Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που λαμβάνουν και οι στρατηγικές που ακολουθούν τα 26 κράτη μέλη της Σύμβασης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση στον κύκλο Εμπιστοσύνης τους (οικογένεια, φιλικό περιβάλλον κλπ- Σύμβαση Lanzarote), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Παράλληλα, η έκθεση παρατηρεί ότι κρατικές υπηρεσίες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτικός τομέας αλλά και τα ίδια τα παιδιά συνεργάζονται εποικοδομητικά για την υιοθέτηση πολιτικών στον τομέα της πρόληψης.
Ωστόσο, η Επιτροπή Lanzarote συνιστά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για την τακτική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται με παιδιά και ζητεί τη διεύρυνση των υποχρεωτικών ελέγχων των επαγγελματιών ή των εθελοντών προκειμένου να αποκλειστούν άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση.
Ακόμη, όπως τονίζεται στην έκθεση, για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι σημαντικό να γίνεται αναφορά έστω και σε περίπτωση υποψίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βασικό χαρακτηρίζει τον ρόλο των ΜΜΕ, στοχευμένων δράσεων καθώς και εκστρατειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Για την Ελλάδα, η έκθεση παρατηρεί έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση στον κύκλο εμπιστοσύνης. Όμως κρίνει ότι οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά -κυρίως οι δάσκαλοι- διακρίνονται για καλή πρόβλεψη, όσον αφορά πιθανά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στον κύκλο εμπιστοσύνης.
Επίσης θετικό χαρακτηρίζει ότι η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην εκστρατεία «One in five» του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική συνείδηση για το ίδιο τους σώμα και να μάθουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Τέλος, η Επιτροπή Lanzarote επισημαίνει την ανάγκη παροχής βοήθειας (θεραπευτική ή ψυχολογική θεραπεία) στους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων και απαιτεί ειδικά μέτρα μετά την απελευθέρωση από τη φυλακή για την επανένταξη των ατόμων στην κοινωνία και την αποφυγή νέων θυμάτων.
Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι είναι από τις χώρες που δεν παρέχουν σχετικά προγράμματα στις φυλακές.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)