Silicon Valley Bank: Μια χρεοκοπία που ξεκίνησε από τα social media και ολοκληρώθηκε online

Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν σε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και γιατί αποτελούν «απειλή» για όλες τις τράπεζες.
BRITTANY HOSEA-SMALL via Reuters

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η ανάληψη καταθέσεων 42 δισεκ. δολαρίων σε μόλις 24 ώρες από τους καταθέτες της, έφερε τις Αμερικανικές αρχές αντιμέτωπες με ένα νέο κίνδυνο. Την «σιωπηλή» χρεοκοπία τραπεζών μέσα από το διαδίκτυο.

Όπως φάνηκε, η εποχή όπου ουρές ανθρώπων περίμεναν έξω από καταστήματα τραπεζών για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους πριν η τράπεζα χρεοκοπήσει, ανήκουν σε μια άλλη εποχή.

Σε ανάλυσή του το Reuters, εστιάζει στο γεγονός ότι σήμερα τόσο οι αναλήψεις όσο και οι διαμαρτυρίες γίνονται με ψηφιακό τρόπο, μέσα από τις e- banking υπηρεσίες, με τους καταθέτες να κάνουν αναλήψεις από το κινητό τους, αναρτώντας στη συνέχεια απόψεις και καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

Εκεί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις 6 Μαρτίου, οι πρώτες αναρτήσεις από εταιρείες και Funds, ανάμεσα τους και το Peter Thiel’s Founders Fund, όπου συμβούλευαν επιχειρήσεις και ιδιώτες να σηκώσουν τα μετρητά τους από την SVB που εστιάζει στην τεχνολογία.

Μέσα από τα social media, ξεκίνησε μια μαζική εκροή κεφαλαίων που οδήγησε σε βουτιά των μετοχών της τράπεζας, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις μετοχές της.

Κι όλα αυτά μέσα σε 4 ημέρες, που μεσολάβησαν μέχρι να κλείσει η SVB στις 10 Μαρτίου.

Καμία τράπεζα δεν είναι ασφαλής

Η ελβετική Credit Suisse, η οποία χρειάστηκε να διασωθεί από την UBS την περασμένη Κυριακή, αφότου οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνης τους γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρυσι, είδε μια μαζική έξοδο πελατών της, όταν μαθεύτηκε από μια έκθεση που διέρρευσε στα social media, ότι παραβίασε τις απαιτήσεις για ρευστότητα σε ορισμένες από τις οντότητες της.

«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν τα πάντα πολύ πιο γρήγορα, έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες και πιθανότα άλλαξε και τον τρόπο που πρέπει να διαζειριζόμαστε τους κινδύνους ρευστότητας» δήλωσε ο Todd Baker, ανώτερος συνεργάτης στο Richmond Center του Πανεπιστημίου Κολούμπια. .

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, William Ackman είχε προειδοποιήσει λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της SVB, ότι «καμία τράπεζα δεν είναι πλέον ασφαλής από τις μαζικές εκταμιεύσεις, σε έναν κόσμο με διαδικτυακούς τραπεζικούς λογαριασμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός εάν η κυβέρνηση δώσει στους καταθέτες ρητή εγγύηση «πλήρους πρόσβασης» σε όλα τα μετρητά τους».

Και συμπλήρωσε λέγοντας, ότι «οι ρυθμιστικές αρχές γνωρίζουν ότι παλεύουν ενάντια στο ενδεχόμενο να γίνονται αναλύψεις καταθέσεων πιο γρήγορα από ποτέ, καθώς και ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πανικού που τροφοδοτείται από το Twitter».

Απειλή οι εκροές καταθέσεων

Στις ΗΠΑ, η απόφαση να ασφαλιστούν όλες οι τραπεζικές καταθέσεις μετά το κλείσιμο της SVB εξέπληξε πολλούς. Οι ειδικοί δήλωσαν, πως αυτό έδειξεπόσο οι αρχές ανησυχούσαν για τις αναλήψεις μετρητών από τους καταθέτες.

Ορισμένοι τραπεζικοί αναλυτές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας κι άλλων τραπεζών στα πρότυπα της SVB και αποδίδουν την δικής της κατάρρευση στο γεγονός, ότι είναι μια τράπεζα που βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένης της στενής σχέσης της με εταιρείες τεχνολογίας και των κεφαλαίων της που προέρχονται κυρίως από τέτοιες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι καταθέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν να έχουν διαφορετική άποψη.

Ένας Γερμανός επενδυτής βιοτεχνολογίας, με σημαντικές καταθέσεις στην Credit Suisse δήλωσε στο Reuters, ότι μετέφερε τις προσωπικές του καταθέσεις σε άλλη τράπεζα μετά την κατάρρευση της SVB, παρόλο που πίστευε ότι η Credit Suisse ήταν μια «καλή τράπεζα».

Κι όλα αυτά, γιατί μετά την υπόθεση της Silicon Valley Bank, με έδρα την Καλιφόρνια, κατάλαβε πόσο γρήγορα μπορούν να εξαφανιστούν οι καταθέσεις του και σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Δημοφιλή