Σύγκριση ανά εμβόλιο: Τι δείχνουν τα κρούσματα και οι θάνατοι μετά την α' ή β' δόση

Ένας στους τρεις θανάτους εμβολιασμένων συμπολιτών μας καταγράφεται πριν προλάβουν να λάβουν την β' δόση.
Στοιχεία ΕΟΔΥ εως τις 7 Νοεμβρίου 2021
Στοιχεία ΕΟΔΥ εως τις 7 Νοεμβρίου 2021
Huffpost Greece

Η αποτύπωση των κρουσμάτων και των θανάτων σε εμβολιασμένους στον συγκεκριμένο πίνακα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έγινε στις 7 Νοεμβρίου 2021.

Με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στην χώρα μας αγγίζει (11 Νοεμβρίου 2021) τις 16.500, ο παραπάνω πίνακας επιβεβαιώνει καταρχήν ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό (1601) κινείται κάτω από 10%.

Από μόνο του αυτό το ποσοστό αποδεικνύει πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος νόσησης ή επικίνδυνων επιπλοκών στην υγεία του ασθενούς, εφόσον αυτός είναι ανεμβολίαστος. Είναι ένα ακόμα ”στατιστικό καμπανάκι” για όσους δεν έχουν αποφασίσει επί του παρόντος να εμβολιαστούν προκειμένου να θωρακιστούν έναντι του Covid-19.

Η ”παγίδα” μεταξύ α′ και β′ δόσης

Αντίστοιχα, διαπιστώνουμε ότι έχασαν τη ζωή τους 842 συμπολίτες μας που είχαν ήδη λάβει την α′ δόση ενός εμβολίου (συμπεριλαμβανομένου του Johnson).

Είναι ποσοστό της τάξης του 5% επί του συνόλου των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητή μία βασική ”λεπτομέρεια”, ώστε να διαβάσουμε σωστά αυτό το ποσοστό: Ως εμβολιασμένοι που νόσησαν ενώ είχαν ήδη λάβει μία δόση, καταγράφονται όσοι συνέβη να νοσήσουν στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων (δυο-τρεις εβδομάδες για τα εμβόλια Pfizer και Μοderna, ή δύο μήνες για το εμβόλιο AstraZeneca). Επίσης, ως εμβολιασμένοι με μία δόση καταγράφονται ορισμένοι πολίτες που για δικό τους λόγο επέλεξαν να μην λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αφού έλαβαν την πρώτη. Αυτός είναι ένας χαμηλός αλλά υπαρκτός αριθμός πολιτών.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα, οι 842 πολίτες που έλαβαν μία δόση και νόσησαν με αποτέλεσμα να πεθάνουν τελικά, αποτελούν υπολογίσιμο ποσοστό. Ακόμα περισσότερο εάν συνεκτιμηθεί το πόσο λίγοι είναι συνολικά αυτοί που λαμβάνουν μόνο την α′ δόση, έναντι των εκατομμυρίων που έχουν λάβει α′ και β′ δόση. Επιπλέον, η καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων σε εμβολιασμένους συνεχίζεται για πολλούς μήνες μετά τον εμβολιασμό, μέχρι και σήμερα.

Αντίθετα, η καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων σε εμβολιασμένους με μία δόση γίνεται μόνο για μερικές εβδομάδες, αφού οι περισσότεροι λαμβάνουν στην συνέχεια την β′ δόση. Κατά συνέπεια, η καταγραφή κρούσματος και νόσησης πρέπει να γίνει στο μεσοδιάστημα των δύο δόσεων, προκειμένου να προσμετρηθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Στιγμιότυπο από το mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι όπου συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από το mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι όπου συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Eurokinissi

Η απόδοση των εμβολίων και η γ′ δόση

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η επιτυχία του εμβολιασμού αποτυπώνεται στην τελευταία στήλη δεξιά στον πίνακα, έστω και αν εκεί καταγράφονται τα τραγικά ποσοστά των απωλειών που μετράμε λόγω κορονοϊού.

Τα ποσοστά στους θανάτους εμβολιασμένων με δύο ή έστω με μία δόση, κινούνται ελάχιστα πάνω από το μηδέν (από 0,03% εως 0,01%) και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα στις κατηγορίες των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, που έχασαν την ζωή τους πριν ή μετά την παρασκευή των εμβολίων.

Παράλληλα, η εθνική επιτροπή εμβολιασμού τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι τα εμβόλια ελέγχονται πολύ αυστηρά και θα ελέγχονται ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και στο πλαίσιο αυτό έγινε πολύ προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων πριν ανάψει ”πράσινο φως” για την λεγόμενη ”αναμνηστική” γ′ δόση του εμβολιασμού για Covid-19.

Δημοφιλή