Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΕΕ- AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων

Η εταιρεία είπε ότι η συνάντηση θα γινόταν όπως είχε σχεδιαστεί, ωστόσο νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Υγείας είχε πει ότι είχε αναβληθεί.
Ricardo Moraes / Reuters

Σε κλιμάκωση φαίνεται να οδηγείται η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων- με σύγχυση ως προς τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί και εντάσεις ως προς το συμβόλαιο.

Η AstraZeneca διευκρίνισε την Τετάρτη πως η προγραμματισμένη συνάντησή της με αντιπροσώπους της ΕΕ για τις προμήθειες εμβολίου για την Covid-19 θα προχωρούσε όπως ήταν σχεδιασμένο. Νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Υγείας είχε πει ότι η συνάντηση αναβλήθηκε από την εταιρεία για μία ημέρα, ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας. «Η AstraZeneca ανέβαλε τον σημερινό γύρο διαπραγματεύσεων μέχρι αύριο. Από τη δική μου πλευρά, δεν συνιστά μεγάλο πρόβλημα» είπε ο Ρούντολφ Άνσομπερ σε δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας πως η φαρμακοβιομηχανία θα έπρεπε να προμηθεύσει τον αριθμό των δόσεων που είχαν συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Αξιωματούχος της ΕΕ είχε πει νωρίτερα ότι η εταιρεία ακύρωσε τη συνάντηση της Τετάρτης, προσθέτοντας πως η ΕΕ ζητά από την εταιρεία να παρέχει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την ανακοίνωσή της περί μείωσης των παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ στο πρώτο τρίμηνο.

Η ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο, ζητά από την εταριεία να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο που υπεγράφη. Σημειώνεται πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε την Τρίτη πως η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ για συμβόλαιο σήμαινε πως η εταιρεία δεν είχε επαρκή χρόνο να διευθετήσει προβλήματα ως προς το στήσιμο γραμμών παραγωγής με εξωτερικούς εταίρους. «Είμαστε βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε» είπε στη Die Welt, προσθέτοντας πως «το ζήτημα εδώ είναι πως είχαμε επίσης σημαντικά ζητήματα τέτοιου είδους στην αλυσίδα προμηθειών στο Ηνωμένο Βασίλειο...όσον αφορά στην Ευρώπη, είμαστε τρεις μήνες πίσω ως προς την επίλυση αυτών των ζητημάτων».

Ο Σοριότ είπε επίσης πως οι συμφωνηθείσες ποσότητες με την ΕΕ δεν ήταν δεσμευτικές. «Δεν είναι δέσμευση αυτή που έχουμε με την Ευρώπη, είναι η καλύτερη προσπάθεια...ο λόγος που το είπαμε αυτό είναι επειδή η Ευρώπη ήθελε να λάβει τις προμήθειες σε γενικές γραμμές ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και το συμβόλαιο υπεγράφη τρεις μήνες αργότερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, είπε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να πάνε τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία στα δικαστήρια για παραβίαση συμβολαίων, αντικατοπτρίζοντας τον ευρύτερο εκνευρισμό που υπάρχει στην Ένωση για το θέμα αυτό.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει μείωση των προμηθειών στην ΕΕ στο πρώτο τρίμηνο, κάτι που, όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα, αντιστοιχούσε σε μείωση 60% σε 31 εκατ. δόσεις, λόγω ζητημάτων παραγωγής σε εργοστάσιο στο Βέλγιο.

Η συμφωνία της ΕΕ με την εταιρεία είναι μια συμφωνία προαγοράς για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις, εφόσον εγκρινόταν το εμβόλιο εγκρινόταν ως ασφαλές και αποτελεσματικό. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε την Τετάρτη ότι οι λεπτομέρειες που αποκάλυψε ο Σοριότ σχετικά με την παραγωγή και τη ρήτρα καλύτερης προσπάθειας ήταν εμπιστευτικού χαρακτήρα και ότι τέτοιες ρήτρες είναι συνηθισμένες σε συμβόλαια για προϊόντα υπό ανάπτυξη. «Η καλύτερη προσπάθεια είναι μια εντελώς στάνταρ ρήτρα όταν υπογράφεις ένα συμβόλαιο με μια εταιρεία για ένα προϊόν που δεν υπάρχει ακόμα. Προφανώς δεν μπορείς να βάλεις μια εντελώς νόμιμη υποχρέωση» υπό αυτές τις συνθήκες, σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως η ρήτρα αυτή σημαίνει ότι η εταιρεί πρέπει να επιδείξει μια «συνολική» προσπάθεια ως προς την ανάπτυξη και παράδοση εμβολίων.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή