Σιγκαπούρη: Εντοπίστηκε παράνομο φορτίο-ρεκόρ 14 τόνων με παγκολίνους - Είδος προς εξαφάνιση

Είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα ζώα στον κόσμο!
ASSOCIATED PRESS

Οι αρχές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα φορτία πανγκολίνων στο δρόμο προς το Βιετνάμ, αξίας περίπου 38,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Oι τελωνειακοί υπάλληλοι ανακοίνωσαν ότι επιθεώρησαν ένα εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) 40 ποδών που διέρχεται από τη Νιγηρία μέσω της Σιγκαπούρης και χαρακτηρίζεται ως «κατεψυγμένο βόειο κρέας».

Στο εσωτερικό υπήρχαν πάνω από 14 τόνοι πανγκολίνων, συσκευασμένοι σε 230 τσάντες, μαζί με σχεδόν 180 κιλά κομμένα και χαραγμένα τεμάχια από ελεφαντόδοντο.
Οι δεκατέσσερις τόνοι έχουν βάρος ίσο με δύο έως τρεις αφρικανικούς ελέφαντες(!) ή περίπου οκτώ μεγάλα αυτοκίνητα-τζιπ.

Prapan Chankaew / Reuters

Τί είναι ο παγκολίνος και γιατί τον κυνηγούν


Ο παγκολίνος είναι ένα νυχτόβιο θηλαστικό που καλύπτεται με «πανοπλία», σε μέγεθος γάτας, που επιβιώνει τρώγοντας μυρμήγκια και τερμίτες. Είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα ζώα στον κόσμο!

Στην Κίνα και το Βιετνάμ, τρώγονται ως λιχουδιά και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, με τις πλούσιες σε κερατίνη φολίδες του να πιστεύεται ότι προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία - συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του θηλασμού και της θεραπείας του άσθματος ή του καρκίνου (αν και...κανένα από αυτά τα «θαύματα» δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη).

Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση έχει θέσει πολλαπλά είδη παγκολίνων στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, με τον κινεζικό παγκολίνο ειδικότερα να χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση των Ειδών ως «κρίσιμα απειλούμενο».

Το τεράστιο φορτίο που εντοπίστηκε κατά την παράνομη μεταφορά του στις 3 Απριλίου 2019 , στην Σιγκαπούρη.
Το τεράστιο φορτίο που εντοπίστηκε κατά την παράνομη μεταφορά του στις 3 Απριλίου 2019 , στην Σιγκαπούρη.
Handout . / Reuters

Και τα οκτώ είδη πανγκολίνων προστατεύονται από εθνικούς και διεθνείς νόμους, αλλά η λαθραία μεταφορά κρέατος παραμένει πολύ προσοδοφόρα και οι προσπάθειες για την εξάλειψη του εμπορίου έχουν περιορισμένη επιτυχία.
Για μερικούς Ινδούς αγρότες, η λαθροθηρία του παγκολίνου είναι βασικό έσοδο, σε ορισμένες από τις φτωχότερες κοινότητες της χώρας.

Ο αμυντικός μηχανισμός του πανγκολίνου εναντίον των αρπακτικών κυνηγών είναι απλός: Τυλίγεται σε μια μπάλα από σκληρές φολίδες - τακτική που τον καθιστά δυστυχώς εύκολο θήραμα για τους ανθρώπους.

Η λαθροθηρία εμφανίζεται επίσης στην Αφρική, η οποία έχει τέσσερα ιθαγενή είδη πανγκολίνων. Τα ζώα θηρεύονται και εκεί για το κρέας τους.
Κατασχέσεις φορτίων γίνονται συχνά, καθώς διέρχονται από μεγάλους ασιατικούς κόμβους ναυσιπλοΐας όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, και οι δύο χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη του παράνομου λαθρεμπορίου ζώων.

Image captured by Joanne Hedger via Getty Images

πηγή: CNN

Δημοφιλή