"Σύγκρουση και Ευημερία" στην Ανατολική Μεσόγειο: ένα ενδιαφέρον βιβλίο γεωπολιτικής

"Σύγκρουση και Ευημερία" στην Ανατολική Μεσόγειο: ένα ενδιαφέρον βιβλίο γεωπολιτικής
AndrCGS via Getty Images

Το 2017 εδώ στη Huffpost παρουσιάσθηκε ένα βιβλίο γεωπολιτικής το οποίο είχε εκδοθεί στην αγγλική γλώσσα από τον μεγαλύτερο ίσως Ισραηλινό ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο (Israeli Academic Press) σε συνεργασία με δύο σημαντικά διεθνή Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Τρούμαν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και το Ινστιτούτο Αντενάουερ (παράρτημα Ισραήλ).

Tο βιβλίο σχετίζεται με το άκρως επίκαιρο θέμα της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Τρία γεγονότα καθιστούν ίσως το βιβλίο ιδιαίτερα σημαντικό:

1. Το βιβλίο εκδόθηκε από δύο πολύ σημαντικά Ινστιτούτα του Ισραήλ.

2. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα φορτισμένη γεωπολιτικά για την Ανατολική Μεσόγειο.

3. Για πρώτη φορά Έλληνες, Κύπριοι, Ισραηλινοί και Τούρκοι συνεργάσθηκαν για τη δημιουργία ενός βιβλίου που αφορά τόσο σημαντικά θέματα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της γεωοικονομίας και γεωπολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου, την Αίγυπτο, την Κύπρο (κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές), το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Ρωσική Πολιτική, την Αραβική «Άνοιξη», τη Συρία, τους υδρογονάνθρακες, τα προβλήματα των ΑΟΖ, σε σύγκριση με άλλες περιοχές με ανάλογα προβλήματα (Σινική θάλασσα κτλ.).

Πριν λίγες ημέρες το βιβλίο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ας σημειωθούν ωστόσο ορισμένες αξιοσημείωτες για την Ελλάδα και την Κύπρο πρόσφατες εξελίξεις.

Από τις στρατηγικές εκθέσεις (Integrated Country Strategy - ICS) που εξέδωσε πρόσφατα το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία μπορούν να εκμαιευθούν τρία σημαντικά στοιχεία:

1. Στην περίπτωση της στρατηγικής των ΗΠΑ για την Ελλάδα αναφέρεται ρητά η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας και ιδιαιτέρως του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας. Στην έκθεση επίσης αναφέρεται εμμέσως η στήριξη στη χώρα μας στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ανακάλυψη και ανάπτυξη των πιθανών κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Στην περίπτωση της στρατηγικής των ΗΠΑ για την Κύπρο αναφέρεται ρητά και σαφέστατα η αναγνώριση της Κυπριακής ΑΟΖ.

3. Στην περίπτωση της στρατηγικής των ΗΠΑ για την Τουρκία δεν υπάρχει πουθενά οποιαδήποτε αναφορά για εμπλοκή της Τουρκίας στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου.

Με λίγα λόγια, πιθανώς διαφαίνεται ο πλήρης αποκλεισμός της Τουρκίας από τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου;

Να είναι ίσως άραγε αυτός ο βασικός λόγος του εκνευρισμού του κ. Ερντογάν;

Αυτός ο εκνευρισμός καθιστά ίσως τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν επικίνδυνη για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δημοφιλή