Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης και ήδη από χθες (6/2) σημειώθηκαν ολιγόλεπτοι αποκλεισμοί του εθνικού οδικού δικτύου σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, εικόνες που αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα και μάλιστα σε περισσότερα σημεία.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συντονιστικού των εκπροσώπων των μπλόκων που συνεδρίασε στη Νίκαια της Λάρισας να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Κάτι που σημαίνει ότι –αν προχωρήσει ο σχεδιασμός τους- μπορεί σε λίγες ημέρες να εμφανιστούν τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ανυποχώρητοι και ζητούν την ικανοποίηση έξι αιτημάτων τους, τα οποία είναι:
-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Μη εφαρμογή της ισχύουσας ΚΑΠ και επαναδιαπραγμάτευση νέας.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες σε διάλογο
«Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», ήταν το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του Συντονιστικού των μπλόκων ενώ κυβερνητικές πηγές έδωσαν απαντήσεις σε κάθε ένα από τα αιτήματα των αγροτών.
Παραθέτοντας στοιχεία ενημερώνουν για τις κυβερνητικές δράσεις που είχαν σαφή στόχευση την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα συνεχίζουν να καλούν τους αγρότες σε διάλογο, κάτι που έκανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στη Βουλή. «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητα μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός και τόνισε ότι «εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το μόνο σημείο που αφήνει να φανεί μία ελπίδα για άρση του αδιεξόδου, είναι μία πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει ήδη κατατεθεί από τον αγροτικό κόσμο ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί θετικός σε μία συζήτηση μαζί τους, όταν συνομίλησε πριν από λίγες ημέρες με αγρότες έξω από τη Βόνιτσα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως διαμηνύουν ότι όσο δεν υπάρχει κοινή εκπροσώπηση των αγροτών δεν μπορεί να οριστεί μία τέτοια συνάντηση. Στο σημείο πάντως που έχουν φτάσει τα πράγματα, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους, ίσως μόνο η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να πείσει τον αγροτικό κόσμο να μην προχωρήσει στις κινητοποιήσεις που ανακοίνωσε το Συντονιστικό των μπλόκων.
Μητσοτάκης: Έχουμε εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις
Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι η κυβέρνηση «είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας». Στη συνετή δημοσιονομική πολιτική και στη στήριξη της κυβέρνησης προς τον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Τρίτης (6/2), κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Επιμελητηρίου.
«Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Επειδή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών, η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Είναι ίσως η πρώτη τόσο σοβαρή κρίση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, η οποία βλέπει μία κοινωνική ομάδα να έχει βγει στους δρόμους διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Αυτό που σίγουρα δεν επιθυμεί το κυβερνητικό επιτελείο, είναι να υπάρξουν εθνικές οδοί κλειστές από τρακτέρ. Για αυτό και επιδιώκει να χαμηλώσουν οι τόνοι της έντασης και μέσω του διαλόγου να μεταπείσει τους αγρότες. Το αν θα τα καταφέρει, θα φανεί άμεσα.