Η Σιγκαπούρη προχώρησε την Τετάρτη στην εκτέλεση έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς του, παρά τις εκκλήσεις συγγενών και ακτιβιστών του για επιείκεια.
Ο Tangaraju Suppiah, 46 ετών, είχε καταδικαστεί το 2013 για υπόθαλψη στη διακίνηση άνω του ενός κιλού κάνναβης - ποσότητα διπλάσια από το όριο για τη θανατική ποινή στην πόλη-κράτος, η οποία είναι γνωστή για τους σκληρούς νόμους κατά των ναρκωτικών.
Ο Kokila Annamalai, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα με έδρα τη Σιγκαπούρη που εκπροσωπεί την οικογένεια, επιβεβαίωσε ότι ο Suppiah εκτελέστηκε με απαγχονισμό, αφού ο πρόεδρος είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για επιείκεια την παραμονή της εκτέλεσης.
Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, γνωστός πολέμιος της θανατικής ποινής, είχε επισημάνει ότι η ετυμηγορία εναντίον του κατηγορουμένου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις καταδίκης, καθώς δεν βρισκόταν κοντά στα ναρκωτικά όταν συνελήφθη.
Η κυβέρνηση σε απάντηση είπε ότι ο Μπράνσον διαδίδει ψέματα και δεν σέβεται το δικαστικό της σύστημα, προσθέτοντας ότι τα δικαστήρια της ξόδεψαν περισσότερα από τρία χρόνια εξετάζοντας την υπόθεση και πως ο ισχυρισμός του Μπράνσον ήταν «προφανώς αναληθής».
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε επίσης ζητήσει από τη Σιγκαπούρη να μην προχωρήσει στην εκτέλεση.
Η Σιγκαπούρη εκτέλεσε 11 άτομα πέρυσι και υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή είναι αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας κατά των ναρκωτικών και ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες της υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.