Σφαγή σε επίθεση εναντίον χρυσωρυχείου στη ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 35 νεκροί

Από μαχητές της CODECO.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Yannick Tylle via Getty Images

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από μαχητές της οργάνωσης η οποία αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) σε επίθεση εναντίον αυτοσχέδιου χρυσωρυχείου, δύο ημέρες αφού συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την κήρυξη κατάστασης πολιορκίας στην Ιτούρι, στη ΛΔ Κονγκό.

Μέλη της CODECO «σκότωσαν κόσμο στο χρυσωρυχείο ‘Καταυλισμός Μπλανκέτ’. 29 πτώματα μεταφέρθηκαν στην πόλη Πλούτο. Έξι απανθρακωμένα πτώματα θάφτηκαν επιτόπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Μπικιλισέντε, δήμαρχος της κοινότητας Μουνγκουάλου, στην περιφέρεια Ντζουγκού (Ιτούρι, βορειοανατολικά).

«Μωρό τεσσάρων μηνών και μια γυναίκα» είναι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. «Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός, μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι άμαχοι νεκροί, που τα πτώματά τους πιθανόν πετάχτηκαν σε λάκκους, ενώ αρκετοί πολίτες ακόμη αγνοούνται. Η έρευνα συνεχίζεται», συνέχισε ο δήμαρχος.

«Ο ‘Καταυλισμός Μπλανκέτ’ βρίσκεται μέσα σε δάσος, σε μεγάλη απόσταση από την κοντινότερη στρατιωτική θέση», κάτι που εξηγεί γιατί η επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων «καθυστέρησε λιγάκι», διευκρίνισε ο κ. Μπικιλισέντε.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση, που εισήχθησαν στο γενικό νοσοκομείο της Μουνγκουάλου», είπε από την πλευρά του ο Σερουμπέν Κουκουντίλα, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών. Εκτίμησε πως οι νεκροί εξαιτίας της επίθεσης είναι «τουλάχιστον 50».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μέλη της CODECO λεηλάτησαν καταστήματα, άρπαξαν χρυσό και πυρπόλησαν σπίτια, κάνοντας αδύνατο να συνεχίζει να κατοικείται ο καταυλισμός, πρόσθεσε ο κ. Κουκουντίλα.

Η επαρχία Ιτούρι έχει υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό και πετρέλαιο. Το αυτοσχέδιο χρυσωρυχείο «Καταυλισμός Μπλανκέτ» βρίσκεται σε δασική έκταση 7 χιλιόμετρα από τη Μουνγκουάλου, σε περιοχή που θεωρείται προπύργιο της CODECO.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει στον στρατό να πλησιάζει τα χρυσωρυχεία των αυτοχθόνων και ετερόκλητου πληθυσμού που έχει έρθει από διάφορες περιοχές της ανατολικής ΛΔ Κονγκό. Η κοντινότερη θέση των ένοπλων δυνάμεων βρίσκεται 8 χλμ. από την τοποθεσία όπου διαπράχθηκε η σφαγή.

Η CODECO είναι παραστρατιωτική οργάνωση θρησκευτικής σέκτας. Διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Λεντού, φυλής της περιοχής, έναντι της αντίπαλης φυλής Εμά και των δυνάμεων ασφαλείας. Θεωρείται μια από τις πιο φονικότερες ένοπλες ομάδες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Πέρα από τους άμαχους και τους στρατιωτικούς, στο στόχαστρό της μπαίνουν εκτοπισμένοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τα κίνητρα των επιθέσεών της συχνά δεν γίνονται σαφή.

Η επαρχία Ιτούρι βυθίστηκε σε νέο κύκλο βίας από τα τέλη του 2017, όταν εμφανίστηκε εκεί η CODECO.

Προηγούμενη σύγκρουση ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις φυλών είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους από το 1999 ως το 2003, μέχρι την επέμβαση ευρωπαϊκής δύναμης, της Επιχείρησης Άρτεμις, υπό γαλλική διοίκηση.

Η προηγούμενη μεγάλη σφαγή που είχε αποδοθεί στην CODECO ανακοινώθηκε από τις αρχές τον Φεβρουάριο: 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Η Ιτούρι και η γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου κηρύχθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας την 6η Μαΐου 2021, μέτρο που έδωσε απόλυτες εξουσίες στον στρατό και την αστυνομία στον πόλεμο εναντίον των ένοπλων οργανώσεων που λυμαίνονται το ανατολικό Κονγκό εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα. Η αυτοδιοίκηση σε αυτές ανατέθηκε μέχρι νεοτέρας σε στρατιωτικούς.

Έναν χρόνο μετά την κήρυξη της κατάστασης πολιορκίας, οι αρχές δεν έχουν μπορέσει να τερματίσουν τις σφαγές αμάχων.

Ο πρόεδρος Φελίξ Τσισεκέντι αποφάσισε να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, υπό την πίεση αιρετών από την Ιτούρι και το Βόρειο Κίβου, που μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της ολομέλειας του κοινοβουλίου για την κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή