Σκεφτήκαμε ποτέ ότι ο καταψύκτης μας μπορεί να είναι τεράστια δύναμη εξοικονόμησης χρημάτων

Με μερικά απλά κόλπα, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και τα έτοιμα γεύματα μπορούν να παραμείνουν «υγιή» σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Σακούλες σελοφάν με πολύχρωμα κατεψυγμένα λαχανικά.
Tatiana via Getty Images
Σακούλες σελοφάν με πολύχρωμα κατεψυγμένα λαχανικά.

Το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι πάνω από το 30% των τροφίμων πηγαίνει στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Αυτό κοστίζει στις οικογένειες εκατοντάδες δολάρια. Αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων στα ψώνια μπορεί να καταλήξει στο να χρησιμοποιούμε απλά περισσότερα από αυτά που ήδη αγοράζουμε.

Ο καταψύκτης ως δύναμη εξοικονόμησης χρημάτων

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα με εκτεταμένες επιπτώσεις, από τη συμβολή στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση του εργατικού κόστους έως την επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Ωστόσο, για πολλά νοικοκυριά, η πιο άμεση ανησυχία είναι η επίδρασή της στον προϋπολογισμό τους - το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό σπατάλησε χιλιάδες ευρώ σε αφάγωτα τρόφιμα το 2023, σύμφωνα με την ReFed.

Το Food Smart Colorado, ένα πρόγραμμα του Colorado State University Extension, αναφέρει ότι ο καταψύκτης είναι ένα από τα, πιο εύκολα στη χρήση τους, «εργαλεία» μείωσης των απορριμμάτων. Η Beth Neels, μια αγρότισσα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και μαγείρισσα πίσω από το Binky’s Culinary Carnival, σημειώνει: «Η κατάψυξη των επιπλέον προϊόντων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας προς μια νέα, βιώσιμη ζωή». Με μερικά hacks για την κατάψυξη, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και τα έτοιμα γεύματα μπορούν να παραμείνουν «υγιή» και νόστιμα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται - αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2024, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας τον Ιανουάριο του 2025 - η συντήρηση των τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση του κόστους, καθώς η κατάψυξη μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Το FoodSafety.gov εξηγεί ότι είδη όπως το κρέας για μεσημεριανό γεύμα, το μπέικον, το λουκάνικο και οι σούπες που έχουν απομείνει μπορούν να διαρκέσουν από έναν έως τρεις μήνες στην κατάψυξη, ενώ το ωμό κρέας μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες χωρίς να χάσει τη γεύση του.

Η συντήρηση στην κατάψυξη δίνει στην οικογένειά μας επιπλέον χρόνο για να καταναλώσει τα τρόφιμα και επιτρέπει την αγορά χονδρικώς για πρόσθετη εξοικονόμηση χρημάτων. Επίσης, καθιστά απλή την προετοιμασία των τροφίμων εκ των προτέρων για γρήγορα και νόστιμα γεύματα σε βραδιές που έχουμε πολλά να κάνουμε και δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.

Συνήθη λάθη κατάψυξης και συμβουλές από ειδικούς

Υπάρχουν μερικές συνήθεις παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε όταν καταψύχουμε τρόφιμα με ασφάλεια και διατηρούμε την ποιότητά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρώτον, θα πρέπει να αποφύγουμε το «έγκαυμα» από την κατάψυξη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία κρυστάλλων πάγου (* Το ”έγκαυμα” του καταψύκτη είναι αποτέλεσμα απώλειας υγρασίας. Μπορεί να συμβεί σε κάθε τρόφιμο που έχει καταψυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα). Η Whirlpool εξηγεί ότι τα τρόφιμα με «εγκαύματα» κατάψυξης εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλά η γεύση και η υφή τους θα υποβαθμιστούν. Ας διατηρούμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα καλά σφραγισμένα με αλουμινόχαρτο, πλαστικές σακούλες κατάψυξης και αεροστεγή γυάλινα δοχεία για να αποφεύγουμε το «έγκαυμα» από την κατάψυξη.

Κατά δεύτερον, «ας φροντίσουμε πάντα να αναγράφουμε στην ετικέτα όσων καταψύχετε το όνομα και την ημερομηνία», λέει η οικιακή μαγείρισσα Michelle Price στο Honest and Truly. «Αν πρέπει να πετάξουμε αυτό που καταψύξαμε επειδή δεν ξέρουμε τι είναι ή επειδή χάλασε λόγω ”εγκαύματος” από την κατάψυξη ή άλλων προβλημάτων πριν προλάβουμε να το χρησιμοποιήσουμε, απλά σπαταλάμε τρόφιμα και χρήματα».

