδήποτε (τυχαία) ομάδα 200 παιδιών, 10 αγόρια και περισσότερα από 30 κορίτσια θα ήταν θύματα, πριν από την ηλικία των 16 ετών. Η έκθεση προσθέτει επίσης, ότι η κλίμακα της διαδικτυακής κακοποίησης είχε αυξηθεί δραματικά.
Και η Ελλάδα;
Ας εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις. Η Βρετανία δεν αποτελεί εξαίρεση, ούτε «τριτοκοσμική κοινωνία», συγκρινόμενη με την ελληνική.
Επιδημία στην Βρετανία, επιδημία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και στην Ελλάδα, που κορυφώνεται στη διάρκεια της πανδημίας. Οι αριθμοί αποτυπώνουν την δραματική αύξηση των θυμάτων, αν και είναι βέβαιο ότι δεν αποτυπώνεται πλήρως η έκταση του προβλήματος. H Huffpost δημοσίευσε στις 17 Οκτωβρίου επίσημα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης:
«Αυξήθηκαν τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα μας, με τη σεξουαλική κακοποίηση στα κορίτσια να είναι σχεδόν διπλάσια από το 2020 μέχρι το 2022. Τα έτη 2021 - 2022 παρατηρήθηκε (περαιτέρω) αυξητική τάση. Οι ανήλικοι αντιμετωπίστηκαν κατά κανόνα στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ νοσηλεύτηκαν σε ποσοστό 7-10%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, το 65%-75% των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση αφορούσε παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, με το 92% των δραστών να προέρχεται από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον».
«Να γίνει παράνομη η παράλειψη καταγγελίας - Να ελέγχονται αυστηρότερα οι ηλικίες στο Διαδίκτυο»
Οι δύο από τις είκοσι τελικές συστάσεις που απευθύνει στην βρετανική κυβέρνηση η ερευνητική ομάδα που συνέταξε την «Ανεξάρτητη Έρευνα για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αγγίζουν και την ελληνική πραγματικότητα:
Σύσταση 13: «Θα έπρεπε να είναι έγκλημα η παράλειψη υποχρεωτικής καταγγελίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Άτομα που εργάζονται σε δραστηριότητα σχετική με παιδιά και άτομα σε θέσεις εμπιστοσύνης, όπως επίσης και οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι εντεταλμένοι να αναφέρουν (την παιδική σεξουαλική κακοποίηση). Θα πρέπει να κάνουν την καταγγελία το συντομότερο δυνατό στην κοινωνική μέριμνα παιδιών των τοπικών αρχών ή στην αστυνομία.»
Σύσταση 20: «Θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να διασφαλίζει ότι οι
εταιρείες που παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ελέγχουν καλύτερα την ηλικία των παιδιών.»