Οι συγγενείς ενός Ισραηλινού που κρατείται όμηρος στη Γάζα φέρονται να ήταν μεταξύ των συλληφθέντων από την αστυνομία έπειτα από διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ, μετά την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.
Ορισμένα μέλη της οικογένειας και ακτιβιστές χρησιμοποίησαν κλουβιά για να αποκλείσουν έναν κεντρικό δρόμο το βράδυ της Τρίτης, καθώς απαίτησαν να γίνουν περισσότερα για την απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.
Οι εκκλήσεις τους έγιναν πιο απελπισμένες από τότε που επέστρεψαν οι διαπραγματευτές από το Κατάρ.Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομολίες είχαν φτάσει σε «αδιέξοδο».
Οι διαμεσολαβητές προωθούσαν μια συμφωνία για διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα για έξι εβδομάδες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 από τους υπόλοιπους 130 ομήρους. Τουλάχιστον 30 όμηροι θεωρούνται νεκροί.
Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση της Τρίτης έξω από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ - ορισμένοι από αυτούς κλειδωμένοι σε κλουβιά, άλλοι με πλακάτ που έγραφαν «καμία τιμή δεν είναι πολύ υψηλή».
Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε τέσσερις διαδηλωτές «μετά από επεισόδια».
«Η αστυνομία ενήργησε με την απαιτούμενη ευαισθησία και επέτρεψε τη διαμαρτυρία ορισμένων οικογενειών των ομήρων, παρόλο που δεν ήταν νόμιμη», προστίθεται σε ανακοίνωση. «Ωστόσο, ορισμένοι από τους διαδηλωτές αποφάσισαν να κατέβουν στην εθνική οδό Αγιαλόν και να εμποδίσουν την κυκλοφορία, θέτοντας σε κίνδυνο τους οδηγούς και τους ίδιους τους εαυτούς τους».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο από τους συλληφθέντες ήταν συγγενείς του 79χρονου ομήρου Αβραάμ Μούντερ.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο ανιψιός του, ο Σαχάρ Μορ Ζαχίρο, ο οποίος αργότερα επιβεβαίωσε σε βίντεο έξω από αστυνομικό τμήμα ότι κρατούνταν για σχεδόν τρεις ώρες.
Ο κ. Μούντερ απήχθη μαζί με τη σύζυγό του Ρουθ, την κόρη του Κερέν και τον εγγονό του Οχάντ, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Η Ρουθ, η Κερέν και ο Οχάντ απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία απελευθερώθηκαν 105 όμηροι -οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά- με αντάλλαγμα περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι το κράτος «θα πρέπει να δείξει πολύ περισσότερη συμπόνια και ευαισθησία στις οικογένειες των ομήρων».
«Αυτοί και οι οικογένειές τους εγκαταλείφθηκαν και ο αγώνας τους είναι ο πιο δίκαιος αγώνας που υπάρχει», έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αφήσουμε να φωνάξουν τις κραυγές τους».
Επέστρεψαν άπραγοι από την Ντόχα οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές
Οι διαδηλώσεις των οικογενειών των ομήρων ήταν σχεδόν καθημερινές, αλλά η αγωνία τους ενισχύθηκε από την είδηση ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακλήθηκαν από τις συνομιλίες στη Ντόχα, στις οποίες ρόλο μεσολαβητή είχαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Την Τρίτη, ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στον διευθυντή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα - ο οποίος ηγείται της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας - δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι συνομολίες βρίσκονταν «σε αδιέξοδο» λόγω των απαιτήσεων της Χαμάς.
Το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να διπλασιάσει σε 700 ή 800 τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθέρωνε σε αντάλλαγμα για 40 ομήρους - μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά και άρρωστοι - και επίσης να επιτρέψει σε ορισμένους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, είπε ο αξιωματούχος.
Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι απέρριψε την τελευταία πρόταση εκεχειρίας και ότι εμμένει στην αρχική της θέση που ζητά μόνιμη εκεχειρία η οποία θα οδηγούσε σε πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η στάση της Χαμάς καταδεικνύει την «απόλυτη αδιαφορία» της για μια συμφωνία και ότι δείχνει τη «ζημιά» που προκάλεσε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο οι ΗΠΑ είπαν ότι η ισραηλινή δήλωση ήταν «ανακριβής σχεδόν από κάθε άποψη και είναι άδικη για τους ομήρους και τις οικογένειές τους» επειδή η απάντηση της Χαμάς είχε «προετοιμαστεί πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Εν τω μεταξύ, το Κατάρ επέμεινε ότι οι συνομιλίες «συνεχίζονται» και «δεν έχουν σταματήσει».
Ο τερματισμός των εχθροπραξιών φαίνεται να απέχει όσο ποτέ άλλοτε στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 32.490 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.
Πηγή: BBC