Ο Price συνιστά επίσης: «Όταν καταψύχουμε μια ποσότητα από οτιδήποτε, ας βεβαιωθούμε ότι το καταψύχουμε σε χρήσιμες παρτίδες». Η τμηματοποίηση των τροφίμων σε δοχεία ασφαλή για την κατάψυξη και το ξεχωριστό τύλιγμα των αντικειμένων πριν από την αποθήκευση θα μας εξοικονομήσει χρόνο όταν είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ορισμένα τρόφιμα δεν καταψύχονται καλά. Το National Center for Home Food Preservation σημειώνει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το μαρούλι, τα πιάτα με κρέμα γάλακτος ή τα τηγανητά, γίνονται πολτώδη όταν αποψυχθούν. Αυτό μπορεί να μην έχει σημασία ανάλογα με τον τρόπο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κατεψυγμένα συστατικά. Για παράδειγμα, οι κατεψυγμένες μπανάνες μπορεί να είναι πολτοποιημένες, αλλά είναι εξαιρετικές σε smoothies και αρτοσκευάσματα.

Ο τρόπος απόψυξης των κατεψυγμένων τροφίμων είναι επίσης σημαντικός για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων από το 2024 αναφέρουν την απόψυξη των τροφίμων στο ψυγείο, σε κρύο τρεχούμενο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων ως τη μόνη ασφαλή μέθοδο. Διαφορετικά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να φτάσουν σε μη ασφαλή θερμοκρασία που επιτρέπει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Κόλπα όσον αφορά την κατάψυξη τροφίμων για να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματα και να μεγιστοποιήσουμε την ευκολία

Ο καταψύκτης μπορεί να είναι μια κορυφαία συσκευή εξοικονόμησης κόστους και χρόνου, από τα συστατικά μέχρι την προετοιμασία των γευμάτων και τα περισσεύματα. Με το να γίνουμε δημιουργικοί με αυτά τα κόλπα, μπορεί επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα παραμένουν φρέσκα και νόστιμα.

Κατάψυξη προϊόντων

Η κατάψυξη μπορεί να παρατείνει τη σύντομη διάρκεια ζωής πολλών φρούτων και λαχανικών. Ας ζεματίσουμε τα λαχανικά σε βραστό νερό κι ας τα ψύξουμε σε παγωμένο νερό πριν τα καταψύξουμε. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της γεύσης, του χρώματος και της υφής των λαχανικών για πιάτα όπως η κοτόπιτα.
Για τα εσπεριδοειδή, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια και τα λάιμ: Ας αποθηκεύσουμε το ξύσμα σε πλαστική σακούλα και το χυμό σε παγοκύβους. Η Sage Scott του Sage Alpha Gal εξηγεί πώς αποθηκεύει τα παγάκια σε μια ασφαλή για την κατάψυξη σακούλα με zip.

Κατάψυξη ψωμιού και δημητριακών

Αν ψήνουμε ψωμί, η κατάψυξη είναι το τέχνασμα για να το διατηρήσουμε τραγανό και φρέσκο. Ας κόψουμε το ψωμί μας σε φέτες κι ας το τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο. Όταν είμαστε έτοιμοι να το φάμε, ας το αφήσουμε να ξεπαγώσει στο ψυγείο ή ας το βάλουμε στη φρυγανιέρα. Το ρύζι, το κριθάρι ή η κινόα καταψύχονται επίσης καλά.

Κατάψυξη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Το κρέας καταψύχεται ιδιαίτερα καλά και μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες στην κατάψυξη. Ας μοιράσουμε τον κιμά, το στήθος κοτόπουλου, τη μπριζόλα και άλλα κρέατα σε μερίδες μεγέθους γεύματος, ώστε να ξεπαγώνουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Αυτό καθιστά δυνατή την εξοικονόμηση ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας με την αγορά κρέατος χονδρικώς.

Το γάλα και η κρέμα γάλακτος πιθανόν να διαχωριστούν όταν τα αποψύξουμε, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά προϊόντα για το ψήσιμο. Για ένα κουτί γάλα που πλησιάζει στη λήξη του, ας το καταψύξουμε σε παγοκύβους για να το χρησιμοποιήσουμε για μια μελλοντική γλυκιά λιχουδιά.

Μειώνουμε τα έξοδα με τον καταψύκτη μας

Με μερικά απλά κόλπα αποθήκευσης, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα του καταψύκτη μας, διατηρώντας τα τρόφιμα ασφαλή και νόστιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρει η ReFed, το 14% των Αμερικανών υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια, οπότε ας σχεδιάσουμε με σύνεση τη λίστα αγορών και το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειάς μας και ας ετοιμαστούμε να χρησιμοποιήσουμε τον καταψύκτη μας για να κάνουμε τα ψώνια μας να διαρκέσουν περισσότερο...

ΠΗΓH: AP