Συγκίνηση και δέος για τον Έλληνα Μετανάστη

Συγκίνηση και δέος για τον Έλληνα Μετανάστη

Κολάζ , φωτογραφίες και ιστορίες Ελλήνων μεταναστών σε ταμπλό και σε βίντεο στόλισαν την αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ στην εκδήλωση με αφορμή την εργασία τους για τον Ελληνα Μετανάστη, που πραγματοποιήθηκε από τα σχολεία «Σωκράτης-Δημοσθένης» σε συνεργασία με την έδρα Ελληνικών Σπουδών «Φρίξος Παπαχρηστίδης» του Πανεπιστημίου Mc Gill.

Μαθητές, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες αλλά και εμπνευσμένοι δάσκαλοι βρέθηκαν στη μεγάλη αίθουσα της ΕΚΜΜ για να παρουσιάσουν τις ζωντανές ιστορίες της μετανάστευσης μια γενιάς που άφησε τη ρημαγμένη πατρίδα κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών χρόνων για μια καλύτερη ζωή.

Τα παιδιά από τα διάφορα παραρτήματα των σχολείων «Σωκράτης-Δημοσθένης» αφηγήθηκαν τις ιστορίες των γιαγιάδων και παππούδων τους αφήνοντας μια γλυκοπικρή γεύση στο ακροατήριο. Με δάκρυα συγκίνησης ή με χιούμορ απέδωσαν το μεγάλο ταξίδι της οικογένειάς τους κατά τη μετανάστευσή τους στον Καναδά.

Τραγούδια του νόστου και της ξενιτιάς με τη σχολική χορωδία υπό τους ήχους του πιάνου του μαέστρου Πέτρου Πυλαρινού καθώς και παραδοσιακοί χοροί γύρω από αυτή τη θεματολογία έντυσαν την εκδήλωση, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης αναμοχλεύοντας μνήμες και συναισθήματα των Ελλήνων του τόπου.

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, τόσο η δασκάλα των ελληνικών Ευαγγελία Τσαλκίδου όσο και ο δάσκαλος Ηλίας Μπαρδουνιώτης τα παιδιά μέσα απ΄αυτή την εργασία ήρθαν σε επαφή με την ιστορική και προσωπική μνήμη των οικογενειών τους, σκύβοντας βαθιά στις ρίζες της μετανάστευσης, που έφερε πίκρα, δάκρυα νοσταλγίας, πόνους στην κατατρεγμένη μεταπολεμική ελληνική γενιά.

Η εργασία για τον Ελληνα Μετανάστη του Μόντρεαλ από τα Σχολεία Σωκράτης-Δημοσθένης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο McGill, την έδρα ελληνικών σπουδών «Φρίξος Παπαχριστίδης» και τις Ελληνοκαναδικές επιστήμες, .Το έργο αυτό έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να ενισχύσουν την εκπαιδευτική πείρα τους μέσα από τη σύνδεσή τους με το ερευνητικό έργο Immigrec σχετικά με την ελληνική μετανάστευση στον Καναδά.

Το Πανεπιστήμιο McGill είναι το πρωτοπόρο Ίδρυμα αυτού του έργου συνεργατικής έρευνας που άρχισε από τον Ιούλιο 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο 2018, με τίτλο «Ελληνική μετανάστευση στον Καναδά», με τη συμμετοχή των ομάδων από τα ακόλουθα πανεπιστήμια: Το Πανεπιστήμιο Υόρκης στο Τορόντο, το Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην Ελλάδα. Το σχέδιο υιοθετεί μια διπλή μεθοδολογία, αρχειακή έρευνα και προφορικές συνεντεύξεις. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός Εικονικού Mουσείου των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά.

Οπως σημείωσαν οι ομιλητές επρόκειτο για μια διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα περί την ελληνική μετανάστευση, στην οποίαν ενεπλάκησαν και οι οικογένειες των μαθητών. Τα διαδραστικά έργα και η εκπαιδευτική συμμετοχή, θεωρούνται από παιδαγωγικής πλευράς πρωτοποριακά στον εκπαιδευτικό κόσμο του σήμερα. Αυτά ένωσαν όλους μαζί (δασκάλους, μαθητές και οικογένειες) γύρω από μια κοινή εργασία κι επέτρεψαν στους μαθητές και τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν και να κατανοήσουν το νόημα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Οι αρμόδιοι του Πανεπιστημίου McGill βοήθησαν τους Ελληνες εκπαιδευτικούς να συντάξουν το ερωτηματολόγιο, που χρησιμοποιήθηκε από τους μαθητές στη διεξαγωγή των συνεντεύξεων με τα μέλη των οικογενειών τους. Το Πανεπιστήμιο McGill εκπαίδευσε τους δασκάλους στην πλήρη κατανόηση της τεχνικής των συνεντεύξεων, έτσι ώστε να μπορούν να την μοιραστούν με τους μαθητές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υλικό που συλλέχθηκε από τους μαθητές κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, θα παραμείνει στην κυριότητα των μαθητών και του σχολείου. Σε καμία περίπτωση το McGill θα κρατήσει ή θα χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό για το δικό του ερευνητικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι αυτό θα αντέβαινε προς το αυστηρό πρωτόκολλο έρευνας και δεοντολογίας, βάσει του οποίου οφείλει να είναι σύμφωνο. Οι ακαδημαϊκοί συνεργάτες του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill υπό την διεύθυνση του καθηγητού Τάσου Αναστασιάδη δούλεψαν στενά με το σχολείο «Σωκράτης-Δημοσθένης», δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις πανεπιστημιακές έρευνες...

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας τα εύσημα ανήκουν στον Χρήστο Αδαμόπουλο, διευθυντή των σχολείων «Σωκράτης-Δημοσθένης», καθώς και στους εκπαιδευτικούς Ειρήνη Τουρκομανόλη, Αιμιλία Πετροπούλου ΣΩΚΡΑΤΗΣ II, Φράνσες Λιονταρή ΣΩΚΡΑΤΗΣ III, Δημήτρη Ντομάτα, ΣΩΚΡΑΤΗΣ IV, Ελένη Δρακοπούλου, Ηλία Μπαρδουνιώτη ΣΩΚΡΑΤΗΣ V, Ευαγγελία Τσαλκίδου, Ελένη Τουρκοχωρίτη ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Δημοφιλή