Ανακούφιση - αν όχι ικανοποίηση επικρατεί στην πρωτεύουσα της Σερβίας για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας στην συνέλευση του ΟΗΕ επί του ψηφίσματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα, σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, που προέκυψε έπειτα από διπλωματικό θρίλερ.
Τελικά, 84 χώρες ενέκριναν, 19 καταψήφισαν, ενώ 68 απείχαν, στην ψηφοφορία για την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας αναστοχασμού και μνήμης για την γενοκτονία του 1995 στην πόλη της Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, όπου Σέρβοι παραστρατιωτικοί σκότωσαν 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, ηλικιωμένους και αγόρια - στη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων που έχει δει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην δήλωση με την συνόδευσε την απόφαση για αποχή από ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου σχεδίου ψηφίσματος στον ΟΗΕ, η ελληνική πλευρά σημειώνει πάντως ότι ”η γενοκτονία διαπράχθηκε”.
Σερβικός Τύπος: Η Ελλάδα αντιμετώπισε ισχυρή πίεση και αντιστάθηκε σε εκβιασμό της Γερμανίας
Τα σερβικά ΜΜΕ εστιάζουν στο γεγονός ότι λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη του ΟΗΕ που ψήφισαν, έδωσαν τελικά ψήφο υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος για την Γενοκτοκία στην Σρεμπρένιτσα, ενώ αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες που ψήφισαν θετικά, αρνητικά ή απείχαν.
Σε αυτό το σημείο, σημειώνουν ότι η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που ψήφισε αρνητικά απέναντι «στο ντροπιαστικό ψήφισμα», και ότι Ελλάδα, Κύπρος και Σλοβακία απείχαν της ψηφοφορίας. Ειδικά για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι η Αθήνα «κατά κάποιο τρόπο κατάφερε να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση και τον εκβιασμό της Γερμανίας» και απείχε. 24 ώρες νωρίτερα, επικρατούσε αγωνία στο Βελιγράδι, με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να εκφράζει την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την ιστορική φιλία με την χώρα του.
Οι τίτλοι των σερβικών ΜΜΕ μετά το διπλωματικό θρίλερ στον ΟΗΕ
RTV
Ελλάδα: Η χρονική στιγμή του ψηφίσματος εγείρει ανησυχίες
NovaΠέρασε το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα: 84 χώρες υποστήριξαν το σχέδιο, σχεδόν 70 χώρες απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας
Blic: Έτσι έγινε η ψηφοφορία στον ΟΗΕ - Ουδέτερη τελικά η Ελλάδα, δείτε πώς ψήφισαν οι γείτονες
B92, Večernje NovostiΑληθινοί φίλοι της Σερβίας: Μόνο ένα κράτος μέλος της ΕΕ κατά του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, άλλα τρία με ουδέτερη στάση
Večernje NovostiΠαρά τις πιέσεις της Γερμανίας: Ουδέτερη η Ελλάδα κατά τη ψηφοφορία για τη Σρεμπρένιτσα
KurirΟυδέτεροι οι Έλληνες – Παρά τις ΑΝΗΛΕΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ των Γερμανών, η Αθήνα δεν ψήφισε υπέρ
Alo!Μπράβο στην Ελλάδα! Παρά τις πιέσεις της Γερμανίας, ουδέτεροι οι Έλληνες κατά τη ψηφοφορία για τη Σρεμπρένιτσα
TelegrafΠιστός στη φιλία με τη Σερβία ο Bin Zayed! Ουδέτερη η Ελλάδα παρά τις πιέσεις, καλύτερο αποτέλεσμα περίμεναν οι Γερμανοί
Το πλήρες κείμενο της επίσημης δήλωσης της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Ευάγγελος Σέκερης, σε επίσημη δήλωση εξήγησε το σκεπτικό της χώρας μας, συνδέοντας την απόφαση για αποχή από την ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου ψηφίσματος περί Γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα με την ανάγκη αντιμετώπισης ”των σημερινών σοβαρών προκλήσεων που απειλούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια”:
″Η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει τη σημασία του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που καθιέρωσε μια διεθνή ημέρα αναστοχασμού και μνήνμης για την γενοκτονία του 1995 στη Σρεμπρένιτσα (Srebrenica) - μια τραγωδία που άφησε την περιοχή μας με μια βαθιά και οδυνηρή πληγή. Από την άποψη αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία επαναλαμβάνει το σεβασμό της προς τις σχετικές αποφάσεις των ανεξάρτητων διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την Σρεμπρένιτσα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Φεβρουαρίου 2007, δηλώνοντας ότι η γενοκτονία διαπράχθηκε.
Στο ίδιο πνεύμα, η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη - τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο - στην καταπολέμηση της άρνησης της γενοκτονίας και του εγκλήματος της γενοκτονίας.
Όμως, στο πλαίσιο των σημερινών σοβαρών προκλήσεων που απειλούν την ειρήνη και την συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που προωθούν την πρόοδο και την ενότητα - και που ανοίγουν το δρόμο προς ένα κοινό μέλλον για την περιοχή.
Ωστόσο, το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος διατρέχει τον κίνδυνο να παρερμηνευτεί, ως ένα μήνυμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την περιφερειακή συμφιλίωση και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Το χρονοδιάγραμμα αυτού του ψηφίσματος αποτελεί επίσης αιτία ανησυχίας, καθώς κατατέθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης με τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, ανοίγοντας μια συζήτηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από αυτή την απόφαση της ΕΕ.
Η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι το μέλλον για τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και τους πολίτες της - και συνολικά για τα Δυτικά Βαλκάνια - δεν μπορεί παρά να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”